Magazin

Care sunt factorii psihologi de risc în alopecie, care provoacă căderea părului?

Publicat: 14 iun. 2021

Numărul studiilor care indică faptul că, factorii psihologici au un rol în evoluția alopeciei aerate este într-o continuă creștere. Spre exemplu, stresul cauzat de o situație traumatică, sau un nivel ridicat de nevroză sunt aspecte psihologice în starea menționată drept alopecie areată. Toate acestea pot influența apariția, dezvoltarea și durata afecțiunii.

De asemenea și alextimia (abilitatea limitată de exprimare și de recunoaștere a propriilor emoții) poate crește riscul de boli dermatologice. Persoanele care au un nivel ridicat de alextimie au și simptome somatice, din cauza stării de agitație fiziologică și a tensiunii mentale, ele au nevoie de sprijin social. De regulă, astfel de persoane se confruntă și cu stări neplăcute, cum ar fi cefaleea și durerile de stomac. În plus sunt predispuse și la emoții negative, mai ales la stări de furie.

Persoanele care suferă de alopecie deja au și o stare mentală rea, în general ele pot suferi și de depresie sau pot avea un nivel crescut de anxietate. Asta se datorează faptului că alopecia areată este o suferință pentru ei, deoarece se caracterizează prin căderea exagerată a părului, deși nu rămân cicatrici la nivelul scalpului. Ea poate apărea la orice vârstă, unele simptome pot fi observate și în tinerețe, respectiv în jurul vârstei de 20 de ani.

Medicii specialiști consideră că un impact semnificativ asupra bolii îl au factorii psihologici, dar și tulburările sistemului nervos. Ei spun că alopecia areată este din grupul de boli dermatologice modificate de factori mentali și psihologici. Prin urmare, în acest caz, sunt recomandate și metodele terapeutice la pacienți, pentru a opri evoluția bolii. Prin terapie se poate elimina stresul, inhibiția socială, se poate reduce nivelul de nevroză, crizele de anxietate și depresie, etc.

În prezent, pandemia de coronavirus produce mult stres oamenilor. S-a observat că unul dintre factorii alopeciei areate este și trauma emoțională, mai ales atunci când este vorba despre pierderi reale ori situații de abandon. Unor oameni le este greu să se adapteze la schimbări mari și la știrile negative din viața lor. Toate acestea lecreează un stres excesiv, care le provoacă căderea excesivă a firelor de păr.

În contextul actual, al pandemiei de coronavirus, oamenii percep viața lor destul de rău, sau oricum la un nivel de calitate redus. Problemele lor emoționale s-au accentuat și asta le afectează și starea generală de sănătate.

Depresia afectează un număr tot mai mare de oameni. Cei care sunt într-o relație sau care sunt căsătoriți fac mai ușor față situației, pentru că s-a observat că ar avea un nivel de satisfacție mai înalt decât persoanele singure.

În plus, la pacienții cu alopecie sau cu boli dermatologice de acest fel apar și alte probleme. De pildă, lor le este mai greu să stabilească relații, să comunice, pot avea dificultăți interpersonale. La ei apar frecvent și simptome de anxietate, frică, furie și în plus, au și o stimă de sine scăzută. Ei se simt înstrăinați, respinși social și cu siguranțăreușesc cu greu să suporte disconfortul asociat cu astfel de afecțiuni dermatologice.

Și în alopecia androgenică apare un nivel ridicat de emoționalitate negativă, ceea ce poate agrava această problemă de cădere a părului. Medicii sugerează pacienților tratamente pentru astfel de stări, deoarece emoționalitatea negativă crește riscul de boli grave, precum sunt: diabet, hipertensiune arterială, psoriazis.

Specialiștii în domeniul sănătății au căutat metode de tratament pentru a stimula creșterea părului și a evita factorii mentali, psihologici. Pentru a opri căderea părului se optează deseori pentru utilizarea minoxidilului prin tratamentul Gettik. Soluția se aplică de două ori pe zi (în concentrație de 2% la femei și 5%la bărbați), doar pe zona de subțire a creșterii părului, iar efectul ei se vede destul de bine după o perioadă de tratament de câteva luni. Despre acest tratament s-a spus că are efect pozitiv în 80% din cazuri, în sensul că poate opri progresia bolii.

Adauga un comentariu