Prima pagină » Informații utile » Ce acte trebuie pentru cununia civilă? Iată cu cât timp înainte se depun documentele!

Ce acte trebuie pentru cununia civilă? Iată cu cât timp înainte se depun documentele!

30 mart. 2025, 15:30,
Redacția BZI în Informații utile

Pentru încheierea căsătoriei, viitorii soți trebuie să știe ce acte trebuie pentru cununia civilă la primăria locului de domiciliu sau de reședință al unuia dintre ei. Căsătoria se va putea oficializa după 10 zile calendaristice, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor.

Actele necesare pentru cununia civilă și declarația de căsătorie se depun la sediul stării civile, cu exact 11 zile calendaristice înainte de oficierea căsătoriei, termen în care sunt cuprinse atât ziua în care declarația a fost făcută, dar și ziua în care se oficiază căsătoria.

Ce acte trebuie pentru cununia civilă

Declarația de căsătorie se face personal, de către viitorii soți, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reședință al unuia dintre ei. În cazul în care unul dintre viitorii soți nu se află în localitatea unde urmează a se încheia căsătorie, el poate face declarație de căsătorie la primăria localității de domiciliu sau de reședință, care o va transmite, în termen de 48 de ore, la primăria localității unde urmează a se încheia căsătoria.

Pe lângă declarația de căsătorie completată de către viitorii soți, dosarul cu acte pentru cununie civilă trebuie să conțină și următoarele documente: actele de identitate ale viitorului soți, original și copie; certificatele de naștere ale viitorilor soți, original și copie; certificatul medical privind starea sănătății, acest act doveditor este valabil 14 calendaristice de la data emiterii și trebuie să conțină mențiunea clară că persoana se poate/sau nu căsători.

Dacă este cazul, unul dintre soți a mai fost căsătorit, este nevoie și de documentele în original și copie din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou, de exemplu actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație.

În declarația de căsătorie, viitorii soți vor arăta că nu există niciun impediment legal la căsătorie și vor menționa numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei, conform prevederilor art. 282 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, precum și regimul matrimonial ales.

Când și unde se depun actele

Actele se depun cu 11 zile calendaristice înainte de încheierea căsătoriei, iar acest termen include ziua în care a fost făcută declarația de căsătorie, dar și ziua în care se oficiază evenimentul. Certificatul medicalcare atestă starea sănătății este valabil 14 zile de la data emiterii.

Certificatul medical prenupțial trebuie să conțină parafa și semnătura medicului împreună cu mențiunea „se poate căsători/ este apt pentru căsătorie”. Nu sunt acceptate certificate care conțin modificări sau ștersături. Iată și cât costă un divorț la primărie. Declarația de căsătorie trebuie completată doar de către viitorii soți și se semnează în fața ofițerului de stare civilă la sediul unde se oficiază căsătoria.

Numele de familie al soților după căsătorie poate fi: numele pe care l-au avut înainte de căsătorie; numele unuia sau celuilalt soț; numele lor reunite; unul dintre soți își păstrează numele dinaintea căsătoriei, iar celălalt soț poate să poarte numele lor reunite.

La oficierea căsătoriei actul de identitate al soțului care își schimbă numele va fi invalidat urmând a fi preschimbat în termen de 15 zile. În ceea ce privește analizele medicale cerute prin lege, ei bine, acestea vor fi valabile 14 zile calendaristice din momentul primirii rezultatului, iar căsătoria nu poate fi încheiată dacă acestea nu sunt incluse în dosarul pentru Oficiul Stării Civile. Prin urmare, pentru viitorii miri e important să știe ce acte trebuie pentru cununia civilă.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Anamaria Prodan, Paște de lux cu Ronald Gavril! Bijuteria de sute de mii de euro primită cadou, cifrele vorbesc de la sine
observatornews.ro
Descoperirea făcută despre şoferul care a spulberat o mamă, în Forăşti. Tânăra şi-a dat viaţa pentru fetiţa ei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A fost măcel: 24 de oameni, împușcați mortal
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Când poate statul să ia proprietăți deținute de români. Ce spune legea despre rechiziția de bunuri
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
S-a dat lege! Pensii duble pentru aceşti români chiar din luna mai. Banii se achită retroactiv
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`