Stiri si curiozitati

Cât trăiește o căprioară. Răspunsul te va uimi

Publicat: 30 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cât trăiește o căprioară. Răspunsul te va uimi
La căprioară dimorfismul sexual este foarte pronunțat

Ești curios cât trăiește o căprioară? Căprioara este unul dintre cele mai îndrăgite animale sălbatice de pe teritoriul României, fiind și sursa multor povești. Căprioara este un animal ierbivor, iar masculul acestei specii este confundat câteodată cu cerbul, deși sunt specii diferite.

Cât timp trăiește o căprioară

Căprioara, specie ce are denumirea științifică de Capreolus, este un mamifer rumegător ce aparține familiei Cervidae. La căprioară dimorfismul sexual este foarte pronunțat. Masculul, Capreolus capreolus L, numit căprior, are dimensiuni mai mari decât femela și posedă coarne, cântărind între 20 și 30 kg. A nu se confunda cu cerbul, un animal înrudit, de dimensiuni mult mai mari, care are greutatea cuprinsă între 180 și 300 kg. Căprioara este vânată pentru blana sa de culoare roșie brună sau roșie-cărămizie, devenită cenușie pe timp de iarnă.

Picioarele sunt lungi și subțiri și sunt terminate cu copite mici, alungite și ascuțite. Lungimea corpului poate ajunge la 130 cm cu o înălțime de 80 cm și o greutate de până la 30 kg. În condiții bune masculul poate ajunge și la 50kg. De asemenea, aceste animale sunt cunoscute pentru longevitatea lor, trăind până și până la 20 de ani. Apogeul lor este la vârsta de 7 ani după are intră în regres. Sunetul acestui animal mai degrabă decât un suflat, caracteristic căprioarelor, sugerează lătratul răgușit și lent al unui câine. Acest sunet este folosit atât ca semn al teritorialității, cât și atunci când se simte o amenințare externă.

Care sunt cele mai longevive animale din lume

Căprioarele sunt animale exclusiv erbivore. Mănâncă aproape orice material vegetal aflat la îndemână, inclusiv ace de conifere, dacă resursele de hrană sunt sărace, dar preferă alimente moi, bogate în surse energetice și care conțin multă apă. Toamna preferă semințe și fructe, cu valoare energetică mare.

Hrana erbivoră și resursele limitate de hrană din habitatul său natural, pot transforma căprioara într-un dăunător pentru terenurile agricole sau pentru livezile cu pomi fructiferi, unde se delectează cu recoltele de semințe sau cu frunzele, fructele sau chiar scoarță copacilor. Căprioara preferă zonele împădurite, cu multă vegetație, iar în România va fi văzută de la șes până în pădurile subcarpatice. Frumusețea și gingășia emanată o transformă într-o adevărată podoabă a faunei din România.

Acum că ai aflat răspunsul la întrebarea cât trăiește o căprioară, trebuie să știi că acestea, alături de Meduzele Turritopsis dohrnii, broasca țestoasă, balenele de Groenlanda, caracatița și hidrele se clasează printre cele mai longevive animale din lume.

Comentarii
Adauga un comentariu