Prima pagină » Actualitate » Cât va fi impozitul pe casă, de la 1 ianuarie 2026: Suma s-ar putea dubla!
Cât va fi impozitul pe casă, de la 1 ianuarie 2026: Suma s-ar putea dubla!

Cât va fi impozitul pe casă, de la 1 ianuarie 2026: Suma s-ar putea dubla!

27 feb. 2025, 09:26,
în Actualitate

Cetățenii ar putea să plătească o sumă mult mai mare pentru impozitul pe casă, în anul 2026. Tocmai de aceea, românii sunt interesați să știe cât va fi impozitul pe casă, de la 1 ianuarie 2026. Potrivit datelor, sectorul imobiliar va fi schimbat din temelii, odată cu implementarea platformei „e-Proprietatea”. Impozitul nu se va mai calcula în funcție de suprafața de care dispune proprietatea. Iată toate detaliile, mai jos.

Cât va fi impozitul pe casă, de la 1 ianuarie 2026

Anul viitor, impozitul pe casă ar putea să aibă o valoarea de trei ori mai mare. Potrivit experților fiscali, tarifele care vor fi percepute în anul 2026 îi vor face pe unii dintre cetățeni să își vândă casele. La rândul său, acest aspect ar putea conduce la o oferă mai mare pe piața imobiliară.

Sectorul imobiliar ar putea să treacă printr-o adevărată schimbare, odată cu implementarea platformei „e-Proprietatea”. Prin intermediul acesteia, impozitul pe casă nu se va mai calcula în funcție de suprafață, ca până acum, ci în funcție de valoarea sa. Valoarea unui imobil va fi stabilită sub o altă formulă de calcul, începând cu 1 ianuarie 2026.

În acest sens, impozitul pe casă va fi de cel puțin 0,1% din valoarea imobilului. Cu alte cuvinte, dacă o persoană deține un apartament de 135.000 de euro, cu 3 camere, în București, și plătește, în fiecare an, 300 de lei, atunci se poate aștepta la un impozit mai mare. Valoarea impozitului ar putea ajunge la aproape 700 de lei. Pentru a calcula noul impozit al locuințelor, fiecare oraș trebuie să se împartă în zone fiscale. Prin intermediul platformei „e-Proprietatea” se dorește colectarea informațiilor referitoare la cadastru, notari și ANAF, pentru a ajuta la calcularea impozitului.

Vor fi luați în calcul și coeficienți, dar și anumite facilități de care dispune proprietatea – numărul de băi, de camere. Se ia în calcul și zona în care se află locuința. Taxa ar urma să aibă un impact major asupra pieții din România. De asemenea, unii dintre analiștii economici susțin că taxa respectivă ar putea fi una discriminatorie.

Ce pățești dacă nu plătești impozitul la casă

În România, impozitul pe proprietate este o datorie fiscală anuală obligatorie pentru orice proprietar de imobil. Acest impozit este destinat să susțină bugetul local, finanțând servicii precum întreținerea infrastructurii, educația, serviciile de sănătate și siguranța publică. Neplata impozitului pe proprietate poate atrage o serie de consecințe legale și financiare, uneori severe.

Atunci când un proprietar nu își îndeplinește obligația de a achita impozitul pe proprietate la termenul stabilit de lege, autoritățile locale sunt obligate să inițieze un proces de recuperare a sumelor datorate.

Acest proces începe, de regulă, cu aplicarea de dobânzi și penalități de întârziere. Aceste costuri suplimentare se acumulează progresiv, majorând suma totală datorată și creând o povară financiară din ce în ce mai mare pentru debitor.

Dacă tot nu se plătește se va transmite somații oficiale către proprietarii care nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale. Aceste notificări reprezintă un ultim avertisment pentru debitori, oferindu-le o ultimă șansă de a-și regulariza situația fiscală înainte de implementarea unor măsuri coercitive.

dreptul de a iniția executarea silită împotriva proprietarului care nu achită impozitul pe casă se prescrie în termen de cinci ani de la momentul în care acesta a fost notificat cu privire la datoria sa fiscală.

Altfel, românii sunt interesați să știe cât va fi impozitul pe casă, de la 1 ianuarie 2026, suma urmând să fie mai mare decât anul acesta.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Ordinul dat de Putin ucrainenilor din teritoriile ocupate. Decizia dificilă pe care trebuie să o ia oamenii
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Soluţiile românilor care şi-au programat vacanţe în SUA şi s-au trezit cu amânarea eliminării vizelor
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O monedă cât o mică avere. Bani buni pentru cei care o au în casă
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Scandal uriaș între Realitatea Plus și Gigi Becali. Patronul FCSB cere închiderea postului TV. „Tupeu de cioban!”
Playtech.ro
Prima apariție a lui Mihai Bendeac la Antena 1, după ce actorul a revenit la trustul Intact. În ce emisiune îl vor putea urmări românii
Dailybusiness.ro
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR, EXCLUSIV! Becali a adoptat-o pe fiica patronului de la Realitatea cu toţi cei 5 copii. Declaraţii incendiare!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anca Pandrea susține că l-a văzut pe Iurie Darie la ea în casă: L-am văzut când stăteam la masă și l-am urmărit până în dormitor. S-a uitat atent la mine
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`