Un băiat de 11 ani din localitatea Petecu a decedat vineri, 30 august, după ce a fost atacat de mai mulți câini, conform unui comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Harghita.
Se pare că băiatul se afla pe o pășune din apropierea casei pentru a strânge animalele de la ferma familiei când a fost atacat de câinii care păzeau animalele.
Un copil de 11 ani a murit sfâșiat de mai mulți câini
Potrivit informațiilor furnizate, pe 30 august 2024, în jurul orei 11:30, polițiștii din Odorheiu Secuiesc au fost alertați printr-un apel la 112 despre moartea unui minor în localitatea Petecu.
Investigațiile preliminare arată că băiatul a fost atacat de câinii familiei în timp ce se afla pe o pășune din apropierea locuinței, suferind multiple răni.
„La data de 30 august 2024, în jurul orei 11:30, poliţiştii din cadrul Poliţiei Odorheiu Secuiesc au fost sesizaţi, prin 112, cu privire la decesul unui minor din localitatea Petecu. Din cercetările preliminare efectuate de către poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului a rezultat faptul că un copil, de 11 ani, în timp ce s-ar fi deplasat pe o păşune din apropierea imobilului de domiciliu, pentru a aduna animalele din ferma familiei, ar fi fost atacat de mai mulţi câini deţinuţi de familie pentru a asigura paza animalelor din fermă, în urma acestui atac băiatul suferind mai multe leziuni corporale. Din păcate, membrii echipajului de ambulanţă aflaţi la faţa locului au constatat decesul minorului”, au precizat reprezentanţii IJP Harghita.
Corpul copilului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea autopsiei, iar polițiștii, sub supravegherea procurorului, continuă cercetările pentru a determina circumstanțele exacte ale acestui incident tragic. În acest caz a fost deschis un dosar penal.
Proprietarii de câini vor fi obligați să asigure fiecărui animal un spațiu minim
Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a propus un proiect care impune proprietarilor de câini să le asigure acestora un spațiu minim, respectiv 4 metri pătrați pentru câinii de talie mică și 6 metri pătrați pentru cei de talie mare. Proiectul prevede amenzi între 2.000 și 5.000 de lei pentru persoanele care cresc câini pentru comercializare fără a fi înregistrate ca unități de tip canisă.
Documentul mai reglementează condițiile de eutanasiere a câinilor din adăposturile publice și private, permițând autorităților locale să subvenționeze sterilizarea, identificarea și înregistrarea câinilor fără stăpân din rase comune. În plus, imobilizarea câinilor aflați în afara adăposturilor va trebui să fie coordonată de un medic veterinar.
În prezent, legislația în vigoare prevede că pentru un câine adoptat trebuie asigurată o suprafață locativă de cel puțin 2,5 metri pătrați. Noua reglementare propusă ar înlocui această prevedere cu obligația de a oferi un spațiu minim în funcție de talia câinelui: 4 metri pătrați pentru câinii de talie mică, 5 metri pătrați pentru cei de talie medie și 6 metri pătrați pentru cei de talie mare.
ANSVSA justifică necesitatea acestei reglementări prin creșterea numărului de câini deținuți de persoane fizice și constatările din ultimii ani privind nerespectarea condițiilor adecvate pentru adăpostirea și mișcarea animalelor.
De asemenea, proiectul prevede modificarea vârstei la care trebuie sterilizați câinii de rasă comună, propunând ca femelele să fie sterilizate la 6-9 luni, iar masculii la 9-12 luni, în loc de 4-6 luni și respectiv 6-8 luni, cum este în prezent. Această modificare se bazează pe date științifice furnizate de facultățile de medicină veterinară din București și Cluj-Napoca, care au stabilit vârstele minime la care sterilizarea poate fi efectuată fără riscuri pentru sănătatea câinilor.