Prima pagină » Informații utile » Ce este soia și cum se utilizează? Află dacă poate fi cu adevărat un înlocuitor al cărnii!

Ce este soia și cum se utilizează? Află dacă poate fi cu adevărat un înlocuitor al cărnii!

04 apr. 2025, 14:09,
Redacția BZI în Informații utile

Este important să știi ce este soia, pentru că aceasta este prezentă în foarte multe produse, de la tofu la laptele vegan. Numeroase produse pe bază de soia pot fi găsite în supermarketuri ca alternativă la consumul de lactate sau de carne, iar aceste conțin aproximativ 11 procente de proteine.

Soia este o legumă populară de origine asiatică. Este bogată în proteine vegetale și poate fi consumată în diverse moduri. Este adesea folosită de către vegetarieni și vegani pentru a înlocui carnea. Oamenii pot consuma soia sub formă de alternative de lapte sau sub formă de suplimente.

Ce este soia și cum se utilizează

Soia își are originile în China și în Japonia și, alături de orez, orez, mei sau grâu, este una dintre cele mai hrănitoare plante. Este o erbacee anuală, aparține familiei leguminoaselor, boabele cresc în păstaie, iar întreaga plantă poate avea o înălțime medie, cu frunze colorate de un verse intens și flori mici, albe ori violet.

Chiar dacă boabele cresc în păstăi, planta se deosebește de mazăre, fasole sau linte, deoarece are un conținut foarte bogat în grăsimi bune și proteine și, de asemenea, conține puține glucide și este o sursă importantă de lecitină.

Culturile au provenit inițial din estul Chinei, dar s-au răspândit repede la nivelul întregii lumi, deoarece valorile nutriționale ale boabelor sunt ridicate, iar planta se dezvoltă aproape în orice condiții și nu este deloc pretențioasă.

Unii oameni cred că gustarea sănătoasă japoneză edamame este un tip de fasole particular, dar, de fapt, sunt pur și simplu păstăi de soia imature. Acestea sunt recoltate când sunt verzi, cu o lună înainte ca păstăile să ajungă la maturitate și să devină maro și uscate.

Diverse varietăți de soia, inclusiv galbenă, verde și neagră, sunt consumate ca edamame. Înălțimea, sezonul de înflorire și culoarea florii variază în funcție de soi, care poate fi de vară (timpurie) sau de toamnă (târzie).

Soia se găsește în trei varietăți. Soia verde se prezintă sub forma unor boabe care se aseamănă cu lintea și conțin mai puține proteine. Boabele se pot consuma ca atare, fierte, însă se pot folosi și germenii de soia verde, pentru salate.

Boabele de soia roșie se consumă fie gătite, fie germinate. Cea mai răspândită varietate de soia este soia galbenă, din care se face laptele de soia, tofu sau deserturi delicioase și sărace în calorii.

Beneficiile pe care le are această plantă asupra sănătății

Femeile care se apropie sau se află în perioada de menopauză ar trebui să includă soia în mod frecvent în alimentația zilnică. Soia conține anumiți hormoni vegetali, mai exact fitoestrogeni, care previn tulburările legate de menopauză precum insomniile, iritabilitatea sau bufeurile. Porția zilnică ar trebui să fie de aproximativ 25 de grame de boabe de soia.

Soia ajută și la prevenirea maladiilor cardiovasculare și a cancerului de colon, stomac, prostată sau a cancerului de sân mulțumită conținutului de grăsimi polinesaturate, fibre, vitaminele B1, B2, B6, vitamina K, magneziu, calciu, fier, potasiu, seleniu și fosfor.

De asemenea, soia are și proprietăți antiîmbătrânire, fiind unul dintre motivele pentru care femeile asiatice o apreciază atât de mult. Izoflavonele din soia limitează efectele negative ale radicalilor liberi, ajută la menținerea elasticității pielii și încetinesc procesul îmbătrânirii cutanate.

În legătură cu această leguminoasă există și anumite controverse, din cauza conținutului de izoflavone, care sunt niște substanțe cu un efect similar al estrogenului. Totuși, este bine de știut că nu există suficiente studii care să sprijine faptul că aceste substanțe ar dăuna într-adevăr sănătății, iar un consum moderat de soia nu are efecte adverse.

Ca orice alt aliment, trebuie să existe un consum echilibrat, deoarece nu trebuie să existe excese nici în cazul alimentelor sănătoase. Este bine să știi ce este soia și ce efecte adverse are înainte de a o adăuga în alimentația ta.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Sfânta și Marea Vineri din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă, ziua morţii şi îngropării Domnului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Minune de Paște! Michael Schumacher s-a deplasat să-și vadă nepoata
Playtech.ro
Ai sau nu voie să efectuezi devansare pe autostradă? Codul Rutier 2025 spune exact
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`