Prima pagină » Economic Local » Cât costă abonamentele la sală în Iași. Patronii sălilor de fitness sunt nemulțumiți că statul nu încurajează sportul – FOTO

Cât costă abonamentele la sală în Iași. Patronii sălilor de fitness sunt nemulțumiți că statul nu încurajează sportul – FOTO

05 ian. 2024, 02:00, 4 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Abonamentele la sală se scumpesc în Iași. TVA-ul a crescut de la 5 la 19 la sută pentru sălile de fitness, iar preţul abonamentelor se majorează şi el semnificativ. Patronii sunt nemulțumiți că statul nu încurajează sportul

Prețurile la abonamentele la sălile de fitness au crescut din acest an, după ce TVA-ul s-a majorat de la 5 la 19 la sută pentru proprietarii acestor afaceri. Antreprenorii din acest domeniu susțin că scumpirea taxelor și a impozitelor nu este justificată și sunt nemulțumiți că statul nu încurajează sportul.

„Această scumpire se duce direct în abonament. Oamenii au o rezoluție nouă din acest an, vor să dea jos kilogramele acumulate după sărbători, iar numărul clienților din sălile de fitness încep să scadă din aprilie, mai. Avem clienți fideli care vin frecvent la noi, dar cei mai mulți membri sunt curioși și nu vin des. Nu vom falimenta, dar vom fi afectați din procentul acela de oameni nehotărâți sau poate mai strâmtorați, care nu pot să plătească 25 de lei pentru două zile la sală.

În loc să încurajăm industria care a crescut cu două praguri procentuale, vii cu taxe noi. Unele state au dus către zero TVA-ul și economisești niște bani de la sistemul de sănătate, iar la noi s-a făcut pe dos. Noi avem 29 de locații în 11 orașe, una în Iași și urmează să mai deschidem încă două în Iași”, susține Alexandru Lascăr, unul dintre cei doi președinți ai Patronatului angajatorilor din health and fitness, proprietarul unei rețele de săli de fitness.

Abonamentele la sală se scumpesc în Iași din această lună

Un abonament care costa 140 de lei pe lună este 160 de lei acum. În Iași, cel mai ieftin, cu 8 ședințe, costă 110 lei, iar cel mai scump, care include diverse activități cu antrenor personal, costă 700 de lei. De asemenea, angajații vor primi mai puține abonamente decontate de patron.

„Nu vom putea să susținem activitățile pentru că vom avea și noi costuri mai mari. Nu s-au gândit deloc guvernanții la efectele acestor modificări fiscale”, mai spune patronul unei săli de fitness din Iași.

Patronii din Iași mai spun că unii clienți deja se gândesc la alternative mai puţin costisitoare, să facă mişcare acasă sau în parc, astfel că pierd clienți.

„Noi resimțim deja o scădere cu vreo 10 la sută a clienților, care cel mai probabil aleg să facă mișcare în aer liber, în parc sau acasă. Nu prea putem să-i convingem să se întoarcă pentru că totul s-a scumpit, iar pentru unii dintre ei să mergi la sală nu este prioritar. Din păcate, nu suntem încurajați de autorități. Probabil cred că noi suntem foarte bogați și avem de unde plăti taxe și impozite mari”, susține Alin, proprietarul unei săli de fitness din Iași.

Există câteva locuri preferate de ieșeni.

Statul nu ajută această industrie

Mai mult, aceștia sunt nemulțumiți că, în ultimii ani, când afacerile din diverse domenii au fost afectate de pandemie sau alte situații, antreprenorii au fost ajutați cu diverse programe de finanțare, însă nu și cei din industria health and fitness. Mulți dintre antreprenorii din acest domeniu au închis afacerile în timpul pandemiei de Covid-19.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la procentul persoanelor care fac sport măcar o dată pe săptămână, cu doar 6 la sută din populaţie, conform datelor Eurostat. În Iași sunt în jur de 50 de săli de fitness. Din cauza creșterii TVA-ului, patronii au scumpit abonamentele la sală în Iași.

Comentarii
  • Bre dom’ patron, a încuraja sportul e una, iar a ajuta financiar un srl cu obiect de activitate sala de sport, e cu totul altceva. Statul suntem noi. Banii statului sunt banii noștri. De ce i-am da doar unor srl-uri, și nu tuturor srl-urilor?

  • Sa incurajam sportul in aer liber! majoritatea acestor persoane ce se antreneaza in salile de sport se deplaseaza catre acestea cu autoturismele, cand ei locuiesc la o distanta de 5-10minute de acestea… ar fi mai multe de zis…

  • Primăria să monteze aparate de fitness in parcuri și cartiere nu să bage bani într-un srl !
    Decât să stau intr-o sală sa miros gazele unora, mai bine in aer liber

  • 150 RON Full pe luna si vor avea clienti .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`