Prima pagină » Local » Ce este convulsia febrilă și cât este periculoasă? Dr. Maricel Burlacu: „Este apanajul vârstei de până la patru ani și jumătate” – VIDEO

Ce este convulsia febrilă și cât este periculoasă? Dr. Maricel Burlacu: „Este apanajul vârstei de până la patru ani și jumătate” – VIDEO

20 oct. 2022, 16:20,
în Local

În emisiunea BZI LIVE, dr. Maricel Burlacu, medic primar pediatru la Secția III Pediatrie a Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași, a vorbit despre convulsia febrilă. Află, în rândurile următoare, cât este de periculoasă și cum poate fi gestionată.

Convulsia febrilă este definită drept o criză de tip epileptic, care apare la copilul cu vârsta de peste o lună, în asociere cu febra, dar în lipsa oricăror semne de infecție a sistemului nervos central. Convulsia apare, de regulă, la un copil fără istoric de crize neonatale sau alte tipuri de crize epileptice neprovocate în antecedente și fără a îndeplini criteriile pentru alte tipuri de crize acute simptomatice. Cu alte cuvinte, convulsia febrilă este acea convulsie precipitată de febră, care nu este cauzată de o infecție sau de alte patologii ale sistemului nervos central.

Cât este de periculoasă convulsia febrilă? Dr. Maricel Burlacu: „Convulsia febrilă simplă nu lasă sechele cerebrale”

Convulsia febrilă se manifestă prin temperatură care crește rapid, convulsie cu tremur și zvâcniri ale ochilor și capului, mișcări involuntare ritmice, musculare, la nivelul întregului corp, gemete, leșin, vomă sau urinare involuntară. De regulă, simptomele convulsiei febrile simple se termină în câteva minute, dar sunt și cazuri în care durata acestora poate fi de până la 15 minute.

În ceea ce privește simptomele febrile complexe, acestea țin mai mult de zece minute per episod și se petrec pe parcursul a 24 de ore. Cele mai comune simptome sunt: creșterea bruscă și masivă a temperaturii, mișcare și zvâcnire pe o singură parte, mișcare și zvâcnire a unei singure părți corporale, mișcări ritmice sau încordate, pierderea cunoștinței și a controlului și probleme oculare, pe fondul migrării și al devierii pupilei.

Despre convulsia febrilă, medicul Maricel Burlacu a precizat că nu este periculoasă, cu condiția să dureze sub cinci minute. El a adăugat că acest tip de convulsie este apanajul vârstei de până la patru ani și jumătate, iar orice convulsie apărută după vârsta de cinci ani trebuie asimilată cu epilepsia.

„Convulsia febrilă nu este periculoasă, cu condiția să dureze sub cinci minute și nici nu generează epilepsie la adult. Este apanajul vârstei de până la patru ani și jumătate, astfel încât, orice convulsie apărută după vârsta de cinci ani trebuie asimilată cu epilepsia”, a declarat medicul Maricel Burlacu la BZI LIVE.

Dr. Maricel Burlacu: „Convulsia febrilă simplă nu lasă sechele cerebrale”

Medicul a mai precizat că această convulsie febrilă simplă nu lasă sechele cerebrale. Însă, în momentul în care devine complexă, este abordată ca și epilepsie. În prezent, epilepsiile sunt considerate boli care se vindecă, fiindcă sunt generate de niște viroze, cum sunt enterovirozele. Pe parcursul a doi ani, encefalita respectivă se vindecă singură, dar pacientul primește medicație antiepileptică.

„Convulsia febrilă simplă nu lasă sechele cerebrale. De regulă, atunci când devine complexă, este abordată ca și epilepsie. Epilepsiile, în general, la ora actuală, sunt considerate boli care se vindecă, ca urmare a faptului că la rândul lor sunt generate de niște viroze, eventual de enteroviroze, prin aspecte de encefalită și, timp de doi ani, encefalita respectivă se vindecă de la sine fiind viroză, iar, în timpul ăsta, se dă o medicație antiepileptică.”, a completat dr. Maricel Burlacu, în emisiunea BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`