Închierea anului școlar are un impact asupra chiriilor ce se traduce, în general, prin scăderea prețurilor în perioada verii și implicit creșterea lor îmediat în luna septembrie – atunci când și cererea este mai ridicată. O analiză realizată de Imobiliare.ro, cu privire la evoluția pieței chiriilor în principalele centre urbane din România, arată că în luna iunie, la nivel național, chiria medie pentru apartamentele cu două camere oscilează de la o sumă rezonabilă de 350 de euro până la un prag de 475 de euro. Dacă ne îndreptăm atenția către garsoniere, bugetul mediu necesar se situează între 220 de euro și 303 de euro, în timp ce pentru apartamentele cu trei camere, prețurile se ridică până la 400-650 de euro.
În Iași, proprietarii solicită, în medie, 280 de euro pe lună pentru o garsonieră, 380 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 450 euro pe lună pentru unul cu trei camere. Cea mai mare creștere (+15,5%) a fost înregistrată la apartamentele cu trei camere.
Comparativ cu alte mari centre regionale, potrivit Imobiliare.ro, Clujul rămâne cel mai scump oraș pe segmentul locuințelor mici cu 1 și două camere, în vreme ce valoarea chiriilor din Capitală se detașează față de restul orașelor în cazul apartamentelor mari.
În București, așteptările proprietarilor se situează la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, la 470 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și la 650 de euro pe lună pentru o locuință cu tricamerală. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețurilor apartamentelor de închiriat s-au înregistrat în categoria apartamentelor cu două camere (+11,8%), potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro.
În Brașov, chiriile se situează la un nivel mediu de 280 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 550 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. Prețurile apartamentelor cu trei camere din acest centru regional se remarcă printr-o evoluție anuală de 16,4%.
În Cluj-Napoca, prețurile solicitate s-au menținut la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 475 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 600 de euro pe lună pentru trei camere. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețurilor apartamentelor de închiriat din Cluj-Napoca s-a înregistrat la categoria de apartamente tricamerale, unde acestea au crescut cu 15,3%.
În Constanța, chiriile ajung la 270 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 550 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. Prețurile apartamentelor cu trei camere din Constanța au evoluat într-un mod semnificativ și anume, au înregistrat o evoluție anuală în cuantum de 23,7%.
În Timișoara, bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament este de 220 de euro pe lună pentru o garsonieră, 350 de euro pe lună pentru două camere și 400 de euro pe lună pentru trei camere. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețului a fost consemnată la apartamentele cu trei camere, unde acestea au crescut cu 9,3%.
Despre Imobiliare.ro
Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depășit de curând pragul de 1.900.000 de vizitatori unici pe lună şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.
280 euro o garsoniera?!? Putin, extrem de putin, Iasul e oras universitar, …pai in Botosani chiria pt un apartament simplu,fara fite ajunge si la 550 euro.
Chiriile in Iasi trebuie sa mai creasca,minim cu + 69 % .
Avem chirii mai mici decat cei din Botosani,da noi ne comparam cu ei?
Dragi proprietari si agentii, va rog sa majorati chiriile, acum sunt la nivelul unui orasel prafuit de provincie.
Sunt chirii de 250-300 de euro la 2 camere si 300 la 3 camere. Cine tot va da bani sa scrieti aberatiile astea?
303 euro cum ai calculat sunt curios
Vine criza, in Iasi nu se mai nasc asa multi copii. Generatia nascuta in 1977_1990 a plecat sau pleaca in Occident.
In Iasi, au ramas doar batranii, femeile la menopauza /bolnave si copii de la orfelinate care si ei, cat de curand vor pleca in West Germany unde salariul e de 5 X mai mare decat in Iasi.
Eu in august am plecat in Belgia la munca, camerista, unde primesc salar 2300 euro.
In Iasi am lucrat timp de 15 ani, ca si economist pe un salar de 2.200 lei + 50% decont transport urban o singura linie. Gata, las locul altor absolvente de FEAA sa se „imbogateasca ” cu salariul de mizerie primit in aceasta metropola universitara.
Eu platesc 550 Vila