Actualitate

Cât a ajuns să coste un kilogram de nucă înainte de Paște. Gospodinele trebuie să știe asta

Publicat: 02 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât a ajuns să coste un kilogram de nucă înainte de Paște. Gospodinele trebuie să știe asta
Un kilogram de miez de nucă a ajuns să coste în jur de 40-45 de lei.

Iată cât a ajuns să coste un kilogram de nucă înainte de Paște. Pe lângă drobul de miel, ouăle roșii, friptura și alte bunătăți, gospodinele fac și tradiționalul cozonac. Pentru acesta, nu trebuie să lipsească nuca, însă prețurile sunt pe măsură. Gospodinele trebuie să știe asta.

Cât a ajuns să coste un kilogram de nucă înainte de Paște

Unul dintre ingredientele esențiale pentru cozonacii tradiționali este nuca. În piața Obor din București, un kilogram de miez de nucă a ajuns să coste în jur de 40-45 de lei. Kilogramul de nucă în coajă costă aproximativ 10 lei pe kilogram.

Gospodinele care nu vor să gătească de Paște au posibilitatea de a comanda preparatele tradiționale, însă prețurile sunt destul de piperate.

Pentru o porție de 30 de sarmale, pofticioșii vor plăti anul acesta în jur de 140 de lei. Un kilogram de friptură de miel este 200 de lei. Printre preparatele tradiționale dorite pe masa de Paște se numără și salata boeuf, care costă 75 de lei kilogramul. Pentru un platou tradițional chiftele, salata de vinete sau cârnați, pofticioșii trebuie să plătească aproximativ 120 de lei. Un pachet cu pască și cozonac este aproape 200 de lei.

Carnea de miel va fi mai scumpă față de anul trecut

Anul acesta, masa de Paște va fi mai scumpă în ciuda plafonării anumitor prețuri la alimente de bază. De Paște se consumă specialități din carne de miel, însă românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru 1 kg de carne de miel. Prețul unui miel de peste 35 de kilograme va ajunge la aproximativ 700 de lei pe cap de miel. În magazine, prețurile vor fi și mai mari. Un kilogram de carne de miel se vinde cu 65 de lei, față de 35 de lei în anul 2023.

Deși prețul unui kg de miel va fi mai mare față de anul trecut, carnea de miel nu lipsește de pe masa de Paște a românilor. Fermierii spun că un miel bun trebuie să aibă 17-18 kilograme în viu, ca după ce este sacrificat carcasa să aibă 10 kilograme. Ciobanii spun însă că în cazul în care bugetul este mai mic varianta cea mai bună este iedul, care cântărește mai puțin și are carnea mai dulce. La fel de important este și de unde cumpărăm carnea de miel.

,,Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din portbagajele maşinilor chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.”, a explicat Paul Anghel, directorul general al ANPC.

Carnea de miel și de ied va fi mai scumpă cu cel puțin 20% de Paște, iar românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare. Din păcate avalanșa de scumpiri nu se oprește nici în anul 2024.

Adauga un comentariu