Local

Casa Pătrată va fi evacuată! Prefectul se mută la Universitatea Tehnică, iar președintele CJ, la o firmă privată

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Casa Pătrată va fi evacuată Prefectul se mută la Universitatea Tehnică iar președintele CJ la o firmă privată
Mutările de la Palatul Administrativ sunt programate să înceapă după alegerile locale, din 9 iunie 2024

Casa Pătrată va fi evacuată. Funcționarii publici care își desfășoară activitatea în clădire se vor muta în alte locații

Casa Pătrată, așa cum Palatul Administrativ este cunoscut de ieșeni, clădirea unde funcționează Prefectura și Consiliul Județean Iași, va fi închisă în perioada demarării lucrărilor de renovare energetică. Finanțarea este asigurată prin fonduri europene, iar valoarea contractului este de 48.552.073 de lei, fără TVA.

Casa Pătrată va fi evacuată! Instituția Prefectului își mută sediul într-o clădire a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”

La începutul anului 2024, Instituția Prefectului a publicat procedura de licitație privind contractarea serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor necesare realizării obiectivului de investiții „Renovarea energetică a Palatului Administrativ Iași”, cu finanțare din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Câștigătorul contractului sunt Katar Conneg SRL – lider de asociere – și Stood Project SRL. Ambele firme sunt administrate de Andrei Gabriel Melniciuc. Pentru desfășurarea lucrărilor este necesară închiderea Casei Pătrate, astfel că instituțiile publice care își desfășoară activitatea în clădire au fost nevoite să își caute alte spații unde să se mute.

Actualul prefect al județului Iași, Felix Guzgă, a transmis faptul că Palatul Administrativ se va muta într-o clădire a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, în zona cantinei, în spatele căminelor studențești. Mai mult decât atât, acesta a precizat faptul că din luna iunie vor începe mutările.

„Instituția Prefectului se va muta într-un spațiu al Universității Tehnice «Gheorghe Asachi». Preconizăm că vom începe mutările de luna viitoare, nu știm cât va dura mutarea, dar încet, încet trebuie să amenajăm spațiul și de acolo. Clădirea este undeva lângă cantină, în spatele căminelor. Mutarea se va face pe etape, încă nu avem o dată exactă când începem desfășurarea activității acolo”, a spus Felix Guzgă, prefectul județului Iași.

Consiliul Județean Iași caută o clădire de 2.000 de metri pătrați

Consiliul Județean Iași încă este în căutarea unui spațiu pentru desfășurarea activității celor 197 de angajați din cadrul instituției. Deși CJ Iași a trimis solicitări către Primăria Municipiului Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași, niciuna dintre instituții nu a onorat cererea de furnizare a unui spațiu. Astfel, va apela la mediul privat.

„Având în vedere că în urma demersurilor noastre interinstituționale nu s-a identificat un spațiu disponibil pentru relocarea activității unui număr de 197 de angajați, județul Iași – Consiliul Județean Iași, prin Direcția Tehnică de Investiții, a reglementat, prin Procedura de Lucru Operațională numărul 147, cadrul organizatoric și metodologia de desfășurare a procedurii de atribuire a contratului de închiriere a unui spațiu pentru sediul Consiliului Județean, pe perioada renovării clădirii Palatul Administrativ, prin programul Național de Redresare și Reziliență, proiect ce determină lucrări de renovare energetică aprofundată”, se arată în documentele publicate de Consiliul Județean Iași.

Direcția Județeană de Statistică Iași și-a găsit un sediu pe șoseaua Națională, numărul 23, într-o clădire privată, la etajul 3. Doina Cătălina Pară, director executiv al Direcției Județene de Statistică, a transmis faptul că mutarea ar putea începe după alegerile din 9 iunie 2024.

„Am avut o depunere de oferte cu toate că această închiriere nu merge pe procedură de achiziție și suntem în faza de a semna contractul cu o firmă care are o clădire de birouri pe șoseaua Națională, numărul 23, clădire unde la etajul 1 și 2 au birouri și cei de la ApaVital, noi vom fi la etajul 3. Cred că după alegeri ne vom muta, pentru că noi suntem implicați în alegeri, iar noi și cu Instituția Prefectului rămânem aici până după alegeri, cel puțin așa sperăm, să nu ne mutăm mai devreme”, a declarat Doina Cătălina Pară, director executiv al Direcției Județene de Statistică.

Direcția Județeană de Cultură nu a decis care va fi noul sediu al instituției

Contactat de reporterii BZI, Bobi Apăvăloaei, directorul Direcției Județene de Cultură, a transmis faptul că până în prezent nu s-a decis unde va fi mutată activitatea instituției. Acesta a transmis faptul că, în momentul în care se va lua o decizie, va fi anunțată.

„Încă nu știu, nu a început nicio mutare, încă suntem în discuții cu Ministerul Culturii. Nu avem o adresă nouă. În continuare, funcționăm aici (n.r. – în Palatul Administrativ – Casa Pătrată), când ne mutăm, vom anunța și vom populariza noua adresă. Noi suntem instituție subordonată Ministerului Culturii, nu putem lua decizii singuri. Vom anunța din timp, în perioada următoare. Când va fi cazul, vom începe cu mutarea birourilor, documentelor și, probabil, punctul de lucru va fi mutat la final, dar toată procedura este încă în lucru”, a transmis Bobi Apăvăloaei.

Casa Pătrată va fi evacuată. Instituția Prefectului va fi mutată într-o clădire a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Adauga un comentariu