Prima pagină » Eveniment-Social » Câte persoane sunt infectate cu COVID-19 la nivelul judeţului Iași
Câte persoane sunt infectate cu COVID-19 la nivelul judeţului Iași

Câte persoane sunt infectate cu COVID-19 la nivelul judeţului Iași

26 oct. 2020, 13:56,
în Eveniment-Social

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 26 octombrie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 9491 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 56 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 3769 au fost externate (cu 13 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).

În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-a înregistrat un deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 206.

Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, astăzi, 26 octombrie 2020, erau ocupate 489 de paturi, din care 42 sunt paturi ATI. In ceea ce priveste gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 42, 8 sunt ocupate la Spitalul de Boli Infectioase, 6 la Spitalul de Pneumologie, 6 la Spitalul Municipal Pascani, 4 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul C.F. Iasi si 12 la Spitalul de Neurochirurgie. In momentul de fata, mai sunt libere          4 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie si un pat la Spitalul de Boli Infectioase. .

In spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 124 de paturi: 2 paturi la Spitalul de Pneumologie, 13 paturi la Spitalul de Recuperare, 5 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”, 10 paturi la Spitalul CF Iasi, 75 de paturi la Spitalul CF Pascani si 19 la Spitalul de Boli Infectioase..

Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, astăzi,               26 octombrie 2020, un număr de 2153 de persoane se află în izolare, iar 1165 de persoane sunt carantinate la domiciliu. De asemenea, pentru inca 1263 de persoane, măsura carantinării a fost instituită de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Menţionăm că potrivit legislaţiei în vigoare, carantina se impune pentru contacţii direcţi cu persoane confirmate, dar şi pentru persoanele care sosesc din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, conform  INSP.

Până în prezent, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a emis în total 5157 de decizii pentru persoanele aflate în izolare şi 8018 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.

***

Ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, Instituţia Prefectului – Judeţul Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi reamintesc principalele măsuri care trebuie respectate:

  • purtarea măştii atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile publice deschise, începând cu data de 1 august 2020,
  • păstrarea distanţării fizice,
  • igienizarea frecventă a mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor, în vederea limitării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV- 2.

Prin acest apel, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă tuturor cetăţenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus,să semnaleze către autorităţi cazurile în care sunt încălcate normele sanitare şi să îndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecţie.

De asemenea, rugăm persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19 și contacții direcți să ofere informații reale și corecte în cadrul anchetei epidemiologice.

Pentru a veni în sprijinul populației, pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Iași se găsesc informații privind conduita de urmat în cazul persoanelor depistate pozitiv și a contacților direcți, după cum urmează:

 

CE TREBUIE SĂ FACEŢI DACĂ SUNTEŢI CONFIRMAT PE BAZA REZULTATELOR TESTELOR DE LABORATOR RT-PCR:

 

Pacientul confirmat pozitiv prin test de laborator se va prezenta urgent la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” Iaşi, pentru evaluare clinică şi paraclinică, în funcţie de starea de sănătate a pacientului;

 

 ATENŢIE!

  • Doar medicul curant din spitalele suport COVID-19 solicită Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi eliberarea Deciziei de izolare. În baza acestei decizii, medicul de familie va elibera concediul medical după împlinirea celor 14 zile de izolare.
  • Neprezentarea la spital pentru evaluare clinică şi paraclinică duce la imposibilitatea eliberarii deciziei de izolare, necesară acordării concediului medical.
  • Pacientul confirmat pozitiv cu COVID-19 comunică medicului de familie rezultatul testului, telefonic sau prin e-mail.
  • De asemenea, pacientul pozitiv identifică de urgenţă contacţii direcţi din ultimele 14 zile (persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute, persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m) şi pregăteşte o listă cu nume, prenume şi numere de telefon şi îi anunţă să se izoleze la domiciliu şi să aştepte să fie contactaţi telefonic de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.
  • Persoanele care locuiesc la aceeaşi adresă cu un caz confirmat sunt considerate contacţi direcţi şi se izoleaza la domiciliu.

