International

Catedrala din Nantes a fost acaparată de flăcări – Video

Publicat: 18 iul. 2020

Un incendiu a fost anunţat sâmbătă dimineaţă în interiorul catedralei din oraşul francez Nantes, au precizat pompierii din departamentul Loire-Atlantique, informează Le Figaro.

Pompierii, alertaţi la ora locală 07.44, au spus că incendiul, „important”, nu a fost stins.

„Focul nu este controlat, este în desfăşurare. Este un incendiu important”, au spus autorităţile, care au precizat că 70 de pompieri au fost trimişi la faţa locului.

Ouest France a relatat că un număr mare de poliţişti a fost trimis în zonă şi că a fost închis cartierul. Site-ul cotidianului a adăugat că „este posibil ca orgile să fi fost afectate”.

Nu este prima dată când această catedrală este afectată de un incendiu. La 28 ianuarie 1972, turla catedralei gotice Saint-Pierre-et-Saint-Paul, situată în centrul oraşului Nantes şi construită între secolele XV şi XIX, a fost distrusă de flăcări.

Catedrala a fost redeschisă pentru slujbe religioase abia în mai 1985, după 13 ani de reparaţii.

Ce urmări a avut incendiul de la catedrala Notre Dame

Catedrala veche de 850 de ani de la Notre Dame a luat foc în luna aprilie, iar banii de reparaţie s-au strâns imediat, de la milionari. Turla şi părţi mari din structura clădirii au ars, iar acestea conţineau sute de tone de plumb. Acum, nivelul de plumb din zona catedralei Notre Dame este de zeci de ori mai mare decât limitele considerate sigure. Nivelul de plumb a crescut considerabil după topirea acoperişului catedralei. Experţii francezi susţin că acesta este între 32 şi 65 de ori mai mare decât limita sigură de 0.3 grame pe kilogram. Nivelul ar fi ajuns acum undeva între 10 şi 20 de grame per kilogram, potrivit CNN.

Poliţia pariziană i-a asigurat însă pe cetăţeni că riscurile de intoxicare prin inhalarea aerului din jurul Notre Dame sunt mici.

Cât de periculos este nivelul de plumb din jurul Notre Dame

Timp de două săptămâni după incendiu, poliţia a recomandat localnicilor să şteargă suprafeţele pe care s-ar fi putut depune praf amestecat cu particule de plumb, ca măsură de siguranţă. Totuşi, oficialii au menţionat că pericolul nu este foarte mare. Intoxicaţia cu plumb poate avea loc doar după o perioadă lungă de expunere.

Pe de altă parte, nivelul ridicat de plumb s-ar putea dovedi a fi problematic pentru procesul de reconstruire al catedralei Notre Dame. Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, vrea ca asta să se întâmple în doar cinci ani.

Grupul francez de mediu Robin des Bois are altă părere. A avertizat asupra cantităţii prea mari de plumb din jurul clădirii. După patru zile de la incendiu, organizaţia a emis o declaraţie în care asemănau zona din jurul catedralei cu una plină de deşeuri toxice. A mai menţionat că înaintea începerii procesului de renovare, Notre Dame ar trebui întâi să fie decontaminata.

Cauzele incendiului sunt încă necunoscute. Poliţia franceză susţine că, cel mai probabil, de vină a fost un scurtcircuit.





Adauga un comentariu