Titlurile zilei

Casele VIP-urilor se duc la vale! Strada din Iași unde pământul fuge de sub picioare. Imagini de groază din ceea ce era odată cea mai vânată zonă a orașului – GALERIE FOTO

Publicat: 17 mart. 2021
Imagini de pe strada Văleni din cartierul Galata, din municipiul Iași
O stradă din Iași a ajuns să arate deplorabil din cauza alunecărilor de teren. Strada Văleni din Galata, o zonă plină de case de lux, s-a surpat aproape în totalitate

În ultimii ani, zona respectivă, plină cu case de VIP-uri, a devenit un loc preferat de mai multe persoane din Iași cu funcții și cu bani. Numai că aceștia s-au trezit în ultimul timp cu o surpriză de proporții. Strada Văleni, arteră din zona Galata, a ajuns într-o stare deplorabilă, șoseaua fiind în pericol chiar să o ia la vale cu totul. Dealul Galata a devenit instabil, iar imaginile sunt mai mult decât sugestive

O stradă din Iași, situată într-una din cele mai liniștite zone ale orașului, a devenit un adevărat coșmar pentru ieșenii care s-au stabilit acolo. Strada Văleni, arteră situată în cartierul Galata, nu mai reprezintă de mult o zonă liniștită, într-un cartier boem, unde s-au retras cei care odată erau la cârma orașului. Strada din Galata a devenit un adevărat coșmar pentru oamenii din zonă. Pe aproape întreaga zonă, strada a început să se crape, pământul să se lase, iar circulația să fie un adevărat coșmar.

Versantul se duce la vale. Pădurea tăiată de hoți a contribuit la dezastru

Zona nu a mai fost refăcută de ani buni, versantul fiind în real pericol. Autoritățile locale au luat în calcul o consolidare a unor versanți din oraș, însă proiectul abia a fost pus în mișcare. În aceste condiții, locuitorii de pe strada Văleni continuă să circule pe o arteră distrusă, plină de cratere și care se surpă pe zi ce trece. Zona a fost pe vremuri una extrem de selectă. Pe strada Văleni locuiește Constantin Simirad, fostul primar al Iașului. Pe această stradă a locuit și fostul prefect Florin Vitan, care, din păcate, a decedat la finalul anului trecut.

Pe strada Văleni mai locuiesc și câțiva oameni de afaceri din municipiu. Fostul primar și ambasador s-a mutat în cartier la începutul anilor 2000. Strada este una plină de VIP-uri pe lângă ieșeni simpli. Nici unii, nici alții par că nu au noroc, dealul fiind în pericol de surpare. În ultimii ani, în zonă au avut loc defrișări masive ale pădurii, ceea ce a dus la o accentuare a surpărilor pe strada Văleni și nu numai.

Când va fi refăcută strada? Iată reacția Primăriei Iași

Zona a fost una extrem de liniștită până au apărut problemele. Casele oamenilor sunt în pericol, iar o consolidare a zonei abia a fost luată în calcul. Reprezentanții Primăriei au menționat că strada a fost prinsă la proiectare, iar versantul va fi inclus într-un proiect de modernizare.

„Strada Văleni este prinsă la proiectare, urmează acum să fie întocmiți indicatorii tehnico-economici. În ceea ce privește versantul, noi facem expertiza pentru consolidare. Din acest punct de vedere ne ajută și documentația pentru strada Văleni”, a spus purtătorul de cuvânt al municipalității.

Strada Văleni nu este singura din zona Galata ce intră la capitolul proiectare. Primăria Iași a stabilit încă din vara lui 2020 să bage la proiectare și străzile Camil Ressu, strada Podișului (parțial), stradela Văleni, strada Viorelelor, strada Urcușului.
În ultimii ani s-au luat în calcul proiecte legate de consolidarea versantului Țicău sau a Copoului. Primăria Iași a întocmit un proiect pentru zona Țicău-Sărărie abia la finalul anului trecut.

