Cei care merg la Târgul de Crăciun din Iași rămân dezamăgiți. Anul acesta, pe bulevardul Ștefan cel Mare sunt căsuțe cu comercianți care vând preparate din carne, lactate, vin fiert, miere sau genți, blănuri și cămăși tradiționale. Acestea nu au nicio legătură cu produsele de pe tarabele de la târgurile de profil organizate în alte orașe mari din țară
Târgul de Crăciun din Iași, organizat, ca în fiecare an, pe bulevardul Ștefan cel Mare, este o dezamăgire pentru cei care vor să cumpere produse ce amintesc de magia sărbătorilor de Crăciun. Aceștia nu găsesc mulți producători locali sau preparate care să fie specifice sărbătorilor de iarnă. Turiștii pot cumpăra cârnați, brânză, vin fiert, miere, lavandă sau genți și blănuri, iar tarabele le numeri pe degete. Jumătate dintre comercianții de pe pietonalul Ștefan cel Mare sunt cei care sunt în permanență în această zonă, iar unii vin de la Brașov, Neamț sau Galați. Clienții rămân cu un gust amar când vor să cumpere produsele expuse. Cel mai ieftin este vinul fiert, iar un pahar costă 10 lei. Brânzeturile au prețuri mari, de la 40 la 65 de lei kilogramul.
„Noi suntem de la Brașov, iar în fiecare an venim la Iași, la Târgul de Crăciun, cu cârnați, pastramă, mușchiuleț, ceafă de vită, porc, oaie. Prețurile încep de la 65 de lei kilogramul și ajung la 80 de lei. Avem brânză de burduf, telemea, brânză de capră, brânză afumată și cașcaval. Prețurile încep de la 40 de lei kg și ajung 60 de lei kg, depinde de sortimentul de brânză”, a spus unul dintre comercianții de la Târgul de Crăciun din Iași.
Prețurile mari alungă clienții care vin la Târgul de Crăciun din Iași
Un producător de blănuri și căciuli, care vine de la Târgu-Neamț, este în permanență în centrul orașului. Produsele sale au prețuri variate și este unul dintre comercianții care când mai mult în perioada rece.
„Prețurile variază în funcție de materialul acestora. Cel mai mic preț la o căciulă din piele de miel este 100 de lei, avem și produse mai scumpe, care depășesc 200 de lei, dar depinde de material. De asemenea, avem căciuli din păr de nurcă sau focă. Noi le facem manual, am venit de la Târgul Neamț la Iași. Noi, acolo, avem atelier și venim în fiecare an la Iași. Suntem și pe perioada verii aici, cu haine de vară. Cele mai căutate produse sunt blănurile, căciulile de iarnă și mănușile din piele. Pe perioada iernii, ne scoatem profitul, deoarece avem mai mulți clienți, însă vara e mai dificil. Noi plătim pe 6 metri 5.000 de lei chiria lunar. Gențile din piele de miel, porc sau vită depășesc 100 de lei”, spune comerciantul.
Comercianții vând de la cârnați și vin fiert, la genți și cămăși tradiționale
La Târgul de Crăciun sunt doar doi producători locali. Unul dintre aceștia vinde produse pe bază de lavandă, iar al doilea – produse apicole. În această perioadă, nu au mulți clienți pentru că aceștia caută produse specifice sărbătorilor de iarnă.
„Stăm aici până săptămâna viitoare, poate o să vindem mai multe produse. Oamenii nu prea vin. Ori nu au bani, ori nu consumă astfel de produse”, susține comerciantul de produse apicole.
Suvenirurile lucrate manual și obiectele de artizanat pot avea prețuri diferite în funcție de complexitatea și calitatea acestora. De asemenea, la Târgul de Crăciun sunt și căsuțe cu comercianți de cămăși tradiționale, produse în Galați. Prețurile produselor variază între 100 și 900 de lei.
„Unele sunt lucrate manual, altele la mașină. Materialul iilor este din bumbac. Acestea sunt lucrate la mașină, iar prețul lor este de 100 de lei bucata. Cele lucrate manual costă 900 de lei”, susține comerciantul.
Târgul de Crăciun din Iași este organizat, ca în fiecare an, pe Bulevardul Ștefan cel Mare, unde sunt expuse aceleași produse.
Tupeul și nesimțirea
E mai scump decat in restaurantele din Franta.