Destinatii turistice

Castelul Bánffy din Borsa – FOTO

Publicat: 22 oct. 2014
Castelul din Borsa, judetul Cluj, o fosta proprietate a familiei Bánffy, a devenit, in anul 1957, Spital de Boli Psihice Cronice, iar din 2003 a intrat in patrimoniul Consiliului Judetean Cluj.
Castelul a fost construit in secolul al XIX-lea in stil eclectic, cu elemente neobaroce si neoclasice. A fost revendicat de mostenitoarea familiei Bánffy, care locuieste in Ungaria. Castelul nu poate fi de aceea renovat, fiind in curs de retrocedare.

Vezi si Castelul Schirling de la Cornesti
 

Cladirea are forma dreptunghiulara, fiind dispus pe nivelul parterului, etajului si sarpantei, cu un turn dreptunghiular in coltul de sud-vest. Accesul se face printr-un portic neoclasic marginit de 5 coloane dorice, deasupra carora este plasata terasa. Din portic se intra in hol si incaperile parterului, iar o scara asigura accesul la etaj. La parter se mai gaseste in hol mobilierul original de lemn, decorat cu oglinzi venetiene.

Vezi si Un monument uitat: Castelul Mikes din Savadisla
 

Castelul se afla pe un domeniu intins din care au mai ramas aleile principale marginite de arbori. La sud-vest de castel se afla un mic monument comemorativ dedicat lui Dániel Bánffy (14 mai 1812 – 29 aprilie 1888), ridicat de sotia sa Anna Gyárfás si fii sai, Deszö, Jenö si Ernö.
Castelul este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania in anul 2010.
Adauga un comentariu