Info Turism

Ce distanţă trebuie să fie anul acesta între şezlonguri, pe plajele din România. Alte lucruri la care să fi atent dacă mergi la mare

Publicat: 27 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce distanţă trebuie să fie anul acesta între şezlonguri pe plajele din România. Alte lucruri la care să fi atent dacă mergi la mare
sezlonguri pe plaja

Autorităţile romane vor lua noi măsuri de relaxare începând cu data de 1 iunie, când s-a anunţat deschiderea teraselor. Oficialii dau garanţii ca şi plajele de pe litoralul românesc se vor deschide în 15 iunie. Turiştii care vor să meargă vara aceasta pe litoral trebuie să respecte anumite condiţii restrictive. Una dintre acestea face referire la distanţa dintre şezlongurile de pe plajele româneşti.

Litoralul românesc se deschide pe 15 iunie

În condiţiile în care numărul celor infectaţi cu noul coronavirus este în scădere, oficialii din Guvern au anunţat că, începând cu data de 1 iunie, se va trece la o nouă perioadă şi implicit la noi măsuri de relaxare. Cea mai aşteptată măsură de către majoritatea romanilor, respectiv deschiderea teraselor, se va aplica începând cu data de 1 iunie. Chiar şi aşa, oficialii din Ministerul Sănătăţii anunţa că se va ţine cont de aceeaşi distanţare socială.

„La sfârşitul acestei săptămâni vom avea şi evaluarea acestei prime perioade de 14 zile de relaxare şi vom putea spune şi măsurile de relaxare care vin după 1 iunie. Deocamdată putem spune destul de sigur că vom redeschide terasele. (…) Păstrăm aceeaşi distanţare socială, de un metru şi jumătate, şi precauţii pentru locurile comune, cum sunt toaletele. Pot fi mai multe măsuri, dar evaluarea o vom face la sfârşitul acestei săptămâni. Vor apărea ordine de ministru comune în care vom relata şi zonele care se vor deschide, dar vom avea şi acele măsuri care dau modul de desfăşurare şi funcţionare a acestor activităţi care vor fi relaxate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

În privinţa deschiderii litoralului românesc, Nelu Tătaru a anunţat că plajele din România vor fi deschise de la 15 iunie, în condiţiile în care lucrurile decurg normal iar numărul îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19 se menţine pe o pantă descendenta.

„Dacă lucrurile decurg normal, din 15 iunie ne gândim să deschidem şi plajele. Distanţarea fizică rămâne un principiu de bază, spaţiile comune, suprafeţele comune, igiena rămân principii de bază. Dacă respectăm aceste precauţii, ne putem permite în timp şi alte relaxări”, a precizat Nelu Tătaru.

Ce distanţă trebuie să fie anul acesta între şezlonguri

În fiecare sezon estival, problema şezlongurilor de pe plaje a fost una intens dezbătută şi comentată. Românii care mergeau în vacanţe se plângeau că acestea erau prea înghesuite iar cei care voiau să pună un prosop pe plaje nu aveau loc. Însă anul acesta, odată cu deschiderea sezonului estival anunţată de Nelu Tătaru, administratorii plajelor sunt obligaţi să păstreze o anumită distanţă între şezlonguri.

Chiar dacă nu se ştie cu exactitate distanţa care ar trebui respectată, Corina Martin, preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică, anunţa că recomandarea distanţei dintre şezlonguri este de 4 metri. Şi ministrul Sănătăţii a vorbit despre dispunerea şezlongurilor, afirmând că acestea vor păstra o anumită distanţare socială.

Alte lucruri la care să fi atent dacă mergi la mare

Vestea că sezonul estival s-ar putea deschide în 15 iunie a fost primită cu multă bucurie de către turiştii cu dor de mare. Mulţi dintre aceştia se gândesc la deja la apa mării, la razele soarelui şi la nisipul fierbinte, reprezentanţii agenţiilor de turism anunţând că s-au făcut deja foarte multe rezervări. Chiar dacă se aşteaptă ca plajele româneşti să fie luate cu asalt încă din acest weekend, turiştii trebuie să ţină cont în primul rând de distanţarea fizică precum şi de normele de igienă sanitară. Şi unităţile hoteliere şi de alimentaţie publică vor fi obligate de asemenea să respecte anumite reguli.

Chiar dacă Grecia, care şi-a deschis plajele mai devreme, nu permite accesul a mai mult de 40 de turişti pe o suprafaţă de 1.000 de metri, autorităţile române nu au anunţat ceva concret în acest sens, însă recomanda o distanţă de un metru jumatate, atat pe plaje cat si in apa, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Turiştii care vor alege o ieşire la una dintre terasele de pe litoral trebuie să ştie că nu este necesară purtarea măştii de protecţie pentru că terasa este considerată un spaţiu deschis. Pentru a se evita pe cât posibil interacţiunea între clienţi, se va păstra totuşi o distanţă de 1 metru jumătate iar la o masă va fi permis accesul a 4 sau maximum 6 persoane. Excepţie de la această regulă fac mesele la care sunt membri aceleiaşi familii sau grupuri de cunoscuţi, însă nu mai mult de 10 persoane la masă.

Un alt lucru pe care trebuie să-l ştie turiştii este cel ce ţine de rezervarea unităţilor de cazare. Autorităţile recomandă ca rezervarea să se facă online pentru a se evita aşteptatul la rând la recepţie.

Chiar dacă plajele româneşti nu vor mai arăta anul acesta ca un furnicar, mii de turişti romani sunt aşteptaţi să petreacă un sejur la malul mării.

Adauga un comentariu