Becurile economice conțin mercur, care este o neurotoxină puternică ce afectează îndeosebi copiii şi femeile însărcinate. El este deosebit de dăunător pentru creier, sistemul nervos, ficat şi rinichi.
Mulți dintre noi caută să economisească energie şi bani înlocuind vechile becuri obișnuite cu cele economice, numite impropriu şi “ecologice”. Însă becurile cu eficiența energetică ridicată din noua generație sunt atât de toxice, încât Agenția pentru Protecţia Mediului din SUA a emis un protocol extraordinar pentru cazurile de spargere a acestor becuri şi emisia ulterioară a gazelor toxice.
Un studiu efectuat de savanţii de la Institutul Fraunhofer Wilhelm Klaudic a demonstrat că spargerea unui asemenea bec în spaţiu închis duce la emisia unei cantităţi de mercur de 20 de ori mai mare decât cea maxim admisibilă.
Becurile economice pot provoca:
amețeală
dureri de cap
migrenă
spasme
oboseală
dificultăţi de concentrare
nervozitate
De ce trebuie să treceţi la alte tipuri de becuri?
Becurile economice conţin mercur, care este o neurotoxină puternică, afectând mai ales copiii şi femeile însărcinate. Îndeosebi de dăunător el este pentru creier, sistemul nervos, ficat şi rinichi. În plus el poate afecta sistemele cardiovascular, imunitar şi reproductiv. De asemenea mercurul poate provoca tremur, nervozitate, insomnie, pierderi de memorie, dureri de cap, cancer şi Alzheimer.
Becurile ecologice sunt cancerigene
O nouă cercetare efectuată de Peter Brown în Berlin a arătat că aceste becuri conţin substanţe cancerigene, cum ar fi:
Fenolul – o substanţă solidă, cristalină, acidă şi toxică obținuta din gudron de cărbune şi utilizată în industria chimică.
Naftalina – un compus cristalin volatil produs prin distilarea gudronului de cărbune, se utilizează pe larg în industria chimică.
Stirenul – un produs secundar petrolifer, care este o hidrocarbură lichidă nesaturată.
Becurile economice emit o cantitate mare de radiaţie ultravioletă
Este dovedit ştiinţific că razele UV dăunează ochilor şi pielii. În unele cazuri ele chiar pot cauza cancer de piele. Este cunoscut faptul că aceste becuri emit raze UVB şi chiar urme de radiaţii UVC, ambele având impact negativ asupra sistemului imunitar. În plus, această radiaţie vatămă ţesutul pielii şi împiedică formarea normală a vitaminei D.
În sfârşit aceste becuri sunt atât de toxice, încât nu ar trebui aruncate împreună cu celelalte deşeuri, reprezentând deşeuri periculoase.Dacă se întâmplă să spargeţi un asemenea bec în casă, deschideţi imediat uşile şi geamurile şi aeriţi casa cel puţin 15 minute, părăsind încăperea pentru a nu fi expus acţiunii gazelor toxice. Vestea proastă este că vechile becuri cu wolfram în curând nu vor mai fi accesibile