Multe persoane se pot întreba ce beneficii are consumul de struguri seara. Aceste fructe aduc schimbări benefice în corpul tău, dacă îi consumi zilnic.
Strugurii se găsesc sub mai multe forme și culori, există struguri roșii, verzi și mov, struguri fără semințe. Se pot consuma sub formă de jeleu de struguri, gem de struguri și suc de struguri, stafide sau vin. Prima viță de vie a fost cultivată în urmă cu mai bine de 8.000 de ani în Orientul Mijlociu.
Ce beneficii are consumul de struguri seara
Beneficiile potențiale pentru sănătate ale strugurilor includ îmbunătățirea sănătății inimii, gestionarea tensiunii arteriale, protejarea ochilor și prevenirea unor afecțiuni precum cancerul și constipația.
Strugurii pot fi de mai multe feluri – negri, albi și roz. Cele mai populare produse din struguri, pe care de obicei le găsești în cămara oricărei gospodine, includ gem de struguri, suc de struguri, compot de struguri, stafide, must și vin. Nutrienții din struguri pot ajuta la protejarea împotriva cancerului, problemelor oculare, bolilor cardiovasculare și altor afecțiuni de sănătate.
Polifenolii din struguri, cum ar fi resveratrolul, au acțiuni antioxidante, hipolipemiante și antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Acestea pot preveni acumularea de trombocite și reduc tensiunea arterială și riscul de ritm cardiac neregulat.
Creșterea aportului de potasiu poate ajuta la reducerea efectelor negative ale unui exces de sodiu în alimentația zilnică. Strugurii au un conținut ridicat de potasiu. Acest lucru sugerează că pot ajuta la reducerea efectelor sodiului la persoanele cu tensiune arterială crescută.
Fibrele sunt importante pentru menținerea unui sistem cardiovascular sănătos, inclusiv a sănătății inimii și a tensiunii arteriale. Strugurii sunt o sursă bună de fibre. Aceștia conțin apă și fibre. Acestea ajută la hidratare, la menținerea sănătății sistemului digestiv, deci reduce considerabil riscul de constipație.
De obicei, dimineața este un moment perfect pentru a consuma struguri sau orice alte fructe, deoarece organismul are nevoie de energie după perioada de repaus nocturn. Din cauza faptului că strugurii sunt bogați în fibre, consumul lor înainte de culcare poate duce la disconfort digestiv sau balonare, afecând astfel calitatea somnului.
Aceste fructe îngrașă sau nu
Strugurii nu îngrașă atunci când sunt consumați cu moderație, având un conținut caloric relativ scăzut și numeroase beneficii nutriționale. Aceste fructe conțin aproximativ 69 de calorii la 100 de grame și sunt compuse în mare parte din apă, ceea ce îi face potriviți pentru o dietă echilibrată. Conținutul ridicat de fibre și apă ajută la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp.
Antioxidanții prezenți în struguri, în special resveratrolul, pot susține procesul de slăbire prin efectele lor asupra metabolismului. Cu toate acestea, porția recomandată este de aproximativ o cană pe zi, deoarece consumul excesiv poate duce la un aport caloric crescut. Strugurii pot fi incluși cu succes într-o dietă de slăbire atunci când sunt consumați în cantități moderate și ca parte a unei alimentații echilibrate.
Strugurii pot fi consumați zilnic, dar este important să se mențină un echilibru în alimentație. Un consum de 3-4 porții pe săptămână este considerat optimal pentru majoritatea persoanelor. Această frecvență permite beneficierea de proprietățile nutritive ale strugurilor, menținând în același timp varietatea în dietă.
Bolile în care este strict contraindicată cura cu struguri sunt: diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea gravă, retenția de apă în țesuturi, colita de fermentație, diareea cronică.
Strugurii sunt cel mai bine consumați în prima parte a zilei sau ca gustare între mese principale. Consumul dimineața poate furniza energie pentru activitățile zilnice, în timp ce consumul ca gustare între mese poate preveni senzația de foame excesivă și supraalimentarea la masa următoare. E important să știi dacă este benefic sau nu consumul de struguri seara.