Local

Caz ciudat la Podu Iloaiei! O femeie acuză că i s-a triplat impozitul pentru un teren!

Publicat: 25 ian. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Caz ciudat la Podu Iloaiei O femeie acuză că i s-a triplat impozitul pentru un teren
Când a mers să plătească dările către stat, Elena Corban a aflat că i s-a triplat impozitul pe un teren pe care îl deține

O femeie din Podu Iloaiei susține că a avut un șoc în momentul în care a aflat cât are de plătit pentru impozit. La fel ca în fiecare an, aceasta a mers la primărie să-și achite dările către stat, însă anul acesta a avut parte de o surpriză neplăcută. Elena Corban menționează că pentru anul 2023 i s-a triplat impozitul pentru un teren pe care îl deține

Edilul Ioan Alexa o contrazice și precizează că angajații primăriei nu au făcut altceva decât să respecte legea în momentul în care a fost stabilită suma pe care o are de plătit. Mai mult, primarul crede că scandalul iscat de femeie ar fi pus la cale de fostul primar, Constantin Istrate.

Elena Corban acuză i s-a triplat impozitul pentru un teren

teren arabil in spatele unei curti
Primarul orașului Podu Iloaiei, Ioan Alexa, susține că terenul figurează ca fiind în curs de construcție

O femeie din Podu Iloaiei se plânge de faptul că orașul ar fi fost împărțit în mai multe zone atunci când vine vorba despre plata impozitelor și a ajuns să plătească aproape de trei ori mai mult decât anul trecut pentru un teren. Elena Corban susține că terenul pe care îl deține ar fi fost trecut din zona D la zona B, fără a fi informată despre această modificare.

„Nu a anunțat pe nimeni, nu s-a pus o listă, nu s-a pus nimic. Normal mi s-ar fi părut să fie afișate informațiile legate de modul în care se stabilesc taxele și impozitele. Nimeni nu știe nimic. E o brambureală totală”, se plânge Elena Corban.

Femeia menționează că în momentul în care s-a dus plătească impozitul pe teren a realizat că suma a crescut de trei ori față de anul trecut.

„Până anul trecut am plătit suma de 100 de lei, iar anul ăsta s-a schimbat zona, eu fiind în zona B acum, cel puțin așa spun ei (n.r. – angajații primăriei). Trecând de la D la B, de la 100 de lei am ajuns să plătesc 350 de lei. Eu am fost la el (nr. – la primar), am făcut o plângere, i-am expus situația, iar el, în schimb, nu a știut să-mi dea o explicație.

Foarte multă lume cu care am stat de vorbă este revoltată. Mai știu cazuri cărora li s-a dublat impozitul. La mine s-a triplat! Asta, în condițiile în care alții nu plătesc deloc”, adaugă femeia.

Primarul Ioan Alexa: „S-a schimbat categoria de folosință a terenului“

Elena Corban
Până anul trecut, Elena Corban a plătit un impozit de trei ori mai mic pe terenul pe care îl deține

Primarul orașului Podu Iloaiei, Ioan Alexa, precizează că femeia deține un teren ce este încadrat ca fiind „în curs construcții”, în timp ce până acum figura ca arabil.

„Din toată suprafața, doamna are vreo 700 și ceva de metri de «teren în curs construcții», iar acel teren a fost încadrat de-a lungul timpului ca teren arabil. Acum este actualizat în baza de date ca fiind în curs construcții și automat i-a crescut valoarea impozitului. Am îndrumat-o să vină la primărie să găsim o soluție, să modifice categoria de folosință a acelui teren.

Dacă dumneaei zice că acolo cultivă porumb, să modifice categoria din curs construcții în teren arabil. Noi nu am mărit taxele, doar am actualizat baza de date. A fost o decizie a Curții de Conturi prin care să facem inspecția fiscală. De-a lungul a 14 ani nu s-a făcut această inspecție fiscală, iar noi a trebuit să facem această actualizare a bazei de date. Taxele de la noi sunt mult mai mici decât cele din localitățile învecinate“, explică Ioan Alexa.

Edilul nu exclude nici varianta ca în spatele acestui scandal legat de faptul că s-ar fi triplat impozitul pentru un teren să se află fostul primar al orașului, Constantin Istrate, care ar încerca să scoată oamenii la înaintare și să facă o campanie negativă.

„Mulți cetățeni nu aveau trecute la taxe și impozite, la Registrul Agricol, toate proprietățile dumnealor, iar în momentul în care au venit la primărie și-au actualizat toate informațiile. Deci oamenii nu își treceau toate proprietățile și bineînțeles că atunci plăteau un impozit mai mic.

La fel, au fost cazuri unde nu se trecea numărul corect de persoane și se plătea mai puțin pentru salubritate. Nu m-ar mira să fi început campania electorală și oamenii să fie puși să se ia de primar de către domnul Istrate (n.r. – fostul primar Constantin Istrate)”, adaugă Ioan Alexa.

Comentarii
Adauga un comentariu