National

Ce a declarat medicul Streinu Cercel despre Hidroxiclorochină

Publicat: 18 oct. 2020

Medicul Adrian Streinu – Cercel a vorbit despre hidroxiclorochina, ca tratament împotriva COVID-19. În contextul în care Hidroxiclorochina și un alt medicament s-au dovedit a fi ineficiente în tratarea COVID-19, ba chiar se spune că ar duce la mortalitate și că s-ar fi cerut retragerea lor de pe schema de tratament, Adrian Streinu – Cercel a reacționat:

„Noi folosim în mod constant Plachemil, dar îl folosim în doză mică, nu mare. Plachemilul e folosit de zeci de ani de zile, nu e un medicament nou. Mă rog… Hidroxiclorochina… deci nu e nimic nou sub soare! Problema e că fiecare boală își are indicația în funcție de o anumită concentrație a medicamentului. La cei care au dat doze mari, exemplul Franței, au avut probleme. Noi am dat doze mai mici și nu am avut nicio problemă legată de Hidroxiclorochina.

Ba mai mult decât atât, Hidroxiclorochina dată de la început face bine! Dacă vă uitați la studii… v-ați uitat la cazurile severe, unde nu-și mai are locul, unde, culmea, nu-și mai are locul nici Remdesivirul. Așa că haideți să aplicăm să adaptăm schemele terapeutice acolo unde este nevoie și să le lăsăm la îndemâna specialiștilor și să nu facem medicina cu televizorul!”, a spus Adrian Streinu – Cercel.

Remdesivir a fost declarat ineficient de un studiu al OMS

Medicamentul Remdesivir nu s-a dovedit eficient în a împiedica moartea pacienţilor cu Covid și nici în a reduce durata spitalizării acestora, potrivit unui studiu realizat de OMS. Studiul contrazice alte două mari studii americane care au susținut că Remdesivir ar putea reduce durata spitalizării.

Medicamentul „pare să aibă un efect redus sau niciun efect asupra pacienţilor internaţi cu COVID-19, dacă se ia în considerare rata mortalităţii, debutul ventilaţiei sau durata spitalizării“, se arată în studiul Solidarity al OMS, care a observat efectele pe care le-au avut tratamentele cu Remdesivir și a încă trei medicamente asupra a 11 266 bolnavi de Covid.

Niciunul dintre medicamente nu a avut efect substanțial asupra ratei mortalității și nici nu a redus necesitatea ventilării mecanice a pacienților, potrivit Financial Times care a obținut o copie a studiului.

„Aceste tratamente cu Remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir și interferon au arătat efect nesemnificativ asupra reducerii mortalității pacienților internați”, mai spune studiul OMS.

Tot acesta susține că aceste medicamente au avut efecte nesemnificative și asupra duratei internării, dar cercetătorii OMS au precizat că studiul lor a vizat în principal impactul acestor medicamente asupra mortalității pacienților bolnavi de Covid aflați în spitale.

Remdesivir, o afacere profitabilă

Washington a autorizat la data de 1 mai utilizarea acestui medicament, fabricat de compania farmaceutică americană Gilead Sciences şi dezvoltat iniţial ca tratament împotriva virusului Ebola. Uniunea Europeană şi alte ţări au autorizat şi ele Remdesivir, chiar și în condițiile în care compania Gilead a stabilit un preț foarte mare pentru tratament: 390 de dolari. Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari pe pacient.

Imediat după anunțarea prețurilor de achiziție, SUA au cumpărat practic toate stocurile de Remdesivir pentru următoarele trei luni. Administraţia Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce reprezenta toată producţia Gilead pentru iulie şi 90% din august şi septembrie.

Ulterior au fost încheiate protocoale prin care și Comisia Europeană a putut avea acces la acest medicament. La sfârșitul lui iulie, Comisia Europeană a semnat un contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, pentru circa 30.000 de pacienți din țările membre, inclusiv România. Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19.

După publicitatea făcută la nivel global medicamentului „minune”, cei de la Gilead au vândut patentul și altor țări, ca să-și fabrice singure dozele de Remdesivir. În UE, Ungaria a anunțat că a început propria producție de antiviral.

Adauga un comentariu