Prima pagină » National » Câţi bani vor primesc proprietarii de terenuri care plantează hectare de copaci
Câţi bani vor primesc proprietarii de terenuri care plantează hectare de copaci

Câţi bani vor primesc proprietarii de terenuri care plantează hectare de copaci

09 apr. 2025, 20:16,
Redacția BZI în National

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, că guvernul a aprobat mărirea primei de sechestrare forestieră a carbonului. Astfel, vor fi finanțate lucrări de împădurire, de îngrijire a plantațiilor și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră, iar proprietarii care deţin terenuri forestiere nu vor mai primi 456 de euro, ci 640 de euro, scrie Agerpres.

„Am reuşit astăzi să aprobăm o ordonanţă de urgenţă prin care majorăm prima de sechestrare (N.r. – prima de sechestrare forestieră a carbonului). Sperăm că acest lucru va conduce la o adevărată catalizare a proiectelor de împădurire. Aş reaminti faptul că la acest moment avem contracte semnate, adică certitudinea că vom împăduri pentru aproximativ 9.300 de hectare, ce se vor adăuga la Fondul forestier naţional. În urmă cu aproximativ un an şi jumătate, când am ajuns la minister, această cifră era una modestă, aveam puţin sub 100 de hectare împădurite, însă, uitându-mă la dinamica cererilor de finanţare şi la volumul şi la suprafaţa ce urmează a fi împădurită, pot să afirm că sunt convins că această cifră va creşte exponenţial, mai ales acum în situaţia în care prima de sechestrare în valoare de 456 de euro devine, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă, o primă de sechestrare de 640 de euro”, a declarat Fechet, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

„Apelul meu este să absorbim toţi aceşti bani, să îi consumăm”

El a precizat că aceste prime, ce urmează a fi plătite timp de 20 de ani, se adaugă tuturor celorlalte cheltuieli ocazionate cu înfiinţarea acestor păduri şi a lansat şi un apel către proprietarii de păduri privind accesarea acestor fonduri.

„Fac un apel către toţi proprietarii de pădure, persoane fizice, persoane juridice, unităţi administrativ-teritoriale, cu suprafeţe mai mici sau cu suprafeţe mai mari, şi mă bucur să văd că ne intră proiecte de 300, de 400, de 500 de hectare, însă apelul meu este să absorbim toţi aceşti bani, să îi consumăm, pentru că la anul în luna ianuarie, cel mai probabil, sau în prima parte a anului viitor acest proiect se va opri din finanţarea din PNRR. Spun asta pentru că la 30 iunie 2026 tragem linie şi vedem în ce măsură am epuizat toţi aceşti bani sau nu”, a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, până acum nu s-a descoperit un lucru mai bun decât împădurirea terenurilor în legătură cu combaterea schimbărilor climatice, a fenomenelor meteo extreme.

„Pierdem în România aproximativ 1.000 de hectare de terenuri agricole în fiecare an din cauza deşertificării, dincolo de inundaţiile pe care le avem din ce în ce mai des în ultimul timp, dincolo de fenomene meteo extreme, cum ar fi perioade lungi de caniculă. Am citit o ştire care m-a întristat, respectiv faptul că anul acesta vom mânca mai puţin de jumătate din cât ne-am fi propus să producem în România, referindu-mă aici la cireşe, la vişine, la piersici, dacă îmi amintesc eu bine, pentru că frigul din ultima perioadă, acest val polar, a compromis parte din livezile din România”, a explicat Mircea Fechet.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vestea momentului despre Klaus Schwab. Este investigat! Nu mai e șef la Forumul Economic Mondial
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Creatura letală, de dimensiuni neobișnuite, a ajuns în mijlocul oamenilor și a produs panică. VIDEO
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`