Local

Cât de nocive sunt țigările electronice? Dr. Mihail Pautov: „Ești expus la peste 95% mai puține toxine decât într-o țigară” – VIDEO

Publicat: 24 nov. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Cât de nocive sunt țigările electronice Dr. Mihail Pautov Ești expus la peste 95 mai puține toxine decât într-o țigară - VIDEO
Medicul Mihail Pautov a dezvăluit cele trei mari reguli ale fumatului.

Dr. Mihail Pautov, medic specialist chirurgie generală, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre țigările electronice. Cât de nocive sunt, spre deosebire de țigările normale?

Țigara electronică este un dispozitiv pe bază de baterii, utilizat pentru a inhala aerosoli, care, de regulă, conțin nicotină, arome și alte substanțe chimice. Acest dispozitiv constituie o alternativă pentru fumatul tradițional, dovedit deja ca fiind un factor important de risc pentru sănătate. În ciuda faptului că nu există concluzii științifice generale, acceptate de întreaga comunitate științifică, tot mai mulți oameni apelează la țigările electronice, pentru a scăpa de nevoia de a fuma țigări obișnuite.

Care sunt cele trei reguli ale fumatului. Dr. Mihail Pautov: „Prima regulă este să nu te apuci niciodată”

Medicul Mihail Pautov a dezvăluit cele trei mari reguli ale fumatului. Prima regulă este să nu ne apucăm niciodată de fumat, deoarece este cea mai simplă metodă de a nu fuma. A doua regulă este următoarea: dacă ne apucăm de fumat, este esențial să ne lăsăm, iar pentru ca acest lucru să poate fi dus la îndeplinire, avem nevoie inspirație, de ambiție și de a tăria de a spune nu.

Cea de-a treia regulă vizează persoanele care s-au apucat de fumat și care nu reușesc să renunțe la acest viciu. În acest caz, scopul este reducerea expunerii la toxine, cunoscută sub numele de harm reduction.

„Atunci când vorbim despre țigări, există trei reguli mari, care au fost publicate într-un tratat de la ONU, care e o directivă, care încearcă să rezolve problema fumatului în lume. Și sunt trei reguli mari și late în momentul în care vorbim de fumat. Prima regulă este să nu te apuci niciodată. Dacă ai posibilitatea să convingi un copil sau un tânăr să nu se apuce, asta e cea mai simplă metodă de a nu fuma. În al doilea rând, dacă te apuci este esențial să te lași, dar cunoaștem cu toții cât de greu este să te lași. Este aproape imposibil. Îți trebuie un moment de inspirație, trebuie să te lași rapid, trebuie să te ții să zici nu, să ai ambiție, să ai în permanență o tărie de a te lăsa. Și al treilea lucru pe care trebuie să îl facem, dacă totuși ne-am apucat și nu putem să ne lăsăm, este să reduci riscul, să reduci expunerea la toxine, să reduci acest harm, pe care ți-l faci propriului tău corp și chiar așa se cheamă harm reduction.”, a declarat medicul Mihail Pautov, la BZI LIVE.

Cât de nocive sunt țigările electronice? Dr. Mihail Pautov: „Dacă țigara este 100%, când vorbim despre heat not burn, adică tehnologia care încinge tutunul, aceea se duce undeva spre 5-6%”

Harm reduction (reducerea daunelor) este o strategie de sănătate publică bazată pe conceptul că, deşi o persoană nu poate opri un comportament cu risc ridicat, există avantaje prin promovarea comportamentelor care reduc costurile de sănătate, sociale şi economice. Strategia are în vedere reducerea rezultatelor dăunătoare ale comportamentului, şi nu asupra reducerii comportamentului în sine. Tocmai de aceea, au apărut țigările electronice. Dacă țigara obișnuită este 100% nocivă, când vorbim despre heat not burn, adică tehnologia care încinge tutunul, aceea se duce undeva spre 5-6% din cei 100% din nocivitate.

„Când vorbim de harm reduction, acesta este terapeutic. Este recomandat oamenilor, există, de exemplu, protocoale în UK, în care medicul își spune să te lași de fumat și tu nu reușești, el o să îți recomande acest harm reduction. Medicul îți poate recomanda, ca și protocol, vape-ul, de care noi vorbim. Aici avem două instrumente. Pentru că este dovedit în studii, chiar dacă țigara obișnuită, convențională, pe care o pufăi, îți dă 100% nociv. Să zicem că ai peste 6 mii de substanțe chimice, dintre care peste 500 sunt cancerigene, este absolut una dintre cele mai mari rele pe care ți le poți face. Dacă țigara este 100%, când vorbim despre heat not burn, adică tehnologia care încinge tutunul, aceea se duce undeva spre 5-6% din cei 100% din nocivitate, pe care ți-i dă țigara. Și asta este dovedit într-o multitudine de studii, studii care, într-adevăr, sunt făcute de aceeași producători de țigari și există un conflict de interese, fiindcă ți se pare că studiul ăla poate să fie trucat, pentru ca ei să își vândă punctul de vedere, dar aceste studii sunt verificate inclusiv de FDA, care verifică la sânge absolut orice.”, a mai spus medicul Mihail Pautov.

Comentarii
  • Corect. Dar acesta s-a lăsat de Medicină – Chirurgie și vorbește prin stream-uri crezând omul că le știe pe toate filmându-și video-uri că ii vin banii mai ușor. Ăsta nu e doctor care zice așa, că putea să zică să încerce fumătorii să se lase de fumat dintr-o dată, că orice țigară afectează plămânii, și scade imunitatea. Moare tineretul pe capete din cauza fumatului, trag fumul în plămâni, și nu-i vezi cu țigări electronice decât unul doi, restul țigări clasice care conțin peste 50 de substanțe nocive-din în urma studiilor făcute de către specialiști. Dar el fiind de origine din Basarabia cum se simte că mor tinerii din cauza fumatului? Să dea o cazuistică de acolo la câți tineri au murit din cauza fumatului, că doar are colegi medici pe acolo.

Adauga un comentariu