 

O PERSOANĂ ESTE CONTACT DIRECT CU UN PACIENT POZITIV DACĂ SE REGĂSEŞTE ÎNTR-UNA DIN URMĂTOARELE SITUAŢII:

  • Persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
  • Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
    • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă);
    • Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute;
    • Persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

 

CONDUITA DE URMAT:

Izolarea la domiciliu se impune imediat ce s-a aflat statutul de contact direct. Se recomandă ca izolarea să se facă în condiţii de siguranţă (singuri). În cazul în care nu există această posibilitate, se recomandă ca izolarea persoanei să se facă într-o încapere separată de restul familiei, cu utilizarea măştii de protecţie şi a dezinfectării riguroase atunci când sunt utilizate spaţiile comune;

 

Se anunţă Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, prin e-mail: secretariat@dspiasi.ro,

pentru confruntarea cu informaţiile primite în cadrul anchetei epidemiologice de la persoana confirmată pozitiv. Stabilirea contacţilor se realizează conform metodologiei prin ancheta epidemiologică desfăşurată la persoana confirmată pozitiv. Vă rugăm ca toate informaţiile prezentate să fie reale şi corecte. În cazul în care pe durata perioadei (cele 14 zile de la data contactului fizic) apare deteriorarea stării de sănătate, se apelează numărul de urgenţă 112.

 

  • Conform legislaţiei, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuită se efectuează doar persoanelor care sunt contacţi direcţi şi care prezintă semne de boală specifice infecţiei cu noul coronavirus;
  • Persoanele care prezintă simptome specifice noului coronavirus, trebuie să anunţe Direcţia de Sănătate Publică Iaşi la numerele de telefon: 330364, 0232.256265, 0232.708503, 0730.240393, 0755222120, indicând nume, prenume, CNP, numărul de telefon, pentru ca Direcţia de Sănătate Publică să facă solicitarea la Serviciul de Ambulanţă Iaşi în vederea testării pentru SARS-CoV-2.
  • Persoanele asimptomatice nu se testează.
  • Perioada de carantinare a contactului direct este de 14 zile de la data ultimului contact cu o persoană cu infecţie COVID-19.
  • Conform metodologiei de supraveghere a COVID-19, persoanele (contactul contacţilor) care locuiesc la aceeaşi adresă cu un contact direct, nu intră în izolare, nu sunt consideraţi contacţi direcţi şi nu beneficiază de concediu medical.

 

***

 

Având în vedere numărul mare de solicitari cu privire la suspendarea temporară a măsurii de carantină, în contextul prevenirii infecţiilor cu SARS-COV-2, precizăm celor interesaţi să transmită pe adresa de e-mail cjcci@isujis.ro următoarele date necesare:

  • Cerere de suspendare temporară;
  • Date de contact ale solicitantului (nr. telefon, adresa e-mail);
  • Copii ale cărţilor de identitate ale persoanelor pentru care se solicită suspendarea temporară de la măsura carantinării;
  • Data şi, după caz, intervalul orar, la care se intenţionează trecerea prin punctul de frontieră (intrare/ieşire);
  • Punctul de trecere al frontierei tranzitat;
  • Mijlocul de transport folosit (auto personal, nr. de înmatriculare, transport în comun rutier sau feroviar, transport aerian, etc.);
  • Contractul de muncă în afara ţării sau alt document echivalent, după caz;
  • Documente medicale justificative (dacă este cazul);
  • Dovada programare, cu data şi ora, eventual interval orar, la medic pentru investigaţii/tratamente sau proceduri medicale/consultaţii medicale care nu pot fi amânate (dacă este cazul);
  • Documente care să dovedească celeritatea derogării de la măsura carantinării (certificat de deces sau alt document care să justifice solicitarea);
  • Numar de telefon de contact pentru a se putea solicita date suplimentare, dacă este cazul.

Pentru alte informaţii suplimentare, persoanele interesate pot suna la numarul de telefon permanent ISUJ – 0232.256.265. Mai facem precizarea că solicitarea nu va fi analizată până când nu vor fi transmise documentele solicitate.

 

***

Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În acelaşi timp, începând cu 4 iulie 2020 cetăţenii au la dispoziţie şi linia telefonică TELVERDE 0800.800.165 dedicată special sesizării neregulilor în context COVID-19.

La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`