Prima pagină » Stiri si curiozitati » Care sunt drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale? Iată cum pot beneficia de ele

Care sunt drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale? Iată cum pot beneficia de ele

24 ian. 2022, 11:07, 5 ,
în Stiri si curiozitati

Drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES), înscriși în învățământul de masă sau special, sunt diverse. Iată în câte categorii se împart.

Potrivit legii, copiii și tinerii cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învăţământ special sau de masă, inclusiv cei şcolarizaţi în alt judeţ decât cel de domiciliu, beneficiază de asistenţă socială constând în asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei în cuantum egal cu cel pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului, precum şi de găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale din cadrul direcţiilor generale judeţene/a municipiului București de asistenţă socială şi protecţia copilului, scrie didactform.snsh.ro.

Copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, dar și mamele ocrotite în centre maternale au dreptul la hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum şi sume de bani pentru nevoi personale.

În ceea ce-i privește pe copiii cu handicap, infectaţi cu HIV sau bolnavi de SIDA, cuantumul sumelor necesare acordării drepturilor prevăzute de lege se majorează cu 50% în raport cu sumele acordate.

un copil și o inimă roșie

Copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, dar și mamele ocrotite în centre maternale au dreptul la hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum şi sume de bani pentru nevoi personale.

Care sunt drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES)?

Drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) se împart în două categorii: drepturi educaționale și drepturi financiare.

Drepturile educaționale

Pe lista drepturilor educaționale se află: dreptul legal de a fi însoțit la cursurile din învăţământul de masă, dreptul de a beneficia de serviciile profesorului itinerant şi de sprijin din instituţia de învăţământ de masă, dreptul de susținere a examenelor naționale și dreptul de suport.

Dreptul legal de a fi însoțit la cursurile din învăţământul de masă este un drept care se acordă la cererea părinților. Cel care însoțește minorul poartă numele de „facilitator” și poate fi unul dintre părinţi, asistentul personal (pentru copiii cu grad de handicap grav), o persoană numită de părinţi faţă de care copilul dezvoltă o relaţie de ataşament sau un specialist recomandat de părinţi

De asemenea, dreptul de suport prevede faptul că elevii cu cerințe educaționale speciale trebuie să fie susţinuţi în procesul educaţional printr-o serie de măsuri, cum ar fi: adaptarea curriculară, evaluarea adaptată, instrumente adaptate (computer, tabletă, sofware).

Drepturile financiare

Copii cu cerințe educaționale speciale integrați în învăţământul de masă, care urmează curriculumul învăţământului de masă, copiii cu CES integrați în clase/grupe speciale organizate în învățământul de masă și copiii cu CES din învăţământul special au dreptul să beneficieze alocație zilnică de hrană și de alocație pentru rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte. Totodată, de aceste drepturi mai pot beneficia copiii cu CES care necesită perioade de spitalizare mai mari de 4 săptămâni pentru care se organizează, după caz, grupe sau clase în cadrul unităţii sanitare în care aceştia sunt internaţi, respectiv copiii cu CES care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilităţi, sunt nedeplasabili, pentru care se organizează şcolarizare la domiciliu, pe o perioadă determinate.
Începând cu anul școlar 2018-2019, elevii cu autism beneficiază de burse de ajutor social și medicale.

Finanțarea drepturilor pentru copiii cu CES integrați în învăţământul de masă, care urmează curriculumul învățământului de masă se asigură din bugetul local, iar pentru cei din învăţământul special şi pentru cei integrați în clase/grupe speciale organizate în învățământul de masă din bugetul județean/al sectoarelor municipiului București, prin unitățile de învățământ la care sunt înmatriculați copiii cu CES.

mai mulți copii care se joacă

Drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) se împart în două categorii: drepturi educaționale și drepturi financiare.

Cum pot beneficia de drepturile financiare copii cu cerințe educaționale speciale?

Legea ne spune că drepturile se acordă pe bază de cerere scrisă, depusă la unitatea de învățământ la care este înscris copilul cu CES, în perioada 1-30 septembrie a fiecărui an școlar, de către beneficiarul major, părintele sau alt reprezentant legal al copilului cu CES, după caz, însoțită de următoarele documente, în copie: certificatul de naștere al beneficiarului; actul de identitate al beneficiarului, după caz; actul de identitate al părintelui sau, după caz, al reprezentantului legal; certificatul de orientare școlară și profesională eliberat de CJRAE/CMBRAE; declarație pe propria răspundere a beneficiarului major sau reprezentantului legal al copilului cu CES conform căreia acesta nu beneficiază de aceleași drepturi acordate ca urmare a stabilirii unei măsuri de protecție specială; declarații pe propria răspundere a beneficiarului major, părintelui sau reprezentantului legal al copilului cu CES.

Pentru mai multe informații, accesați didactform.snsh.ro.

doi copii care se joacă

Legea ne spune că drepturile se acordă pe bază de cerere scrisă, depusă la unitatea de învățământ la care este înscris copilul cu CES, în perioada 1-30 septembrie a fiecărui an școlar, de către beneficiarul major, părintele sau alt reprezentant legal al copilului cu CES.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024