Prima pagină » Culinar » Castraveți murați crocanți cu vodcă: Rețetă în saramură, excelentă pentru iarnă!
Castraveți murați crocanți cu vodcă: Rețetă în saramură, excelentă pentru iarnă!

Castraveți murați crocanți cu vodcă: Rețetă în saramură, excelentă pentru iarnă!

23 aug. 2023, 09:00,
BZI.ro, în Culinar

Vremea conservelor pentru iarnă se apropie cu pași rapizi iar gospodinele se pregătesc să își aprovizioneze cămara cu diferite bunătăți pentru iarnă. Pentru o rețetă inedită de castraveți murați cu care nu veți da greș, aveți nevoie de vodcă. Acest ingredient secret îi va păstra crocanți, evitând astfel orice risc ca aceștia să devină elastici și îmbibați cu lichid. Odată cu sosirea iernii, apar în față sărbătorile și posturile, când cu siguranță acești castraveți murați crocanți cu vodcă vor merge de minune în preparate sau serviți ca aperitiv. Să nu mai spunem că au și niște beneficii grozave pentru sănătate datorită procesului de fermentare!

Castraveți murați crocanți cu vodcă pentru iarnă

Dacă urmați pas cu pas această rețetă de castraveți murați cu vodcă, veți rămâne cu siguranță uimiți de rezultate. Timpul de gătire este de aproximativ o oră și jumătate, iar dificultatea este una medie.
Ingredientele de bază sunt castraveții (în jur de 2 kg), oțet de 70 de grade (1 linguriță / borcan). Pentru condimentare avem nevoie de usturoi, cuișoare (5-6 / borcan), frunze de stejar și de coacăz negru (opțional), hrean, mărar, piper negru. Pentru marinadă vom folosi un litru de apă, 1 lingură jumătate de sare, 2 linguri de zahăr, frunze de dafin (2 frunze / borcan), boabe de piper (după gust), vodcă (1 lingură / borcan).

Bineînțeles, ideal este să alegem cei mai proaspeți castraveți din grădină sau din piață, care să fi fost culeși nu mai târziu de cu o zi în urmă. Clătiți-i bine sub robinet și așezați-i într-un vas plin cu apă rece. Lăsați-i să stea cel puțin o jumătate de oră, iar dacă aveți timp, chiar și 4-6 ore.
Pentru a obține niște castraveți murați cât mai crocanți puteți adaugă orice fel de frunze și crengi – de stejar, de coacăz, hrean etc. Ca și condimente vom adăuga obișnuitul usturoi și mărar. Usturoiul trebuie tăiat felii. Deși se spune că înmoaie castraveții, acest lucru nu este adevărat. Ei pot deveni mai moi de la faptul că umplem borcanele de mai multe ori cu apă clocotită, iar apoi cu marinadă.

Modul de preparare este foarte simplu, însă pașii trebuie respectați cu minuțiozitate

Procesul de pregătire îl vom începe prin a rupe frunzele de hrean și mărarul, cât și frunzele de pe crenguțele de stejar și coacăz (puteți utiliza și crengile, doar că trebuie să fie tăiate în bucăți mici). După ce sterilizăm borcanele putem trece la următorul pas – umplerea băncilor. O parte dintre condimente și usturoiul tăiat trebuie așezate la fund. Introduceți castraveții în borcane astfel încât să stea cât mai compact, și adăugați încă un strat de mirodenii. Și tot așa, până când umplem întregul recipient.

Și acum să ne îndreptăm atenția spre marinadă. Vom fierbe apa cu sare, zahăr, frunze de dafin, piper și vodcă. După ce a fiert lcihidul, toată această mixtură se toarnă peste castraveți, în borcane. Se pun capacele strânse bine, iar apoi trimitem borcanele pe raft fără a le acoperi cu nimic. Nu uitați să verificați dacă acestea sunt bine închise, întorcându-le cu capacele în jos.

Pentru depozitare, un subsol întunecat și rece sau chiar un dulap de apartament își va face treaba. Pentru iarnă, poți chiar tripla rețeta, pentru că acești castraveți murați crocanți cu vodcă sunt atât de gustoși încât oaspeții îi vor goli imediat de pe masă! Puteți pregăti la fel de ușor și roșii sau conserve dulci cu vodcă, însă vă sfătuim să acordați atenție rețetei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024