Local

Carmen Dorobăţ: Pacienţii asimptomatici pot sta şi o lună internaţi! Au nevoie de psihologi – VIDEO

Publicat: 29 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Carmen Dorobăţ Pacienţii asimptomatici pot sta şi o lună internaţi Au nevoie de psihologi - VIDEO
Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

Medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, explica într-un clip, faptul ca pacienţii asimtomatici pot sta şi patru săptămâni internaţi în spital. Medicul afirma faptul că procedurea este dificial deoarece poate apărea o negativare consecutivă a testelor.

Aproximativ 20% dintre pacienţii internaţi în Iaşi sunt asimptomatici

Carmen Dorobat susţine că aproximativ 20% dintre pacienţii depistaţi cu COVID-19 şi care se afla internaţi la Iaşi sunt asimtomatici. Totuşi, managerul unităţii nu poate oferi o cifră matematica pentru o bună parte dintre aceştia sunt internaţi şi la Spitalul CFR din Iaşi:

”Pacientii asimtomatici sunt prezenţi în proporţie de 20%, la Iaşi. Nu vă pot da o cifră matematica exactă pentru că o parte dintre pacienţi sunt internaţi la Spitalul CFR. Vreau să vă spun că avem o bună colaborare cu colegii noştri de la Spitalul CFR Iaşi.”

Durată mare de spitalizare pentru pacienţii asimtomatici

Din cauza faptului că testele pot ieşi pozitive chiar şi după o perioadă mai mare de 14 zile, pacienţii sunt nevoiţi să stea mai mult în spital

”Pacientii care sunt asimtomatici au o perioadă mai mare de spitalizare. Negativarea testelor nu apare întotdeauna la 14 zile, iar din această cauză, spitalizările se prelungesc. Am avut spitalizări de peste patru saptamani.”

Pacienţii au nevoie de ajutor psihologic

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase susţine faptul că aceşti pacienţi au nevoie de ajutor specializat din partea psihologilor. În prezent, în cadrul spitalului, lucrează trei psihologi care oferă acest tip de ajutor prin telefon

”Intradevar, din cauza spitalizării mai mari, pacienţii au nevoie de ajutor de specializate. În prezent, toţi cei trei psihologi lucrează, prin telefon cu pacienţii. Aceştia ne atrag atenţia asupra faptului că pacientul respectiv are nevoie de susţinere. Trebuie să zăbovim mai mult la vizită, să le explicăm mai mult acestor pacienţi care se afla într-o situaţie limita.”

Carmen Dorobăţ: M-am bucurat să observ că unii pacienţi asimtomatici aveau cunoştinţe solide despre Coronavirus

Carmen Dorobăţ s-a arătat încântată de faptul că unii dintre pacienţi chiar aveau cunoştinţe stiicifice despre infectarea cu COVID-19

”M-am bucurat că am cu cine discuta. Am întâlnit pacienţi care aveau multe noţiuni stiincifice despre subiect. Am avut conversaţii plăcute cu aceştia. Am încercat să le insuflu curaj şi optimism pentru zilele în care mai rămâneau itnernati. Ne bucurăm că prezenţa psihologilor se face din nou simţită şi este necesară având un efect benefic pentru aceşti pacienţi.”

Situaţia limita nu dispare nici după exernare! Pacienţii se confruntă cu respingerea socială

Ca un fapt divers, medicul Carmen Dorobat susţine faptul că situaţia limită şi de ordin psihologic nu dispare nici după externare. Pacienţii se externează şi trebuie să stea 14 zile în autoizolare la domiciliu. Totuşi, şi după perioada aceasta, psihologii ţin legătura cu acesta. Unii dintre aceştia s-au confruntat cu izolarea din partea societăţii, pierderea prietenilor etc.

”Acesti pacienţi vor sta 14 zile în autoizolare şi după externare. Psihologii ţin legătura cu ei pentru că nu trebuie să apară senzaţia de paria în mijlocul societăţii sau faptul că pacientul nu mai are prieteni. menţionăm că am avut rezultate pozitive după externarea din spital.” conchide Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Adauga un comentariu