În urma unui accident rutier mortal, judecătorii ieșeni au decis acordarea de daune către rudele victimei. Instanța a admis în parte cererea formulată de cei cinci frați ai părții vătămate
Rudele unui ieșean care a decedat în urma unui grav accident rutier au cerut și au primit despăgubiri în instanță. Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis în parte acțiunea formulată de cinci rude ale bărbatului decedat.
„Instanța admite în parte acțiunea formulată de către reclamanții Ghercă Valerică, Leahu Daniela, Martina Camelia, Duhan Cecilia și Budeanu Anișoara în contradictoriu cu pârâta SC Omniasig Vienna Insurance Group SA. Obligă pârâta SC Omniasig Vienna Insurance Group SA la plata către reclamanți a sumei de 30.000 de lei cu titlul de daune morale fiecăruia”, au menționat judecătorii ieșeni.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Un impact devastator
Rudele victimei s-au adresat instanței în urma unui proces penal, în cadrul căruia nu s-au constituit părți civile.
Prin cererea de chemare în judecată, cei cinci reclamanți au solicitat, în contradictoriu cu Omniasig, ca aceasta din urmă să fie obligată la plata de despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit ca urmare a decesului fratelui acestora, în vârstă de 39 de ani.
„Pe data de 4 noiembrie 2011, pe DN 583, pe raza localității Podu Iloaiei, la kilometrul 46+164 m, s-a produs accidentul auto în urma căruia a rezultat decesul fratelui nostru, E.G., care traversa strada pe trecerea de pietoni. Accidentul s-a produs din cauza faptului că intervenientul forțat, conducătorul autoturismului Audi A6, nu a acordat prioritate de trecere defunctului. Pe 12 aprilie 2013 a fost pronunțată sentința penală prin care s-a constatat definitiv vinovăția șoferului”, au precizat reclamanții.
Conform acestora, ei nu s-au constituit părți civile în acel dosar. Mai mult, aceștia au afirmat că moartea fratelui lor le-a provocat o puternică suferință și o tulburare majoră în condițiile în care între aceștia și defunct exista o relație strănsă și de puternică afecțiune.
„Decesul fratelui nostru a avut drept consecință o rupere a echilibrului familiei, în condițiile în care moartea unei persoane care face parte din familie generează consecințe negative, atât psihice, cât și emoționale, a căror comensurare este, practic, imposibilă”, au mai afirmat reclamanții.
Ce au spus pârâții
La rândul ei, societatea de asigurări a mașinii implicate în accident a solicitat diminuarea cuantumului daunelor morale solicitate.
„Stabilirea cuantumului despăgubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial include de regulă o doză de aproximare, instanța trebuind să aibă în vedere criterii care să ofere un caracter compensator fără a se transforma în amenzi excesive pentru autorii daunelor și nici venituri nejustificate pentru victemele faptelor ilicite. Suma maximă a despăgubirilor ce apare menționată pe polița RCA este prevăzută cu scopul de a acoperi daunele ce s-ar putea produce într-un accident rutier „catastrofal” soldat cu pierderea unui număr foarte mare de vieți omenești”, au subliniat cei de la Omniasig SA.
La rândul său, intervenientul forțat, șoferul care a fost implicat în accident, a cerut respingerea acțiunii, pe motiv că nu există temei juridic pentru a sta în proces în latura civilă la plata daunelor solicitate grefate pe polița de asigurare RCA.