Actualitate

Cât de periculoasă este naftalina. Nu o mai folosi în dulapurile cu haine

Publicat: 22 oct. 2019

Cât de periculoasă este naftalina. Acest produs chimic folosit pentru protejarea ţesăturilor de molii este foarte periculos pentru sănătate.

Poate că bunica şi mama ta mai foloseau naftalina iarna, să îşi protejeze hainele din lâna şi din bumbac. Dar vremurile se schimba şi aflam cât de periculoase sunt unele obiceiuri din trecut. Iată aşadar de ce naftalina e periculoasă şi cum o poţi înlocui.

Cât de periculoasă este naftalina

În comerţ au apărut pastile de naftalina cu parfum de levănţică sau de portocale. Dar oricât ar fi de parfumate, rămâne o substanţă periculoasă, pe care nu ar trebui să o mai ţii în casă. Mai ales dacă ai copii mici sau animale care pot ajunge la săculeţii cu naflalina.

Această substanţă omoară moliile şi alte insecte care îşi fac veacul prin dulapul tău cu haine. Însă presupune atât de multe riscuri ca nu merita să o mai foloseşti.

Naftalina e periculoasă indiferent de concentraţie

Vaporii de naflalina ataca tegumentele sensibile ale ochilor şi ale nasului. Dacă o ţii într-un dulap bine închis şi vaporii se acumulează câteva zile, în momentul în care deschizi uşile este posibil să te usture ochii şi să te apuce durerea de cap. Cu cât este mai multă naftalină, cu atât este mai greu de tolerat.

Inhalaţi în mod constant, zi de zi, vaporii de naftalina dau migrele, diaree şi greaţa. Dacă este înghiţită, s-a observat că ataca celulele roşii ale sângelui şi favorizează apariţia unor tipuri de cancere. Este un pericol foarte mare pentru copiii mici care sunt tentaţi să înghită pastilele micuţe. Ar fi bine să înlocuieşti naftalina cu diverse alte soluţii sau metode inofensive şi simple pentru a ţine moliile la distanţă.

Cât de periculoasă este naftalina. Spală hainele cu apă fierbinte

Petele de mâncare şi de transpiraţie de pe haine atrag moliile în şifonier. Dacă ai probleme cu aceste dăunătoare, spala frecvent hainele şi nu le depozita în dulapuri dacă sunt pătate. Pentru a distruge ouăle şi larvele moliilor, este indicat să speli hainele la o temperatură ridicată, de peste 60°C.

Foloseşte pungi care se pot sigila

Cât de periculoasă este naftalina. Depozitează puloverele sau pantalonii din lana în pungi sau huse din plastic pe care le poţi sigila, astfel încât să nu se strecoare înăuntru nicio molie. Această metodă previne totodată umiditatea şi apariţia mucegaiului. Sunt indicaţi şi sacii care pot fi vidaţi, astfel încât hainele vor ocupa mai puţin loc în dulapuri şi vor fi ferite de insectele dăunătoare.

Plante şi uleiuri aromatice

Plantele parfumate precum levănţica sau scoarţă de cedru vor ţine moliile la distanţă. Însă trebuie să le înlocuieşti la câteva săptămâni, pentru că îşi pierd eficienta în timp scurt. Dacă naftalina e periculoasă, acestea sunt soluţii naturale, cu un miros plăcut şi eficiente împotriva insectelor.loading...

Adauga un comentariu