Prima pagină » National » Câte zile de concediu ai pe an? Iată trucul prin care poți avea mai multe zile libere plătite?

Câte zile de concediu ai pe an? Iată trucul prin care poți avea mai multe zile libere plătite?

21 nov. 2023, 15:41,
BZI.ro, în National

Dacă te întrebi câte zile de concediu ai pe an este bine să citești acest articol pentru a afla toate informațiile despre acest lucru și să afli și trucul prin care poți avea mai multe zile plătite. În sfera sectorului public, durata concediului de odihnă poate cunoaște variabilitate în funcție de experiența în muncă a angajaților. Potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 250/1992, lucrătorii din administrația publică au dreptul la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 de zile lucrătoare, în funcție de vechimea acumulată în domeniul muncii (21 de zile sunt alocate pentru o experiență în muncă de până la zece ani, în timp ce pentru cei cu o vechime de peste zece ani se acordă 25 de zile de concediu).

Este bine de subliniat faptul că nu vorbim despre concediu medical, ci strict despre concediul de drept, concediul care este plătit în proporție de 100%.

Câte zile de concediu ai pe an

Numărul de zile de concediu alocate fiecărui angajat începe cu o cifră standard. În ceea ce privește perioada minimă de zile de concediu disponibilă pentru un salariat român, conform articolului 144 din Codul Muncii, acesta are dreptul la o „durată minimă a concediului de odihnă anual de 20 de zile lucrătoare”.

Este esențial să se sublinieze că „sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual”, conform articolului 145 din Codul Muncii.

În anumite companii, angajatorii au posibilitatea să ofere un număr mai mare de 20 de zile de concediu de odihnă, în conformitate cu prevederile articolului 145, alineatul 2, din Codul Muncii, care specifică că „durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, respectând legislația și contractele colective de muncă aplicabile”.

În practică, în funcție de nivelul de vechime, un angajat poate beneficia de un număr mai mare de zile libere anuale în cadrul concediului de odihnă, însă această practică poate varia de la o companie la alta. De obicei, aceste beneficii, sub forma unor zile suplimentare de concediu, sunt incluse în pachetul de avantaje extrasalariale oferite angajaților în cadrul unei companii.

De asemenea, există categorii de persoane care, conform legislației, au dreptul la un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare, așa cum este stabilit în contractul colectiv de muncă:

  • Salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare;
  • persoanele nevăzătoare
  • Alte persoane cu dizabilități;
  • Tinerii cu vârsta de până în 18 ani.

Poți negocia câte zile de concediu ai

În timpul discuțiilor privind clauzele contractului individual de muncă, se poate negocia, la nivel individual, durata zilelor de concediu de odihnă anual. Această negociere trebuie să respecte prevederile Contractului Colectiv de Muncă la nivel național pentru perioada 2007-2010, care stipulează o durată de 21 de zile pentru concediul de odihnă anual.

Cu toate acestea, părțile implicate au opțiunea de a negocia și stabili un număr mai mare de zile de concediu decât cele specificate în Contractul Colectiv de Muncă la nivel național, de ramură sau unitate. Experiența noastră indică faptul că cele mai eficiente negocieri privind zilele de concediu au loc la nivel colectiv, în cadrul încheierii contractelor colective la nivel de unitate și, eventual, la nivel de ramură.

Legislația permite programarea colectivă și/sau individuală a concediilor până la sfârșitul unui an calendaristic pentru anul următor. În cazul programărilor individuale, salariatul poate alege să stabilească data efectivă a concediului sau să opteze pentru un interval flexibil de maxim 3 luni. Așadar, câte zile de concediu ai pe an depinde de tine, dar și de angajator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024