Magazin

Cat consuma o centrala termica, in functie de combustibilul ei?

Publicat: 12 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cat consuma o centrala termica in functie de combustibilul ei
centrala termica

Centralele termice sunt dispozitive de mare folos in orice spatii inchise, indiferent daca vorbim de apartamente, case sau cladiri de birouri. In prezent, centrala termica este modalitatea preferata de romani pentru a obtine ambientul ideal in orice camin, insa multi se intreaba care sunt costurile asociate acestei investitii.

Prin urmare, in continuare vom studia caracteristicile celor mai des intalnite centrale termice, precum si consumul fiecareia, in functie de tipul de combustibil folosit. Iata mai multe detalii care ti-ar putea fi folositoare!

Centrala termica pe gaze

Incalzirea cu centrala termica pe gaze este cea mai des intalnita in zonele urbane, iar pretul scazut al gazelor naturale face din aceasta alegere una preferata de multi romani. De asemenea, datorita randamentului ridicat, dar si usurintei de instalare, aceasta modalitate de a obtine confortul termic necesar este foarte fiabila. Nu in ultimul rand, o centrala pe gaze se preteaza si altor tipuri de instalatii de incalzire, precum cea prin pardoseala sau cu ajutorul panourilor radiante.

Astfel, centralele termice pe gaze vin cu numeroase avantaje, atat financiare, cat si in privinta confortului termic oferit. In prezent, gazul este mai ieftin decat energia electrica, astfel ca si costurile aferente acestei metode de incalzire vor fi mai scazute.

Drept urmare, conform datelor publicate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru a incalzi o locuinta cu doua camere in anotimpul rece, se consuma aproximativ 300 de metri cubi de gaze naturale, ceea ce aduce un cost suplimentar de aproximativ 300 de lei pe luna.

centrala termica

Centrala termica pe GPL

Centralele termice care folosesc gaz petrolier lichefiat prezinta un numar insemnat de avantaje. Acestea sunt moderne, functioneaza in condensare si sunt prevazute cu functii precum auto, confort, apa calda menajera, anti-inghet sau chiar conectivitate la internet. De asemenea, multe modele permit si utilizarea folosind gaz metan, daca alegi sa te conectezi la o retea.

Asadar, o centrala pe GPL are un consum redus, datorita eficientei de pana la 109%. Cu toate acestea, necesita un spatiu dedicat pentru depozitarea buteliilor cu combustibil, fiind mai dificil de montat intr-un apartament de mici dimensiuni. In plus, consumul depinde si de tipul de GPL, dar si de procentul de gaz (butan, propan) care influenteaza puterea de ardere.

Centrala termica pe peleti/lemne

Aceasta alternativa la alte mijloace de incalzire a locuintelor este preferata de multi, datorita caracterului ecologic, dar si faptului ca peletii si lemnele sunt combustibili foarte ieftini. Aceasta au un timp bun de ardere, dau un randament bun chiar si in spatiile extinse si asigura o incalzire uniforma. Sunt o varianta foarte buna, mai ales in zonele in care nu este posibila racordarea la reteaua cu gaz. In plus, au o durata mare de viata, cu o intretinere minimala, daca sunt curatate de cenusa de cateva ori pe luna.

Centrala termica electrica

Alaturi de aceste variante poti opta si pentru o centrala care functioneaza pe baza de curent electric. Aceste modele au un randament ridicat, sunt silentioase si nu emit noxe, precum echipamentele cu functionare pe combustibil gazos. Cu toate acestea, pretul poate varia, in functie de contractul pe care il detii cu furnizorul de energie electrica, dar si in functie de suprafata care trebuie incalzita.

Pentru a calcula puterea termica de care ai nevoie, trebuie intai sa afli volumul locuintei tale, inmultind suprafata cu inaltimea acesteia. De asemenea, trebuie sa iei in calcul si gradul de izolare a locuintei. Spre exemplu, pentru un apartament de 50 mp, dotat cu o centrala de 5 kW, consumul este in jur de 1000 kW pe luna.

Adauga un comentariu