Actualitate

CCR a decis! Amenzile din starea de urgență sunt neconstituţionale

Publicat: 06 mai 2020
1

CCR a decis că amenzile date în starea de urgență sunt neconstituționale.

CCR a dat dreptate Avocatului Poporului și a stabilit că amenzile uriașe aplicate în starea de urgență și stabilite prin Ordonanțe militare sunt neconstituționale.

Curtea Constituțională a României a declarat că amenzile date în starea de urgență sunt neconstituționale. Acest lucru nu înseamnă că toate amenzile vor fi anulate din oficiu, ci este necesară depunerea unei contestații în instanță.

CCR a declarat ca OUG 36/2020 de marire a amenzilor ca neconstitutionala, pentru ca nu au suficienta claritate si predictibilitate. Amenzile se acordau subiectiv, a sustinut Avocatul Poportului.

În confirmitatea cu ordonanța de urgență, care a intrat în vigoare la data de 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până atunci.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.

În plus, au fost introduse şi sancţiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:

  • confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie;
  • interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
  • suspendarea temporară a activităţii;
  • desfiinţarea unor lucrări;
  • refacerea unor amenajări.

În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că această OUG încalcă principiul securităţii juridice, pentru că nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.

Avocatul poprului a mai subliniat și că actul normativ modifică raporturi de serviciu, ceea ce implică obligativitatea consultării Consiliului Economic şi Social, pentru emiterea avizului, lucru care nu s-a întâmplat, ceea ce ”constituie un viciu de constituţionalitate a legii”.

Comentarii
  • Aha … Oare ce a fost în capul ălora sau ăluia care au fixat sau a fixat asemenea amenzi ??? acum putem deduce ce ,,minți luminate” avem în fruntea țării. Cel mai nasol va fi pentru instanțele de judecată și așa aglomerate, vor mai avea zeci, sute sau mii de procese ce aceste amenzi aberante fixate de niște minți odihnite. Ca la noi, la nimeni.

  • Ooioo,doamne ajută! Eeeteteee,ca mai sant și oameni cu creier și suflet în România noastră! S -a dat măciuca în mâna proștilor,piloșilor,incompetenților (sant si polițiști, jos pălăria) și din 20 000 n a mai scos biata populație! Cunosc cazul unei doamne a mers 500 m mai departe de farmacia unde era scris pe declarație, nu găsise medicamentul și bineînțeles a mers la alta farmacie si ce credeți că a facut milițianul?….doujdimii i a dat amenda! Ăla are mamica,bunica,etc! (mentionez ca eu personal nu am luat amendă în starea de urgență)👀

Adauga un comentariu