Lifestyle

Ce este detoxifierea digitală și cum să știi că ai nevoie de ea chiar acum

Publicat: 28 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este detoxifierea digitală și cum să știi că ai nevoie de ea chiar acum

Detoxifierea digitală este numele perioadei în care o persoană, din cauza oboselii din fluxul continuu de informații, încetează să mai utilizeze un smartphone, tabletă și computer în afara locului de muncă. Acesta este un fel de răgaz, când timpul tău liber poate fi petrecut pe comunicare live, mers pe jos, creativitate sau meditație și nu pe gadgeturi.

Ascetismul media este la egalitate cu conceptul de detoxifiere digitală. Se mai numește abstinență digitală. Acesta este un mod de viață în care oamenii nu neagă importanța celor mai noi tehnologii de comunicații și Internet, dar în același timp nu atârnă la telefon în fiecare minut gratuit. Ascetismul media este dorința de a vă limita în mod rezonabil timpul pe internet.

Rețelele sociale, mesagerii, serviciile de streaming sunt un fel de atracții pentru creier. Ne obișnuim atât de mult cu divertismentul virtual încât devenim dependenți de gadgeturi.

Desigur, nu mai este posibil să abandonezi complet gadgeturile în lumea modernă, dar este destul de posibil să aranjezi o mică dietă digitală.

De ce este util răgazul digital

În primul rând, vă cufundați cu adevărat în ceea ce faceți, fie că este vorba de cină de serviciu sau de familie, întâlnire cu prietenii sau exerciții la sala de sport. Dacă nu vă distrageți atenția de smartphone-ul dvs. de fiecare dată când sună, vă puteți bucura de lucruri și evenimente aici și acum.

În al doilea rând, începeți să găsiți lucruri interesante în afara internetului. Încercați să vă luați ochii de pe ecran – și veți observa cum copacii se înverzesc zi de zi, cât de diferiți sunt oamenii în metrou. În plus, colegii s-ar putea să discute subiecte interesante la prânz.

În al treilea rând, aveți puțin mai mult timp liber. În loc să răsfoiți fluxul dvs. Instagram înainte de culcare, începeți să citiți o carte de hârtie. În timpul pauzei de lucru, faceți o încălzire și faceți exerciții pentru ochi. La transport sau la micul dejun, lăsând telefonul deoparte, gândește-te la planurile tale pentru ziua respectivă sau la oameni pe care nu i-ai mai văzut de mult timp.

În al patrulea rând, devii mai liniștit atunci când smartphone-ul tău nu sună, nu sună sau vibrează în fiecare minut. Fie notificări, fie spam, fie știri, fie un prieten ca un alt prieten – în multe situații acest lucru este enervant și distrage atenția.

Cum să înțelegeți când este timpul pentru o dietă digitală

Navigatul pe internet poate fi comparată cu mâncarea. Atâta timp cât gătești mâncăruri delicioase variate și mănânci cu măsură, nu există nicio problemă. Dar odată cu apariția excesului de greutate, dificultăți de respirație și probleme de sănătate, probabil că vă veți gândi la dietă și sport. O situație similară se dezvoltă cu consumul de informații digitale.

Înainte a face un repaus de la tehnologie pentru mult timp, avertizează-ți familia, prietenii și chiar colegii despre acest lucru. Nu doriți să sune la poliție și la spitale pentru a vă găsi.

Reexaminați setările telefonului: dezactivați notificările inutile, curățați-vă listele de prieteni de pe rețelele de socializare, pentru a nu vă lăsa distras de o altă fotografie a pisicii surorii prietenului școlar al mamei. Un ceas inteligent sau o brățară multifuncțională de fitness va fi un bun ajutor. Cu ei, nu veți mai apuca smartphone-ul la fiecare apel, dar nu ratați un mesaj cu adevărat important.

Când vă planificați următoarea vacanță, acordați preferință tururilor digitale de detoxifiere. Popularitatea lor crește acum aproape cu o viteză cosmică. Programul unor astfel de excursii include yoga, meditație, vizionarea frumuseții naturale și prelegeri filosofice. Uneori turiștii sunt rugați să-și depună smartphone-urile în schimbul unui ghid de supraviețuire fără gadgeturi. Nu este aceasta o provocare pentru o persoană modernă?

Adauga un comentariu