Actualitate

Ce amendă poți primi dacă nu plăteşti taxa de pod de la Feteşti

Publicat: 06 iul. 2020
Amendă taxa de pod Fetești
Pentru utilizarea tronsonului de pe autostrada A2, între Fetești și Cernavodă, se plătește o taxă suplimentară

Amendă taxa de pod Fetești. Pentru trecerea podului Fetești Cernavodă de peste Dunăre, pe autostrada A2, trebuie plătită o taxă. Această taxă poartă denumirea peaj. Practic, ea semnifică vama la trecerea peste un pod ori pe un drum de acces într-un oraș. De asemenea, acest tip de taxă mai este perceput la acostarea unei nave la un chei.

Vrei să petreci un weekend sau un sejur la Marea Neagră și pleci cu autoturismul? Ei bine, va trebui să treci podul Fetești-Cernavodă, însă nu fără a plăti o taxă. După cum se știe, accesul pe autostrada A2 este condiționat de plătirea taxei de vignetă. Doar că pentru utilizarea tronsonului dintre Fetești și Cernavodă se plătește o taxă suplimentară.

Ce amendă riști dacă nu plătești taxa de pod de la Fetești

Potrivit celor de la CNAIR, taxa percepută este folosită în principal pentru întreţinerea podului. De asemenea, banii astfel strânși au ca destinație şi administrarea, întreţinerea sau modernizarea drumurilor de interes naţional. Dar iată ce amendă riști dacă nu plătești taxa de pod de la Fetești.

Amenda variază în funcție de tipul vehiculului. Astfel, pentru autoturisme, amenda este cuprinsă între 130 lei și 260 lei. Se poate plăti jumătate din minimul amenzii (65 lei) dacă este achitată în maxim 15 zile de la data înștiințării de plată. Această amendă se aplică și pentru vehicule rutiere de transport persoane cu cel mult 8 + 1 locuri pe scaune. Totodată, aceeași amendă este și în cazul vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Pentru vehiculele de transport persoane care au 9-23 de locuri pe scaune, amenda este 470-940 lei. Aceeași amendă se aplică și pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de 3,5-12 tone. Amenda este de 640-1280 lei în cazul vehiculelor de transport persoane cu peste 23 de locuri pe scaune. Și de asemenea, are același cuantum în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone.

Amenda este 910-1820 lei pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12,0 tone. De asemenea, aceste vehicule au minimum 4 axe (inclusiv).

Cât este taxa de pod Fetești și cum o poți plăti

Taxa de pod de la Fetești este diferențiată în funcție de numărul de locuri și masa vehiculului. Astfel, pentru autoturisme sau vehicule de cel mult 3,5 tone, taxa este:
– 1 trecere: 13 lei,
– 2 treceri: 26 lei,
– 20 treceri: 208 lei.

Pentru microbuze și cele cu masa cuprinsă între 3,5 și 12 tone, taxa este:
– 1 trecere: 47 lei,
– 2 treceri: 94 lei,
– 20 treceri: 818 lei.

Pentru autocare și vehicule de peste 12 tone și cu cel mult 3 axe, taxa este:
– 1 trecere: 64 lei,
– 2 treceri: 128 lei,
– 20 treceri: 1114 lei.

Nu în ultimul rând, pentru vehicule de peste 12 tone și cu cel puțin 4 axe, taxa de pod este:
– 1 trecere: 91 lei,
– 2 treceri: 182 lei
– 20 treceri: 1584 lei.

Din fericire, există multe variante prin care se poate plăti taxa de pod de la Fetești. Astfel, ea poate fi plătită prin SMS, în benzinării, online sau cu numerar, chiar la trecere.

Plata prin SMS pentru taxa de pod Feteşti

Acesta este probabil cel mai la îndemână mod prin care să plătești taxa de pod Fetești. Pentru aceasta trebuie să trimiți un mesaj SMS la 7577, indiferent de operatorul la care ești. Mesajul trebuie să conțină numărul de înmatriculare și categoria autovehiculului. Astfel, taxa este calculată în funcție de tipul mașinii.

Apoi vei primi înapoi un mesaj în care ți se cere confirmarea plății pentru acel număr de înmatriculare. Confirmi cu un alt mesaj „Da” și primești confirmarea de plată. Plata pentru taxa de pod Fetești prin SMS se poate face înainte de trecere sau chiar după, în cel mult 24 de ore. Valabilitatea taxei de pod Fetești este de 12 luni de la trimiterea SMS-ului. Țineți minte însă că la întoarcere trebuie să plătești din nou.

Plata online pentru taxa de pod Feteşti

O altă modalitate de plată a taxei de pod Fetești este cea online, la care poți seta și numărul de trecerei. Ce ai de făcut? Intri pe site-ul taxadepod.ro, apoi selectezi câte treceri vrei și modalitatea de plată (card bancar, ordin de de plată sau plată direct la bancă). Este simplu și eficient.

Plata la benzinării pentru taxa de pod Feteşti

De asemenea, o variantă la îndemână este să plătești taxa când oprești la benzinărie să alimentezi. Această taxă poate fi achitată înainte de trecere, dar și după, cel târziu până la ora 24:00 a zilei următoare.

Plata taxei de la Fetești, direct la pod

Nu în ultimul rând, taxa de pod Fetești poate fi plătită cu numerar, chiar la trecere. Însă în acest caz apare o problemă deoarece astfel se creează cozi foarte mari. Iar pentru a evita timpi de așteptare ridicați, ar fi de preferat una din celelalte metode de plată.

Așadar, ideal ar fi să alegi cea mai convenabilă metodă pentru tine. Aceasta în cazul în care nu vrei să primești amendă pentru neplată taxa de pod Fetești.

Adauga un comentariu