Cancan ultimă oră

Ce este răceala, ce se întâmplă în corp atunci când răcim

Publicat: 19 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Agenții infecțioși, mai ales virusurile, sunt foarte flexibili, permanent orientați să infecteze prin înmulțire exponențială. Pentru a proteja corpul de această agresiune există sistemul imunitar, un sistem complex de celule și mediatori.

Sistemul imunitar uman
Imediat ce agenții patogeni externi pătrund în corp, organismul începe să se lupte cu ei. Responsabil de acest lucru este sistemul imunitar. Circulând prin sânge, “trupele” sale de pază și protecție se asigură că virușii și bacteriile sunt sub control. Se produc antircorpi. A

ceștia provin din celule speciale ale sistemului imunitar, care se atașează de agenții patogeni și formează așa-numitul complex virus-antivirus. Acesta imobilizează patogenii iar aceștia nu mai pot penetra alte celule, multiplicarea virusului fiind oprită. În plus, virusurile sunt marcate pentru alte celule de apărare.

Sistemul imunitar trimite celule macrofage în țesutul afectat. Acestea detectează virusul marcat – respectiv complexul virus-antivirus. Bacteriile și alți intruși suferă aceeași soartă. Celulele de apărare înconjoară acest complex și bacteriile fagocitare și îl consumă.

Macrofagele sunt trupele de intervenție ale organismului uman
Ce s-ar întâmpla dacă niște străini v-ar invada casă și ar vrea să se instaleze acolo? Ați chema poliția și i-ați da afară. Sistemul imunitar funcționează într-un mod similar. Trimite celule macrofage în țesutul afectat. Acestea detectează virusurile marcate, așa-numitele complexuri virus-antivirus, precum și bacteriile. Macrofagele înconjoară complexurile virus-antivirus și bacteriile și le consumă.

De ce sistemul imunitar are nevoie de anticorpi
Odată pătruns în corp, virusul gripal încearcă să se multiplice. Pentru a face acest lucru, acesta trebuie să penetreze celulele din organism.

Anticorpii sunt celule speciale produse de sistemul imunitar care se atașează de patogeni și formează complexul virus-antivirus. Această împiedică virusurile să pătrundă în alte celule, multiplicarea lor fiind astfel oprită. Astfel virusurile nu se mai pot înmulți, iar complexul este preluat și distrus de “gunoieri” – celulele macrofage.

Cum acționează virusul răcelii
În fiecare iarnă circulă o multitudine de virusuri care se adună după principiul bulgărelui de zăpadă, răspândindu-se cu ușurință în toate direcțiile pentru a prinde cât mai multe organisme gazdă.

Omul este protejat de invazia dușmanilor microscopici prin bariere eficiente cum sunt pielea și mucoasele. Dacă însă mucoasa căilor respiratorii devine vulnerabilă din cauza aerului uscat și cald din încăperi, această permite pătrunderea cu ușurință a agenților infecțioși în organism.

Virusurile răcelii comune, rinovirusurile, virusurile gripale, etc. odată pătrunși în organism încep să se multiplice exploziv iar infecția se declanșează.

Suferința începe cu durere în gât!
Clopoțelul răcelii este durerea în gât. Cum știm dacă ne-am molipsit? Nici un om nu simte când virusurile pătrund prin mucoase în organism. Primele semne le sesizăm de abia atunci când acestea încep să se multiplice în corp.

În mod tipic simptomatologia răcelii începe în gât, în locul unde aerul din nas pătrunde în faringe, mucoasa este rănită și apare durerea la înghițit – semn că infecția și-a început marșul. În aceasta fază avem senzația unei boli ușoare. Nasul înfundat, tusea sau durerile articulare și musculare apar abia mai târziu, cam după o zi de la contaminare.

Tuse, febră, dureri
Nasul înfundat, tusea uscată sau cu expectorație, durerea de gât sunt semne ale inflamației cailor respiratorii, care în funcție de tipul agentului infecțios, se pot manifestă prin diferite simptome mai pregnante.

Primele semne
– în prima zi: dureri în gât, care apar la înghițit sau permanent;

– răgușeală;

– strănut;

– tuse uscată iritativă;

– picioare reci;

– cap fierbinte;

– oboseală accentuată, moleșeală.

Infecție constituită
– nas înfundat;

– tuse uscată sau cu expectorație;

– bronșii blocate de mucus;

– dureri în gât;

– dureri de cap, de articulații și musculare;

– oboseală, moleșeală.

Adauga un comentariu