National

Cătălin Predoiu şi Lucian Bode vorbesc despre cazuri celebre din justiţie, dar nu pot să îi prindă pe criminalii români

Publicat: 23 mai 2022
Asasinatul de la Arad rămâne o pată neagră pentru justiția din România

Asasinatul de la Arad rămâne o pată neagră pentru justiția din România. La un an distanță de la acel moment încă nu se știe concret cine a comis oribila crimă. Ioan Crișan, un om de afaceri, a murit, la 29 mai, după ce mașina în care se afla a explodat.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că este nevoie de eforturi suplimentare privind cooperarea judiciară europeană, astfel încât „hotărârile judecătoreşti să fie recunoscute şi legea să fie aplicată uniform pe tot cuprinsul UE”. El a participat la o ceremonie organizată de Ambasada Italiei la Bucureşti pentru comemorarea a 30 de ani de la atentatul mafiei asupra judecătorului Giovanni Falcone, relatează Agerpres.

În cadrul acestui eveniment, desfăşurat în Parcul Kiseleff, unde este amplasată o plăcuţă în memoria magistraţilor italieni Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, au mai avut intervenţii ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Durante Mangoni.

„Cred că trebuie să facem mai mult pentru cooperarea judiciară europeană, astfel încât hotărârile judecătoreşti să fie recunoscute şi legea să fie aplicată uniform pe tot cuprinsul Uniunii Europene, pentru că numai în acest fel cetăţenii din toate ţările membre ale Uniunii Europene vor avea egală protecţie faţă de lege şi li se va cere şi impune un egal respect faţă de lege”, a afirmat Predoiu, după ceremonie.

În intervenţia să, ministrul a subliniat că felul cel mai simplu în care ar putea fi cinstită munca magistratului asasinat în urmă cu trei decenii şi a tuturor celor care i-au urmat „ar fi ca fiecare, în funcţia de stat, în magistratură, să-şi facă datoria, să urmeze calea profesionalismului, încrederii în lege şi în stat, calea muncii neobosite pentru prevalenţa competenţei, în dauna diletantismului, cum spunea Falcone”.

„Nu există cale mai sigură pentru protejarea drepturilor cetăţenilor decât întărirea statului prin aplicarea legii. Astăzi, la 30 de ani de la asasinarea lui Giovanni Falcone, când asistăm în lume la o teribilă încleştare între democraţie şi autoritarism, (…) muncă, lupta şi sacrificiul magistratului Giovanni Falcone ne apar în faţă cu şi mai mare măreţie. Înţelegem şi mai bine că Falcone nu a fost doar un magistrat devotat legii, ci a fost un vizionar şi un om de stat cu o profundă înţelegere a sensului muncii sale de magistrat, respectiv aplicarea legii pentru protejarea cetăţenilor”, a punctat Predoiu.

La rândul său, ministrul Lucian Bode a evocat personalitatea şi activitatea magistraţilor Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino. „Moştenirea lor este vie şi astăzi în miile de poliţişti, procurori şi judecători care şi-au făcut un ţel, un crez, din a trimite infractorii acolo unde le este locul, pentru că nimeni nu poate ucide dreptatea”, a afirmat ministrul de Interne.

El a subliniat că lupta de combatere a criminalităţii grave şi organizate trebuie să fie una permanentă”. „Autorităţile statului nu au voie să lase garda jos, iar oamenii legii, fie ei poliţişti sau magistraţi, au obligaţia să-şi facă treaba cu profesionalism şi responsabilitate. Cooperarea între state pe linia judiciară sau poliţienească este decisivă în limitarea la maxim a efectelor nefaste ale criminalităţii sub diversele sale forme asupra societăţii”, a adăugat Lucian Bode.

Ambasadorul Italiei a amintit că Falcone este cel care a elaborat celebra strategie investigativă „follow the money” (urmăreşte traseul banilor – n.r.), „pentru a sonda nivelul de infiltrare mafiotă în ţesutul social şi în economie”.

„Lui i se datorează şi combaterea obţinerii veniturilor ilicite, confiscarea bunurilor personale ale exponenţilor crimei organizate, destinate apoi scopurilor sociale şi crearea de specializări investigative anti-mafia, coordonarea şi schimbul de informaţii”, a completat Alfredo Durante Mangoni.

Magistraţii Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino au devenit simbolul luptei împotriva criminalităţii organizate după ce, în urmă cu 30 de ani, au fost ucişi în atentate organizate de mafie la data de 23 mai 1992, respectiv 19 iulie a acelaşi an. În atentatele cu bombă îndreptate împotriva celor doi magistraţi au murit opt poliţişti şi Francesca Morvillo, soţia lui Giovanni Falcone, ea însăşi fiind magistrat.

Cazul de la Arad – precizări recente de la Lucian Bode
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat vineri, la Cluj Napoca, că singura instituţie care poate face publice date din ancheta atentatului cu bombă de acum un an de zile, de la Arad, este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, relatează Agerpres.

„Legat de anchetă de la Arad – pe 29 (mai – n.r.) se împlineşte un an, ştiţi foarte bine că acolo avem o anchetă coordonată de un procuror. Ministerul nostru încă din primele ore de după această tragedie a fost implicat în strângerea de probe. Sub coordonarea procurorului am avut detaşaţi foarte mulţi poliţişti, detaşaţi de la mai multe structuri ale noastre acolo. Toate detaliile care pot fi date publice, pot fi făcute publice, nu le poate da Poliţia Română, nu le poate da Ministerul Afacerilor Interne, le dă Parchetul. Evident că ne-am dori ca munca noastră şi tot ceea ce am făcut în acest timp şi am livrat către procurori să dea rezultate. Ne dorim la fel de mult, ca toţi românii, să elucidăm acest caz unic în aceşti 30 de ani”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Lucian Bode.

Acesta a subliniat faptul că din datele pe care le deţine este vorba de o acţiune singulară şi nu este vorba de o reţea.

„În România, astfel de atentate au mai încercat să fie realizate şi au fost dejucate. Iată că vorbim de un singur atentat în 30 de ani, care adus la această finalitate. (…) România este o ţară sigură. Nu vorbim de o reţea care să acţioneze în acest sens în România”, a conchis Lucian Bode.

Context
Maşina omului de afaceri Ioan Crişan a explodat, în 29 mai 2021, când el a vrut să plece din parcarea unui supermarket aflat pe Calea Aurel Vlaicu, din municipiul Arad.

În acest caz, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fac cercetări pentru omor calificat cu premeditare.

 




Adauga un comentariu