Sărbătorile de iarnă sunt, de regulă, un prilej de bucurie şi relaxare, însă nu toţi oamenii percep această perioadă a anului la fel. Sunt şi persoane care nu reuşesc să se bucure de ultimele zile ale anului, iar din varii motive ajung să se confrunte cu stări de deprimare, iritabilitate, irascibilitate şi dezamăgire, acestea fiind caracteristice depresiei de sărbători
Raluca Prepeliță, medic psihiatru în cadrul Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, a explicat ce este depresia de sărbători, cum se manifestă aceasta și care sunt persoanele afectate cel mai adesea de această stare. Medicul psihiatru a subliniat faptul că nu toți oamenii reușesc să lupte singuri cu depresia de sărbători, în unele cazuri fiind nevoie de ajutorul unui specialist din cadrul serviciilor de sănătate mintală.
Ce este și cum se manifestă depresia de sărbători
Dr. Raluca Prepeliță a precizat că persoanele singure, cele care au pierdut recent pe cineva apropiat sau persoanele cu probleme financiare sunt mai predispuse să se confrunte cu depresie în perioada sărbătorilor. De asemenea, se pot confrunta cu această problemă şi cele deja diagnosticate cu tulburări psihice din spectrul nevrozelor și al psihozelor.
„Deși sărbătorile de iarnă ar trebui să aducă un plus de magie în viețile noastre, sunt și persoane care în această perioadă prezintă simptome de depresie și anxietate, ce necesită suport și supraveghere de specialitate. Singurătatea, imposibilitatea de a petrece sărbătorile cu cei dragi, pierderea unui membru de familie în această perioadă, stresul financiar, oboseala acumulată pe tot parcursul anului sunt doar câteva dintre cauzele ce pot declanșa simptomatologia depresivă. Persoanele diagnosticate deja cu tulburări psihice din spectrul nevrozelor și al psihozelor sunt mai expuse riscului de decompensare”, a declarat medicul psihiatru Raluca Prepeliţă.
Dr. Raluca Prepeliţă a explicat cum se manifestă depresia de sărbători, subliniind că în cazul în care stările depresive persistă mai mult de două săptămâni este necesar ajutorul unui specialist.
„Tulburările de somn, anxietatea paroxistică sau generalizată, scăderea poftei de mâncare, dispoziția deprimată, iritabilitatea, irascibilitatea, sentimentele de dezamăgire și inutilitate, dezinteresul faţă de propria persoană și autoizolarea sunt simptome ce apar. Dacă acestea persistă mai mult de două săptămâni intervine necesitatea de a apela la un specialist din cadrul serviciilor de sănătate mintală. Trebuie să diferențiem tristețea de depresia sezonieră şi de depresia de sărbători”, a adăugat medicul psihiatru.
Dr. Raluca Prepeliţă: „Numărul internărilor în cazurile de depresie și anxietate a crescut cu aproximativ 20 la sută”
Deşi unele persoane pot găsi singure soluţii pentru a depăşi stările de depresie cu care se confruntă în perioada sărbătorilor, sunt şi cazuri în care este nevoie de ajutor de specialitate.
„Depășirea statusului deprimat ține, în primul rând, de modul în care fiecare își gestionează propriile stări emoționale. Unii reușesc acest lucru prin diferite metode: timp petrecut doar şi pentru tine, identificarea de activități care aduc plăcere persoanei în cauză, stabilirea de limite în relațiile cu indivizii considerați toxici, impunerea de a trăi în prezent şi nu în trecut, prioritizarea cheltuielilor. Alții recurg la ajutor de specialitate (medic psihiatru, psiholog şi/sau psihoterapeut)”, a declarat dr. Raluca Prepeliţă.
Medicul psihiatru a adăugat că internările în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi în rândul persoanelor cu depresie şi anxietate este cu circa 20 la sută mai mare decât în luna decembrie a anului 2021.
„Statistica din ultimele două săptămâni relevă faptul că numărul internărilor în cazurile de depresie și anxietate a crescut cu aproximativ 20 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar numărul pacienților cu tentative suicidale s-a dublat în ultima săptămână, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021 și mă refer la cazuri prezentate la serviciul de gardă psihiatrie”, a conchis dr. Raluca Prepeliţă.
Cea mai bipolara sa fugiți de ea
Du-te fa cu medicina unde ai supt-o pe la toti
Doctorița pulilor