Actualitate

Cât costă roșiile românești în piețe: Nu orice român își permite să dea atât!

Publicat: 23 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât costă roșiile românești în piețe Nu orice român își permite să dea atât
. Chiar dacă provin din serele din România, roșiile românești din piețe costă destul de mult

Primele roșii românești au ajuns deja în tarabele din piețe, însă prețurile nu sunt chiar accesibile pentru toți. Chiar dacă provin din serele din România, roșiile românești din piețe costă destul de mult. Comercianții susțin că toate s-au scumpit și costul de producție a crescut.

Cât costă roșiile românești în piețe

Fermierii din localitatea Matca, județul Galați, au ieșit deja pe piață cu prima recoltă de roșii românești din acest an. Prețul de plecare este de 20 de lei per kilogram, doar dacă ajungi să le iei direct de la producător.

Legumicultorii nu le vând însă în piețe, de regulă, ceea ce face ca prețul de la tarabe să ajungă să fie dublu, de 40 de lei kilogramul sau chiar mai mult.

Pe măsură ce cantitățile de roșii de pe piață cresc și prețurile încep, încet, încet, să scadă. Foarte puțini români, însă, își mai permit să cumpere acum roșii românești produse în serele din Galați.

„S-au copt roșiile la Matca. Acum sunt puțini legumicultori care au ieșit pe piață cu primele roșii, însă începând cu 1 Mai vor fi mai mulți. Dacă va fi soare și lumină, roșiile se vor coace. Cu siguranță, anul acesta de Paște se vor găsi în piețe roșii de Matca” , a declarat Gheorghe Marin, primarul comunei Matca.

Deputatul gălățean Laurențiu Gîdei a scris pe Facebook că roșiile s-au copt. Acesta s-a filmat într-un solar din Matca în care s-au copt roșiile.

„Roșii de la Matca, Galați, prima producție. Astăzi (N.R.: 22 aprilie 2024) prețul engros a fost 20 lei, nu știu cât ajung la piață. Caută, cumpără, consumă produse românești”, a transmis Laurențiu Gîdei.

Prețul ar putea să mai scadă

Deocamdată, nu sunt mulți producători de tomate care au ieșit cu marfa pe piață. Mulți spun că vremea nu a fost prea prietenoasă cu ei, astfel că va mai dura până când își vor scoate marfa la vânzare.

„Roșiile sunt frumoase, însă la mine în solar cred că mai durează în jur de două săptămâni. Am făcut focul la sobe, dar nu a fost suficientă lumină. Iar săptămâna aceasta se anunță ploi, vreme întunecată. Sunt câțiva producători la care s-au copt roșiile, însă îi numeri pe degetele de la o mână, sunt puțini”, a spus Giani Filimon, legumicultor din Matca.

În condițiile în care mai mulți producători vor reuși să scoată pe piață roșii românești, din serele proprii, atunci e de așteptat ca prețurile să mai scadă.

„Nu există o cantitate foarte mare de roșii și atunci e de așteptat ca prețurile să fie mai mari. În momentul în care va crește oferta, e clar că și prețul va mai coborî. Nu aș putea spune exact care va fi anul acesta cel mai mic preț al kilogramului de roșii, dar cu siguranță nu 20 de lei, cu cât vând acum legumicultorii de la Matca sau 40-50 de lei cât ajung să coste în piețele din Capitală“, a declarat expertul economic Andrei Popescu.

Acum, chiar dacă provin din serele din România, roșiile românești din piețe costă destul de mult.

Adauga un comentariu