National

Câți pensionari sunt în România. Care este pensia minimă lunară

Publicat: 11 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Câți pensionari sunt în România. Care este pensia minimă lunară
Câți pensionari sunt în România. Care este pensia minimă lunară

Numărul pensionarilor din România a ajuns la 5,132 milioane de pensionari, în trimestrul al doilea al anului 2020, a raportat Institutul Național de Statistică (INS). De asemenea, pensia medie lunară este de 1.463 de lei.

Câți pensionari sunt în România. Care este pensia minimă lunară

Conform informațiilor oferite de Institutul Național de Statistică (INS), România a înregistrat, la nivelul trimestrului al doilea al anului 2020, un număr mediu de 5,132 mil. de pensionari, cu o mie de persoane mai mult față de trimestrul trecut. Totodată, față de trimestrul precedent, pensia minimă lunară a crescut cu 0,9%, atingând valoarea de 1.463 de lei. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.676 mil. de persoane, în creștere cu 6 mii față de trimestrul trecut.

Conform studiului realizat de INS, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.380 de lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,0%, spre deosebire de 50,8% în trimestrul precedent.

Unde se găsesc cele mai mici pensii din România

Se pare că cele mai mici pensii de la noi din țară sunt în Botoșani. Astfel că, pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară, 99,98%, în numărul total de pensionari. De asemenea, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,1% în totalul celor de asigurări sociale.

Raportul per total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureṣti, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în judeṭele Giurgiu ṣi Vaslui ṣi 14 la 10 în judeṭele Botoṣani ṣi Călăraṣi.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 736 de lei (1098 lei în judeţul Botoṣani, 1105 lei în judeṭul Giurgiu, 1122 lei în judeṭul Vrancea faţă de 1834 lei în judeṭul Hunedoara, 1743 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 1639 lei în judeṭul Braṣov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în trimestrul II 2020, a fost de 961,4 mii de persoane.

Ludovic Orban, despre majorarea pensiilor: ”Pensiile pot creşte dacă creşte numărul de salariaţi şi…”

Vineri, 11 septembrie 2020, premierul României a explicat care sunt condițiile Guvernului pentru a putea mări pensiile din nou.

„Orice măsură va fi bine fundamentată, va trebui să fie în legătură directă cu realitatea economică, cu posibilitatea efectivă de a suporta orice fel de cheltuieli. Orice creştere ulterioară trebuie să se bazeze pe creştere economică, pe o dinamizare a economiei, pe o creştere a veniturilor salariale, care sunt suport pentru pensii, pensiile pot creşte dacă creşte numărul de salariaţi şi creşte salariul minim pe economie. Orice creştere se va bizui pe o analiză serioasă”, a declarat Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea: Vârsta de pensionare, redusă cu 2 ani pentru locuitorii acestor zone

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care este redusă cu doi ani vârsta de pensionare pentru locuitorii unor zone din România. Mai exact, este vorba despre persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanenta, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea potrivit căreia beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanenta, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Citește mai mult aici!

Adauga un comentariu