Dezastru în mai multe zone din municipiul Iași

În municipiu sunt mai multe străzi care arată ca după război și care au nevoie de reabilitare urgentă. Un astfel de exemplu este și strada Grigore T. Popa din zona Bucium, stradă care nu este nici măcar pietruită și pe care locatarii sunt nevoiți să o parcurgă prin noroaie. Străzi asemănătoare sunt și în zonele Țicău, Păcurari sau în Valea Adâncă din zona CUG. Primăria Iași a anunțat că speră ca pe o mare parte să le prindă în proiectul de buget sau să găsească o altă sursă de finanțare.

Comentarii
 • Apăi dacă și papașa mai este VIP…mă lași ?
  Excelență, o fi de la rețeaua de gaz trasă peste noapte, gratis, „pentru dezvoltare”?
  Soluția e simplă: strada să se numească Deleni.
  Sau vira înapoi la coțușca. Ne-am luat cu prisosință porția de bostonieni.

 • Si uite asa mai dragi ieseni vi se aduce la cunostinta ca sa fiti sensibilizati de tragedie si ca toti iesenii sa plateasca reabilitari si reparatii unei maini de hoti, spagari, corupti ca sa le fie si lor bine si sa le faceti o strada mai mare si mai frumoasa si o padure mai deasa si o bariera eventual la intrare cu intrare doar pentru ei !, mai vor si iluminat public, parcuri si alei

 • Vorbiți în necunoscuta de cauza, Orice a-ti avea de împărțit cu fostul primar,situația este fff grava acuma.
  Si asta din următoarele motive:
  -racordul la apa rece a cedat la cel puțin trei branșamente de pe strada și apa s-a scurs pe versant intr-un imens lac de acumulare la baza dealului.
  -varfurile copacilor au fost retezate pentru a nu stanjeni vederea panoramei orasului(poate ca vipurile sunt de vina,sau padurarul)
  -circulatia betonierelor,a mașinilor de tonaj greu care au primit autorizația sa circule pe aceasta strada situata pe muchia dealului.Asta in contextul construirii unor complexe de locuințe la capatul străzii.
  -taierea pe furiș a copacilor a fost făcută de către cei ce primesc ajutor social și locuiesc pe aceasta strada nefiind deranjati de nici o autoritate publica.Din contra,votul lor a fost stimulat prin acoperirea ochilor și astuparea urechilor.
  Ar fi multe de spus dar…..ma opresc aici,poate mai au și alții motive sa comenteze la obiect.

 • Asa se va intampla cu proiectele avizate de Chirica in Copou pe str. Viticultori. An de an terenurile au plecat la vale iar acum vor sa faca doua sau trei cartiere de vile, cu zeci de blocuri intre dealuri. Cum sa avizezi asa ceva domnule Chirica???? Sute de familii va vor blestema de aceste abuzuri. Vom mai discuta peste 10 ani, daca nu veti cere sa se refaca studiile pentru a va lamuri.

 • Vorbiți în necunostinta de cauza, Orice a-ti avea de împărțit cu fostul primar,situația este fff grava acuma.
  Si asta din următoarele motive:
  -racordul la apa rece a cedat la cel puțin trei branșamente de pe strada și apa s-a scurs pe versant intr-un imens lac de acumulare la baza dealului.
  -varfurile copacilor au fost retezate pentru a nu stanjeni vederea panoramei orasului(poate ca vipurile sunt de vina,sau padurarul)
  -circulatia betonierelor,a mașinilor de tonaj greu care au primit autorizația sa circule pe aceasta strada situata pe muchia dealului.Asta in contextul construirii unor complexe de locuințe la capatul străzii.
  -taierea pe furiș a copacilor a fost făcută de către cei ce primesc ajutor social și locuiesc pe aceasta strada nefiind deranjati de nici o autoritate publica.Din contra,votul lor a fost stimulat prin acoperirea ochilor și astuparea urechilor.
  Ar fi multe de spus dar…..ma opresc aici,poate mai au și alții motive sa comenteze la obiect.

 • Bine ca le stii tu pe toate !, orice om cu capul pe umeri nu construieste in malul dealului si nu pune drumul pe muchia prapastiei !

