Actualitate

Cât de îngrijorați ar trebui să fim din cauza Omicron, noua tulpină de COVID-19 apărută în Africa

Publicat: 29 nov. 2021
un vaccin, o seringă pe un fundal roșu iar în spate scrie, cităm: OMNICRON COVID-19
Omicron ar putea scădea răspunsul imun la vaccinuri, este de părere medicul Radu Țincu

Noua tulpină de COVID-19, Omicron, trezește multe îngrijorări la nivel mondial. Apărută în Africa, tulpina este cea mai recentă versiune a virusului apărut în Wuhan și este puternic mutată decât tot ce s-a descoperit până acum. Are o listă atât de lungă de mutații încât a fost descrisă de un om de știință drept „oribilă”, în timp ce altul a spus că este cea mai proastă variantă pe care au văzut-o.

Sunt primele zile și cazurile confirmate sunt încă concentrate în cea mai mare parte într-o provincie din Africa de Sud, dar există indicii că s-ar putea fi răspândit și mai mult.

Trebuie să fim îngrijoraţi de varianta Omicron, o nouă tulpină a COVID-19 care a apărut în Africa?

Varianta a fost numită Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății, urmând tiparul numelor de cod grecești precum variantele Alpha și Delta.

Este, de asemenea, incredibil de puternic mutat. Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, a spus că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de alte variante care au circulat.

„Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție [și] multe alte mutații la care ne așteptam”, a spus el.

Într-un briefing pentru presă, profesorul de Oliveira a spus că au existat 50 de mutații în total și mai mult de 30 la proteina spike, care este ținta majorității vaccinurilor și cheia pe care virusul o folosește pentru a debloca ușa în celulele corpului nostru.

Mărind și mai mult la domeniul de legare la receptor (aceasta este partea virusului care face primul contact cu celulele corpului nostru), are 10 mutații, în comparație cu doar două pentru varianta Delta care a îngrijorat lumea.

Acest nivel de mutație a venit cel mai probabil de la un singur pacient care nu a putut să învingă virusul. O mulțime de mutații nu înseamnă automat: rău. Este important să știm ce fac acele mutații de fapt.

Mutațiile sunt radical diferite față ce varianta originală de COVID-19, varianta pentru care au fost concepute vaccinurile

Dar îngrijorarea este că acest virus este acum radical diferit de cel original care a apărut în Wuhan, China. Aceasta înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală, ar putea să nu fie la fel de eficiente. Unele dintre mutații au fost văzute înainte în alte variante, ceea ce oferă o perspectivă asupra rolului lor probabil în această variantă.

De exemplu, N501Y pare să faciliteze răspândirea unui coronavirus . Există unele care îngreunează recunoașterea virusului de către anticorpi și ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente, dar există altele care sunt complet noi.

Profesorul Richard Lessells, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Africa de Sud, a declarat: „Ne dau îngrijorarea că acest virus ar putea avea o transmisibilitate sporită, o capacitate sporită de a se răspândi de la o persoană la alta, dar ar putea, de asemenea, să ocolească părți ale sistemului imunitar. sistem.”

Au existat multe exemple de variante care au părut înfricoșătoare pe hârtie, dar au ajuns la nimic. Varianta Beta a fost în topul preocupărilor oamenilor la începutul anului pentru că era cea mai bună pentru a scăpa de sistemul imunitar. Dar, în cele din urmă, Delta care se răspândea mai rapid a fost cea care a pus stăpânire pe lume.

Profesorul Ravi Gupta, de la Universitatea din Cambridge, a spus:

„Beta a fost o evadare imună și nimic altceva, Delta a avut infecțiozitate și o evadare imunitară modestă, aceasta poate avea ambele în grade ridicate”.  Studiile științifice din laborator vor oferi o imagine mai clară, dar răspunsurile vor veni mai repede din monitorizarea virusului în lumea reală.

Ce se întâmpla cu Omicron în Europa și în România?!

Belgia este prima ţară europeană care anunţă că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529 (Omicron), vineri, un bărbat care a revenit din Egipt la 11 noiembrie, relatează AFP.

”Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke.

În schimb, Lucian Bode, ministrul de Interne a anunțat că va impune carantină pentru toate persoanele sosite din Africa. Carantina va fi aplicată tuturor persoanelor, în pofida faptului că acestea sunt sau nu vaccinate.

Comentarii
  • Frumos mesaj al acestui Bode! Toti in carantina, chiar daca au vaccin, Cu siguranta a descurajat lumea sa se mai vaccineze, De ce te-ai mai vaccina daca stai cu botnita, stai in carantina, mergi printre garduri pe la magazine, etc. Numai ca statul sa deblocheze spitalele, ca medicii sa fuga la cabinetele private?? Rusine cu astfel de masuri!

Adauga un comentariu