Boabele de muștar sunt unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, cu peste 5000 de ani de utilizare și cultivare. Există aproximativ 40 de specii diferite de plante de muștar, dar trei sunt cele mai frecvente pentru uz culinar: semințele de muștar negru, maro și alb sunt utilizate în mod obișnuit în rețete și pentru a se face muștar.
Atât boabele, cât și frunzele acestei plante se folosesc în preparate și sunt cunoscute pentru proprietățile lor medicinale și gustul înțepător. Știința modernă a început să recunoască numeroasele beneficii pe care această plantă le oferă.
Ce beneficii au boabele de muștar
Muștarul oferă mai multe beneficii pentru sănătate, deoarece conține antioxidanți și alți compuși benefici ai plantelor care vă pot proteja corpul de diverse boli. Se crede că boabele de muștar au făcut parte din medicina tradițională de secole.
Cancerul este o afecțiune în care unele celule din organism cresc anormal și se răspândesc în alte părți ale corpului. Un studiu a constatat că anumiți compuși din muștar pot ajuta la uciderea celulelor canceroase sau de a preveni răspândirea lor. Cu toate acestea, încă mai sunt necesare studii pe marginea acestui aspect.
Psoriazisul este o afecțiune a pielii care provoacă pete roșii, mâncărime pe genunchi, coate, trunchi și scalp și nu numai. Acesta trece prin cicluri, care au o durată de câteva săptămâni sau luni, apoi se diminuează sau intră în remisie. Potrivit altul studiu, o dietă bogată în boabe de muștar poate ajuta la reducerea inflamației și la promovarea vindecării leziunilor legate de psoriazis.
De asemenea, pentru a beneficia de proprietățile sale, boabele pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite pentru băi detoxifiante cu pudră de muștar. Pentru afecțiunile inflamatorii ajută aplicarea de ulei de muștar pentru ameliorarea problemelor legate de artrită. Oricum am alege să utilizăm aceste semințe unice, putem fi siguri că avem de-a face cu un remediu foarte eficient.
Care este istoria acestui condiment
În antichitate, medicii le foloseau în scop medicinal, ajungând în prezent să fie un condiment foarte consumat în lumea largă. Planta muștarului este originară din orientul Mijlociu și Europa de Sud, făcând parte din familia cruciferelor și crește, cel mai adesea, în zone cu climă temperată.
În Biblie, Iisus amintește de Pilda bobului de muștar, atunci când nu există plan material, rodul muncii fiecăruia dintre noi, fără cel spiritual. O altă referire la boabele de muștar se găsește într-o veche povestire indiană, de pe vremea lui Buddha.
Încă din vremurile precreștine, planta creștea sălbatică în Europa Centrală. Cultivarea plantei de muștar a început încă din antichitate, fiind utilizată atât ca remediu, cât și drept condiment în bucătărie. Se presupune că romanii au fost primii care au produs pasta de muștar, amestecând boabele măcinate cu mustul, de aici provenind și denumirea de muștar.
În prezent, planta de muștar este una dintre cele mai cunoscute plante culinare din lume, iar acest lucru se datorează în mare măsură lui Carol cel Mare. Împăratul a dispus, printr-un ordin emis, ca anumite plante aromatice printre care și muștarul, să fie cultivate în fiecare grădină de mănăstire din imperiul său.
Astăzi, muștarul este cultivat în întreaga lume, în Europa, printre altele, în Franța, Germania și Olanda. Boabele de muștar par a fi la prima vedere condimente simple, dar ele au un impact puternic asupra organismului, oferind numeroase beneficii pentru sănătate.