 • Cocoasele de pe strada sunt cele mai importante…poti merge cu 3 km/h pe toata strada.De ce nu ati facut poze si la 300 m distanta sa vedeti cum arata strada? E bombardata total!!!!Si restul locatarilor platesc taxe si impozite ,si bineinteles au ramas cu promisiuni care „sunt onorate”.Nu va pot atasa fotografii sa vedeti cum arata drumul ,care e la distanta de 500 m de la strada principala. Ma intreb: „Copiii edilior nostri pleaca la scoala tot pe asemenea drum, tot cu cizme in picioare si daca isi duc tot la fel de des masinile la reparat ca si restul lumii?”
  Dati.mi o solutie sa va pot atasa pozele…

 • Valeleeeu, abia azi trebuia publicat articolu ala de ieri si articolu de luna trecuta cu baltile de pe strazile din „Iasi”. Dupa asemenea ploaie nu mai avea nimeni de comentat. Cu toate astea, ajuta. Ca acusi se inchide iar totul, si baltile ajuta la izolarea ciolovecilor.

 • Aceste ”vipuri” au bani dar nu au avut creier când și-au ales locul pentru casă!! Nu înțeleg ce vor acum?? Să le facă primarul altă casă? Când nu ai creier nici cât o găină, îți meriți soarta!

 • Ala nu demult tare a fost un drum comunal din Miroslava !, acolo era o ferma de zmeura acum 40 de ani, cotzuscanul a manarit zona si a transformato in ”zona de lux”, singura casa din tot platoul ala era casa veche a unui padurar

 • Este efectul haosului urbanistic. Se construieste aiurea, ignorand totul: stabilitate, absenta retelelor hidroedilitare, regimul de scurgere a apelor pluviale, etc. De exemplu, strada asta are canalizare? Unde se scurg apele pluviale? Nu se vad capace de canal. Daca toti sunt cu fose si apele pluviale se scurg si ele pe unde pot, atunci nu-i de mirare ca versantul o ia la vale.

 • Fiul ploii sunt, Miai primaru…am sa trimit o echipa sa monteze 5 bucati indicator Fig. A17 „Drum cu denivalari” + 10 indicatoare fig. A18 „Denivelari pentru limitarea vitezei”,astfel rezolvam o problema a locuitorilor acelei strazi .

 • Iașiul este un oraș întins pe dealuri. Are multi versanți. Ce-i interesant tocmai că la baza sau tot unde-i mai nasol au construit vile de sute de m.p. și au agravat situația: Rosetti, Țicău, Sărărie, toată zona Aleii Sadoveanu, Tătărași, Aviației, Galata, Bucium, dealul Florilor, etc.. Nu se construiește orice și oricum. Dar îmbogățiții nu au și inteligența, astfel că se dovedește încă o dată că a făcut, marea majoritate, bogăția numai pe furat. Nu merita sa le plângem de milă. Surpare ușoară!

 • Versantul din Galata este plin de chesoane datorita apei subterane , versantul nu era stabil si dl Primar cand si-a facut casa stia de problema . Acolo a fost numai livada de meri dar a luat terenul moca, moca a facut si vila si acum se plange . Vor avea de suferit cei care au casele la baza versantului si care au casele facute pe teren stabil fara sa forteze lucrurile. Ar trebui dragi ieseni sa se publice toate lucrarile facute din 2000 incoace in acea zona si veti trage dv. concluziile. In nici o zona din Iasi nu s-au facut investitii ca in acea zona incepand de la consolidari si drumuri.

 • Portiunea de drum de pe str Valeni de la imobilul cu nr 3G pana la nr 11, are niste cratere de zici ca esti pe Marte Chiar nu gaseste Primaria niste zgura sau resturi de asfalt sa le acopere pana se va ajunge la asfaltare Cat despre cocoase, montate ilegal dupa parerea mea, in zona nefiind scoli sau gradinite ori treceri pentru pietoni ar putea duce la schimbarea numelui strazii, in strada celor 7 cocoase.

Adauga un comentariu