Prima pagină » Culinar » Cartofi dulci prăjiți. Savurează-i împreună cu aceste toppinguri delicioase!

Cartofi dulci prăjiți. Savurează-i împreună cu aceste toppinguri delicioase!

10 apr. 2024, 13:37,
BZI.ro, în Culinar

Există atât de multe modalități prin care putem prepara cartofii dulci. Îi putem fierbe, coace, face piure, ba chiar îi putem găti la cuptorul cu microunde! Cu toate acestea, cartofii dulci prăjiți sunt adesea ignorați. Iată o rețetă de cartofi dulci prăjiți de care nu te vei mai putea sătura!

Rețetă de cartofi dulci prăjiți

Un lucru important de reținut este să nu supraaglomerezi tigaia. Dacă vrei să gătești mai mulți cartofi dulci, va trebui să îi gătești în loturi sau să folosești două tigăi pe două ochiuri de aragaz în același timp. Primul pas este să cureți cartoful dulce și să îi tai în formă de bastonașe. Încălzește ulei într-o tigaie antiaderentă la foc mediu spre mare. Adaugă cartofii dulci în tigaie și prăjește-i, amestecând la fiecare 2 minute, timp de 10 minute, sau până când cartofii dulci sunt rumeni și pătrunși complet. Cu un minut înainte de a închide focul, asezonează cu sare și pudră de chilli.

O alternativă ceva mai sănătoasă la cartofii dulci prăjiți constă în prepararea acestora la cuptor. Iar dacă nu ținem cont de calorii, îi putem garnisi cu diverse toppinguri. Cartofii dulci sunt delicioși preparați la cuptor și serviți cu sos de cașcaval cremos și salsa.

Vei avea nevoie de 4 cartofi dulci medii, curățați, 2 linguri (30 ml) ulei vegetal, 1 lingură (8 g) făină de porumb, ½ linguriță pudră de ceapă, ½ linguriță pudră de usturoi, ½ linguriță sare de mare grunjoasă, 1 vârf de cuțit de piper negru măcinat.

Pentru sosul de chili se vor folosi 2 lingurițe (10 ml) ulei vegetal, 1 ceapă medie, tocată fin, 3 căței de usturoi, mărunțiți, 1 linguriță (2 g) chimion măcinat, ½ linguriță oregano uscat, ½ linguriță sare, ¼ linguriță pudră de paprika dulce afumată, ¼ linguriță pudră de chili, 2 morcovi, mărunțiți, 1½ căni (258 g) boabe de fasole roșie fiartă, 1⅔ căni (400 g) roșii cubulețe conservate, ½ cană (120 ml) apă fierbinte, ½ cub de supă de legume.

Pentru sosul de cașcaval, vei avea nevoie de ½ cană (65 g) caju crud, ½ cană (120 ml) apă, 2 lingurițe (4 g) fulgi de drojdie nutritiva, 2 lingurițe (10 ml) suc proaspăt de lămâie, ¼ linguriță pudră de usturoi, ¼ linguriță pudră de ceapă, ¼ linguriță sare, sau mai mult în funcție de gust, ⅛ linguriță pudră de paprika dulce afumată. Pentru sosul salsa vei avea nevoie de 1 cană (150 g) roșii cherry, 1 ceapă roșie mică, ½ de lămâie verde stoarsă. Opțional, poți garnisi cu sos sriracha picant, avocado și felii de ceapă verde.

Prepararea toppingurilor

Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius, și taie cartofii dulci în bastonașe de 1 cm grosime. Transferă-i într-un bol mare și presară deaspra uleiul, făina de porumb și condimentele, iar apoi amestecă bine. Distribuie cartofii în două tăvi acoperite cu hârtie de copt, și coace-i timp de 20 de minute. După 20 de minute, întoarce cartofii pe cealaltă parte, și schimbă tava de sus cu cea de jos, lăsându-i pentru încă 20 – 25 de minute.

Adaugă ulei într-o oală și pune-o pe aragaz la foc mediu spre mare. Când uleiul s-a încins, adaugă ceapa și usturoiul și călește timp de 3-4 minute, iar apoi adaugă condimentele. Gătește pentru încă 1 minut, amestecând. Adaugă restul ingredientelor pentru sosul de chili și gătește la foc mic, timp de 20 de minute, amestecând ocazional. Pentru a pregăti sosul de cașcaval, acoperă nucile caju cu apă clocotită și lasă-le să se înmoaie timp de cel puțin 10 minute, apoi scurge-le.

Adaugă nucile caju și restul ingredientelor pentru sosul de cașcaval într-un blender, și mixează până se transformă într-o pastă fină. Adaugă amestecul obținut într-o cratiță și încălzește-l, iar apoi dă-l deoparte. Pentru a face sosul salsa, toacă ingredientele cât mai fin și amestecă-le într-un bol. Pune cartofii dulci prăjiți pe o farfurie, stropește cu sosurile preparate și orice alte garnituri dorești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *