Actualitate

Cazuri de infectare Covid-19 cu tulpini rezistente la vaccin, confirmate în România

Publicat: 06 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cazuri de infectare Covid-19 cu tulpini rezistente la vaccin confirmate în România
Vaccinare anti-COVID-19

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis, joi, 6 mai 2021, faptul că până în momentul de faţă au fost depistate pe teritoriul statului român nu mai puţin de 1.128 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.

Conform CNSCBT, în 1.114 cazuri a fost depistată tulpina britanică, în 5 cea sud-africană, iar în 9 cazuri tulpina braziliană. În total, în Romania, până în data de 2 mai, 2021 s-au făcut 1.690 de secvențieri.

3 cazuri de infectare cu tulpini Covid-19, confirmate în Suceava, Ilfov şi Bucureşti

Specialiștii din domeniul medical anunță că au fost înregistrate trei cazuri în care a fost depistată mutația E484K. Este vorba de cazuri înregistrate în județele Suceava, Ilfov și în București.

„Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, se arată în comunicatul CNSCBT.

Conform acestuia, până în 2 mai rata de confirmare cu VOC a fost de 67%. Au fost înregistrate și 30 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 27 cu tulpină britanică și 3 cu cea braziliană.

35 de persoane infectate cu varianta indiană în Popești Leordeni, județul Ilfov

Din păcate varianta indiană continuă să se extindă pe teritoriul statului român! Astfel, ieri, 5 mai 2021, s-au confirmat nu mai puţin de 35 de cazuri de COVID-19 la cetățeni indieni, în Popești Leordeni, județul Ilfov.

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis faptul că s-au descoperit 35 de cazuri de infectare cu noua tulpină indiană în orașul Popești-Leordeni, depistate la cetățeni din Republica India. În urma secvențierii, s-a observat faptul că șapte dintre pacienți prezintă ”o variantă indiană, altă față de cea care a provocat situația epidemiologică actuală din India”.

”În data de 01.05.2021, Direcția de Sănătate Publică Ilfov a informat Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (INSP – CNSCBT) despre un focar de infecție cu SARS-CoV-2 depistat la 9 cetățeni din Republica India, angajați ai unei firme cu sediul în Popești-Leordeni, ce au intrat în țară prin Punctul de Control/Trecere de Frontieră Aeroport Otopeni în data de 20.04.2021, prezentând teste RT-PCR negative”, potrivit INSP.

9 angajaţi indieni, carantinați pentru 5 zile, în Popeşti Leordeni

Potrivit unei proceduri interne a companiei unde sunt angajaţi cetăţenii indieni, 9 dintre aceştia au intrat direct în carantină pentru o perioadă de 5 zile, urmând a fi testați preventiv înainte de a intra în comunitate. În data de 26.04.2021 au fost depistați cu SARS-CoV-2 în urma efectuării unor teste antigen rapide.

„De asemenea, tot DSP Ilfov a informat că alți 26 de cetățeni străini din Republica India, angajați ai unei alte firme care își desfășoară activitatea în localitatea Popești-Leordeni, au fost depistați cu SARS-CoV-2 în urma unei testări cu teste antigen rapide în zilele de 19 – 20.04.2021. Dintre cele 35 de persoane care au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, în prezent se află internate 19 persoane, dintre care 18 persoane la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București și 1 persoană la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș””, se mai arăta în comunicatul transmis de cei de la INSP.

Adauga un comentariu