Magazin

Care sunt primele simptome ale sarcinii?

Publicat: 24 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt primele simptome ale sarcinii

Crezi ca esti insarcinata? In foarte multe cazuri, unele simptome ale sarcinii apar chiar in primele saptamani de la conceptie.

Trebuie sa stii insa ca simptomele de sarcina nu sunt aceleasi pentru toate femeile. Iar cele care sunt comune pot varia in intensitate, frecventa si durata. Fiecare femeie este unica si fiecare sarcina poate da simptome diferite in organismul viitoarei mamici.  In randurile de mai jos iti prezentam o lista cu cele mai frecvente semne care indica prezenta unei sarcini:

Oboseala. Lipsa constanta de energie este adesea experimentata de catre femeile ce tocmai au ramas insarcinate. In timpul sarcinii, nivelurile de progesteron cresc. Iar in doze foarte mari, progesteronul are tendinta de a creste nevoia de somn. In acelasi timp, nivelul mai scazut de zahar din sange, scaderea tensiunii arteriale si cresterea productiei de sange sunt au un impact major in reducerea energiei in timpul sarcinii.

Sani umflati si sensibili la atingere. Sanii tai iti pot oferi unele dintre primele simptome de sarcina. Inca din primele doua saptamani de la conceptie, modificarile hormonale iti pot cauza sensibilitate, furnicaturi si dureri la nivelul sanilor. De asemenea, sanii se vor simti mai plini si mai grei.

Greata cu sau fara varsaturi. Asa cum mentioneaza si cei de la site-ul KID.ro, greturile de dimineata sunt unul dintre simptomele clasice ale sarcinii. Pentru unele femei, aceste semne apar inca din primele zile de la conceptie. Greturile par sa fie determinate de cresterea rapida a nivelului de estrogen, crestere ce stimuleaza stomacul sa se goleasca mai lent. Femeile insarcinate au, de asemenea, un simt al mirosului crescut, astfel ca diverse mirosuri – cum ar fi mancarea gatita, parfumurile sau fumul de tigara – le pot provoca valuri de greata in primele luni de sarcina. 

Sangerari usoare si crampe. Uneori se intampla ca femeile insarcinate sa experimenteze usoare sangerari vaginale. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de sangerari de implantare si au loc atunci cand ovulul fecundat se ataseaza de mucoasa uterului – la aproximativ 10 – 14 zile dupa fertilizare. De regula, sangerarea de implantare este mai usoara, mai deschisa la culoare si nu dureaza atat de mult ca sangerarea specifica menstruatiei. De mentionat, de asemenea, ca unele femei au parte de crampe abdominale la inceputul sarcinii. Aceste crampe insa sunt destul de similare cu crampele menstruale.

Pofta neobisnuit de mare de a manca anumite alimente. Cand esti insarcinata, s-ar putea sa te gasesti cu nasul in anumite alimente, chiar si in unele pe care inainte nu obisnuiai sa le placi. Poftele alimentare sunt foarte comune in randul gravidelor. La fel ca majoritatea celorlalte simptome ale sarcinii, aceste dorinte alimentare pot fi provocate de modificarile hormonale – mai ales in primul trimestru, cand nivelurile hormonale se schimba cel mai drastic. 

Durerile de cap. La inceputul sarcinii, cresterea circulatiei sangelui cauzata de modificarile hormonale poate declansa frecvente dureri de cap. Aceste dureri sunt, de obicei, usoare.

Constipatia. Constipatia este un alt simptom comun ce apare in primele saptamani de sarcina. Cresterea nivelului de progesteron este factorul ce determina aparitia acestui neplacut simptom prin faptul ca incetineste trecerea alimentelor prin intestine.

Cresterea temperaturii bazale a corpului. Temperatura bazala se refera la acea temperatura pe care o are corpul dimineata, inainte de a se da jos din pat. Ei bine, aceasta temperatura creste usor imediat dupa ovulatie si ramane la acel nivel pana la urmatoarea menstruatie. Daca ti-ai verificat temperatura bazala pentru a determina cand ovulezi si ai sesizat o crestere continua a acesteia mai mult de doua saptamani, este destul de probabil sa fii gravida.

Modificari ale dispozitie. Inundatia de hormoni ce survine in primele saptamani de sarcina o poate face pe gravida sa fie neobisnuit de emotionala si de sensibila.

Dupa cum am mentionat deja in randurile de mai sus, aceste simptome nu sunt experimentate de absolut toate femeile insarcinate. De asemenea, ele pot fi simptome care pot indica diverse boli sau ca urmeaza o noua menstruatie. Se poate iarasi sa fii insarcinata si sa nu ai niciunul dintre aceste simptome.

Totusi, daca ai ratat o menstruatie si observi oricare dintre semnele despre care am vorbit, ar fi recomandat sa faci un test de sarcina sau, mai bine, sa mergi la un control ginecologic.

Adauga un comentariu