Stiri si curiozitati

Ce grade militare sunt. Cum se acordă

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce grade militare sunt. Cum se acordă
Grade militare sunt treptele din ierarhia militară

Grade militare sunt treptele din ierarhia militară, prin care o persoană din cadrul forțelor armate poate promova de la soldat până la gradul de general sau amiral.

Ce grade militare există

În România, gradul militar este un drept al titularului și reprezintă recunoașterea în plan social a calității de cadru militar. Soldații și gradații profesioniști constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de contract încheiat pe perioadă determinată și situat la baza ierarhiei militare, activitatea lor fiind reglementată de alte acte normative.

Înaintarea în grad (avansarea) nu este similară acordării gradelor militare din armatele altor state prin prisma faptului că, în unele cazuri, criteriul de acordare a acestor grade este efectuarea stagiului minim în grad sau vârsta militarului la încadrare și nu atribuțiile ce pot deriva din responsabilitățile funcției echivalente gradului. Efectuarea stagiului minim în grad presupune trecerea unei perioade minime de timp pentru a fi avansat la gradul următor fără a îndeplini activ alte condiții ci doar în mod pasiv să nu fie încălcate dispoziții privind conduita militarului. Înaintarea în grad nu conduce implicit la promovarea în funcție așa cum nici promovarea în funcție nu implică automat înaintarea în grad.

Paradoxal, uneori se întâlnește situația când un grad superior ocupă o funcție inferioară unui grad inferior (ex: un comandant de unitate e inferior în grad adjunctului său). În acest caz nu se mai respectă înțelesul termenului ierarhie militară.

Cum se acordă acestea

Ofițerii, respectiv subofițerii, pot ocupa aceleași funcții indiferent de gradul lor. Aceste funcții au din acest motiv denumiri generice, cum ar fi “ofițer specialist”, „subofițer tehnic principal” sau „subofițer operativ principal” pentru a acoperi o plajă largă de grade militare.

Personalul militar în România nu este numai apanajul Ministerului Apărării Naționale. Personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (pompierii militari), Jandarmeriei, personalul Serviciului de Protecție și Pază și al Serviciului Român de Informații sunt constituite din militari. În cadrul Ministerului Public, la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție funcționează Secția Parchetelor Militare din care fac parte de asemenea militari.

Deși sunt asemănătoare din punct de vedere al organizării ierarhice și modului de reprezentare, însemnele funcționarilor publici cu statut special din sistemul național de ordine publică nu reprezintă grade militare.

Adauga un comentariu