Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cât trăiește un hamster? Care este durata de viață a acestui rozător drăgălaș?

Cât trăiește un hamster? Care este durata de viață a acestui rozător drăgălaș?

22 mai 2024, 11:04,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Hamsterii sunt unele dintre cele mai drăguțe animale de companie. De asemenea, sunt perfecți pentru familiile cu copii sau pentru cei care nu au spațiul necesar pentru un animal mai mare. Află în rândurile următoare cât trăiește un hamster și câteva curiozități despre ei.

Hamsterul este un animal mic, pufos și tare simpatic, dar are nevoie să fie îngrijit și iubit cu multă grijă pentru a rezista cât mai bine în captivitate. Cât trăiește un hamster totuși? Răspunsul este unul destul de trist: aceste mici animale de companie trăiesc în medie până la trei ani, în unele cazuri doi sau patru ani, depinzând de specie.

Cât trăiește un hamster

În general, hamsterii trăiesc între 18 și maxim 36 de luni. Hamsterul sirian, o specie care preferă să trăiască singur deoarece poate deveni agresiv față de alți hamsteri, poate trăi un pic mai mult. Dar orice hamster ce a trecut de un an și jumătate este deja considerat bătrân. Este important totuși să le furnizați acestui mic rozător toate condițiile necesare dezvoltării propice: o dietă corectă, dar și o cușcă mereu curată și îngrijită și suficient spațiu pentru a se putea mișca și a nu deveni stresat. Acești factori sunt foarte importanți pentru ca hamsterul să se poată dezvolta și trăi o viață bună.

Totuși, hamsterii în sălbăticie trăiesc și mai puțin, durata de viață fiind de maxim un an și jumătate, majoritatea fiind ținta prădătorilor precum vulpea, bufnița sau chiar alți rozători.

Cu toate acestea, este bine de știut că fiind animale destul de sensibile și vulnerabile, hamsterii domestici pot fi predispuși la boli și alte afecțiuni, ceea ce le poate afecta semnificativ durata de viață. Dar atât timp cât au o nutriție bună și un mediu curat, ei ar trebui să fie destul de sănătoși.

Viața unui hamster

Speranța de viață a unui hamster depinde de cele mai multe ori de rasa din care face parte, dar și de habitat și de stilul lor de viață. Există în jur de nouăsprezece specii de hamsteri în lume, cu toate acestea, numai patru pot fi crescute ca animale de companie.

Din nefericire, chiar dacă ne atașăm foarte tare de mici rozători, trebuie să știm că aceștia au o durată de viață destul de scurtă. Deoarece ei nu trăiesc prea mult, hamsterii trec prin etapele vieții foarte repede. Ei se nasc într-un stadiu foarte vulnerabil, fiind orbi, surzi și fără blană. Abia după cinci zile începe să le crească blana, iar la două săptămâni micuții își deschid pentru prima dată ochii. Ei trăiesc alături de mama lor până la aproape o lună, ajungând la maturitatea sexuală la doar 4-6 săptămâni de viață. Ce este foarte interesant este că perioada de gestație a rozătoarelor este foarte scurtă, de 20 de zile, iar după vârsta de aproximativ 14 luni, hamsterii își pierd abilitatea de a se înmulți.

Aceștia trebuie să aibă, în general, o dietă bazată în principal pe hrană granulară pentru rozătoare, disponibilă în comerț. Atenție ca dieta să nu fie doar din semințe, pentru că aceasta poate cauza deficiențe nutriționale în ceea ce privește vitaminele, mineralele și aminoacizii.

Cât trăiește un hamster? Acest mic rozător are o viață destul de scurtă, dar extrem de activă, fiind unul dintre cele mai drăguțe și energice animăluțe de companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *