Pe lângă beneficiile pe care le are, laptele de capră are și contraindicații, pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a-l utiliza. Astfel, utilizarea necontrolată poate provoca efece adverse asupra persoanelor care au ruptură traumatică de pancreas și asupra pacienților cu disfuncție indusă de obezitate a sistemului endocrin.
Laptele de capră este un favorit necontestat printre soiurile de lapte de origine animală. În unele patologii ale sistemului musculo-scheletice poate fi, de asemenea, recomandat laptele de capră.
Ce contraindicații are laptele de capră
Deși laptele de capră conține mai puțină lactoză decât laptele de vacă, nu este complet lipsit de lactoză. Persoanele cu intoleranță la lactoză severă pot experimenta disconfort digestiv, cum ar fi balonare și crampe, chiar și cu laptele de capră.
Laptele de capră conține proteine care pot provoca reacții alergice la unele persoane. Dacă ai alergie la laptele de vacă, este posibil să ai o reacție similară și laptele de capră. Simptomele pot include urticarie, umflături și dificultăți de respirație.
Ca orice produs de origine animală, laptele de capră poate fi susceptibil la contaminarea cu bacterii patogene dacă nu este pasteurizat corespunzător. Este important să consumi lapte de capră din surse sigure și să verifici dacă a fost pasteurizat pentru a evita riscurile de infecții.
De asemenea, pentru că are un conținut ridicat de grăsimi, laptele de capră nu se administrează fără avizul medicului persoanelor cărora alimentele grase le dăunează. Persoanele cu afecțiuni pulmonare sau cei care au renunțat la fumat, dacă nu au astfel de restricții, pot consuma un litru zilnic, nediluat, timp de minim 14 zile. În scop curativ și preventiv, cura cu lapte fiert durează între 14-90 de zile, câte 2-3 căni zilnic. Gustul specific, care nu este pe placul oricui, poate fi îmbunătățit cu miere de albine.
De ce nu este indicat să amesteci laptele de vacă cu cel de capră
Laptele de vacă și cel de capră se numără printre cele mai populare tipuri de lapte. Ambele sunt delicioase și oferă o mulțime de beneficii pentru sănătatea celor care le consumă. Între ele există însă și anumite diferențe, inclusiv în ceea ce privește compoziția nutrițională, gustul sau aroma lor.
Una dintre diferențele dintre laptele de capră și cel de vacă se referă la gustul și textura lor. Gustul laptelui de capră este adesea descris ca fiind mai dulce decât cel al laptelui de vacă, tinde să fie mai intens și are o aromă distinctivă, ceea ce nu este chiar pe placul tuturor sau cu care poate fi mai greu să te obișnuiești. Pe de altă parte, laptele de vacă are un gust mai blând, mai familiar pentru majoritatea consumatorilor.
Rezultatul amestecării celor două tipuri de lapte s-ar putea să nu corespundă preferințelor tale și este posibil să descoperi că nu are gustul și textura cu care te-ai obișnuit.
Toate produsele lactate de origine animală conțin un anumit nivel de lactoză, un zahăr natural prezent în lapte, care, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, pot deveni mai dificil de digerat. Apare astfel intoleranța la lactoză, o afecțiune destul de des întâlnită, asociată cu o serie de simptome destul de neplăcute: diaree, balonare, crampe abdominale și flatulență.
Ce legătură are intoleranța la lactoză cu motivele pentru care nu este indicat să amesteci laptele de capră cu cel de vacă? Ei bine, laptele de capră conține cu aproximativ 12% mai puțină lactoză pe cană comparativ cu laptele de vacă și este și mai ușor de digerat. Asta înseamnă că persoanele cu intoleranță ușoară la lactoză pot tolera mai bine laptele de capră decât pe cel de vacă. E important să știi ce contraindicații are laptele de capră înainte de a-l consuma.