Actualitate

Ce au discutat primarii din cele mai importante oraşe din România cu premierul Florin Cîțu. Declarația edilului Mihai Chirica – FOTO

Publicat: 19 ian. 2021
primarii din cele mai importante orașe din România în timpul unei conferințe de presă
Edilii din România au făcut declarații în scandalul cu PNL

Primarii celor mai importante oraşe din România au venit de Bucureşti pentru a discuta cu premierul Florin Vasile Cîțu. Edilul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, se ceartă cu prim-ministrul pe banii din buget. Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, președintele Asociației Municipiilor din România, a transmis la ce concluzii s-a ajuns, după întâlnirea cu premierul Florin Cîțu, de la Palatul Victoria.

Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, a anunțat concluziile întâlnirii de la Guvern, cu premierul Florin Cîțu. La această întâlnire a participat și primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, în calitate de vicepreședinte al Asociației.

Temele prezentate de primarul Mihai Chirica

„Astăzi ne-am întâlnit cu Premierul României și Ministrul dezvoltării pentru a începe discuțiile comune referitoare la următoarele teme:

  • bugetul anului 2021;
  • decontarea cheltuielilor in centrele de vaccinare;
  • susținerea cheltuielilor sociale de către Guvern cu 90% și includerea autorităților locale in comisiile de stabilire a statutului de persoane cu handicap ale persoanelor plătite din fonduri publice;
  • analizarea tuturor ghidurilor de finanțare pe fonduri nerambursabile înaintea finalizării lor;
  • descentralizarea administrativă și preluarea unor active de la stat in vederea utilizării lor in interesul public al localității unde sunt situate;
  • demararea urgentă a reformei administrative si a legislației care sa reglementeze zonele metropolitane precum și întocmirea Codului fiscal local;
  • preluarea calității de ordonator de credite direct de către reprezentanții primăriilor in învățământul preuniversitar iar actul educativ sa rămână la Inspectoratele Școlare;
  • accelerarea procesului de implementare a atragerii și cheltuirii de fonduri nerambursabile.

Continuam procesul de modernizare a Statului prin implicarea tuturor celor responsabili printr-un proces continuu de dezbatere și transparentă”, a transmis Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași și vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România.

Emil Boc, despre scandalul cu Partidul Național Liberal

Emil Boc precizează că i se pare nefirească continuarea dialogului despre nemulțumirile din Partidul Național Liberal și a evitat să se pronunțe în favoarea unei tabere.

„N-am funcție și nu-mi doresc în PNL. Punctele de vedere exprimate sunt în interior si apoi în exterior. Continuarea unor astfel de lucruri mi se pare nefirească. Va fi un congres. PNL are nevoie și de Rareș Bogdan, Ludovic Orban, Robert Sighiartău. Avem nevoie de o performanță în actul de guvernare. Problemele noastre interne, ok, au fost punctate. Dar continuarea lor mi se pare ceva ineficient”, a spus Emil Boc.

Președintele liberalilor Ludovic Orban a anunțat astăzi, 19 ianuarie 2021, că nu demisionează din fruntea PNL.

„Preşedintele PNL este ales de Congres. PNL a avut un Congres în 2017 şi va avea un Congres în cursul acestui an. Până la acest Congres eu sunt preşedinte. Dacă mă voi hotărî să candidez pentru un nou mandat voi anunţa. Cred că orice problemă trebuie discutată în partid, nu în spaţiul public”, a declarat Orban. Liderul PNL a refuzat să răspundă atacurilor din partid, afirmând că nu va polemiza public cu propriii colegi.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat că partidul are nevoie de o reformă totală și că Ludovic Orban a eșuat în calitatea de președinte al formațiunii liberale. Declarațiile au fost făcute duminică seara în cadrul emisiunii Interviurile lui Cristoiu de la Aleph News. „I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte”, a afirmat Rareș Bogdan.

Ludovic Orban trebuie să plece de la conducerea PNL, pentru că a condus discreționar partidul, iar în interiorul formațiunii există o grupare reformistă care își dorește primenirea PNL, spune şi secretarul general al PNL, Robert Sighiartău.

Florin Cîțu a bătut palma cu primarii! Emil Boc: „Am apreciat implicarea premierului”

Emil Boc, liderul Asociației Municipiilor din România, a avut o întâlnire cu premierul Florin Cîțu pentru a discuta despre bugetul pentru administrațiile locale din 2021.

„Am apreciat implicare premierului prin implementarea unui act normativ, mai ales în privința cheltuielilor. Este reglementat și e de apreciat. (…) Noi am solicitat ca aceste cheltuieli cu asistența socială să vină de la stat. Astfel că 90% o să fie de la Guvern, iar 10 % din partea administrațiilor locale.

(…) Premierul ne-a asigurat că o să fie banii pentru burse și gratuitatea pentru transportul public. Am cerut ca cetățenii și autoritățile să fie tratați egal în privința îngrijirii terenurilor și clădirilor. Din fondurile europene se va încerca rambursarea cheltuielilor din pandemie.

Avem 240 de mililoane de euro cheltuiți în 2020 pe tot ceea ce înseamnă pandemie. Am primit 40 milioane înapoi, deci 20% din cât am cheltuit. S-a convenit că în continuare din fondurile europene se va încerca rambursarea acestor cheltuieli făcute de administrația locală. 8 din 13 centre sunt funcionale la Cluj-Napoca. După care o să găsim soluții pe la mai multe instituții”, a spus Emil Boc.

Adauga un comentariu