Actualitate

Ce avere are Florin Cîţu! Ministrul de Finanţe acordă și împrumuturi

Publicat: 10 iul. 2020
Florin Cîţu
Florin Cîţu

Ce avere are Florin Cîţu! Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, se poate lăuda cu o avere are un apartament de 130 mp în Capitală, jumătate dintr-o casă din Vâlcea. Acesta mai are pe numele său două terenuri în afara Bucureştiului, dar deţine jumătate din fiecare. În conturi, are 400.000 de lei, iar în ce priveşte veniturile, anul trecut a obţinut aproape 300.000 de lei. Şeful de la Finanţe are, însă, şi datorii.

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu deţine jumătate dintr-un teren agricol, în suprafaţă de un hectar, situat în comuna Goleşti din judeţul Vâlcea. Terenul a fost obținut în anul 2014 prin donaţie. De asemenea, Cîţu mai are jumătate dintr-un alt teren, dar forestier, cu o suprafaţă de 75 de hectare, aflat tot în judeţul Vâlcea, dar în comuna Voineasa. Terenul este din 2013 şi e obţinut tot prin donaţie.

La ambele terenuri, Florin Cîţu este titular numai pe jumătate, restul fiind pe numele lui George Cîţu, fratele său. Ambele terenuri sunt obţinute prin donaţie de la părinţii lor, Elena şi Vasile Cîţu.

Ce avere are Florin Cîţu: Două terenuri şi două case

În ce priveşte clădirile, liberalul Florin Cîţu are un apartament de 130 de metri pătraţi în Capitală, în sectorul 2. Acesta este proprietate personală şi este cumpărat în anul 2007, prin credit.

De asemenea, ministrul Finanţelor mai este proprietarul a jumătate dintr-o casă de locuit din Vâlcea, comuna Goleşti, în suprafaţă de 130 de metri pătraţi. Casa este dobândită în anul 2014 şi a fost, de asemenea, donată de părinţi.

Cât privește veniturile obținute, şeful de la Finanţe are 400.000 de lei, bani depozitaţi într-un cont bancar. Mai mult, ministrul de Finanțe a câştigat în anul 2019 puţin peste 122.000 lei din activitatea de senator al PNL şi aproape 30.000 de lei, ca ministru al Finanţelor Publice. Adică, un venit total de circa 150.000 de lei.

Mai tare decât cămătarii!

Flroin Cîțu a mai încasat şi venituri din activităţi agricole, în valoare de aproximativ 148.000 de lei, din vânzare de masă lemnoasă. Mai mult, minsitrul de Finanțe a acordat şi un împrumut în nume personal, în valoare de puţin peste 30.000 de euro.

Cîțu are un credit în valoare de 303.000 euro, făcut în anul 2007. Florin Cîţu este ministrul Finanţelor Publice în guvernul Orban din 4 noiembrie 2019, atunci când a preluat portofoliul de la Eugen Teodorovici. La începutul acestui an, el a fost o perioadă scurtă de timp premier al României, însă a demisionat după nici o lună.

Întrebat cum se explică faptul că în declarațiile de avere din ultimii patru ani apar aceleași proprietăți, alături de sume de bani provenite din vânzarea unor proprietăți, Florin Cîțu a dat un răspuns vag și neclar.

„Banii sunt din exploatarea proprietăților pe care le am. Vânzare-cumpărare înseamnă exploatare proprietăți. Am vândut terenuri. Am câștigat și în instanță, sunt donații. Dacă asta e o problemă, ANI poate să verifice” a spus Florin Cîțu.

Când vine vorba de buegtul țării, ministrul Finanţelor se împrumută foarte mult, dar el susține că asta demonstrează încrederea investitorilor în economie.  România a împrumutat de pe piaţa internaţională 3,3 miliarde de dolari, iar Florin Cîțu susține că dobânzile sunt mai bune comparativ cu precedenta ieşire pe extern cu obligaţiuni în dolari, din 2018.

Adauga un comentariu