Experiența pandemiei a demonstrat o dată în plus importanța utilizării de soluții dezinfectante, atât pentru suprafețele posibil contaminate cu agenți patogeni, cât și pentru igiena personală.
De altfel, unul dintre produsele din care oamenii s-au grăbit să-și facă stocuri în acea perioadă incertă dinaintea decretării stării de urgență a fost și alcoolul sanitar, cumpărat cu baxurile la acea vreme. Ulterior, a crescut cererea pentru gelurile dezinfectante pentru mâini, recomandate drept una dintre soluțiile eficiente pentru prevenirea contaminării cu SARS-Cov-2.
Piața a fost astfel invadată de o serie de produse din această gamă, însă unele dintre ele nu sunt de cea mai bună calitate. Pentru a putea recunoaște produsele dezinfectante cu adevărat eficiente, îți arătăm care sunt ingredientele pe care o astfel de soluție trebuie să le conțină.
Alcool
Alcoolul este unul din ingredientele de bază din soluțiile dezinfectante recomandate pentru uz extern. Spirtul medicinal și dezinfectanții pentru mâini sunt cele mai cunoscute produse din această categorie, concentrația de alcool fiind cuprinsă între 50 și 70 de grade. Cu cât concentrația de alcool este mai mare, cu atât soluția este mai eficientă, iar în gama de dezinfectanți de la Igiena PHS poți găsi produse de cea mai bună calitate.
Dezinfectanții pe bază de alcool acționează împotriva unei categorii vaste de virusuri, bacterii și ciuperci, având un grad de toxicitate foarte scăzut pentru organism. De aceea se folosesc în mod special pentru uz extern, dezinfectând eficient pielea, fără a provoca iritații sau arsuri.
Există mai multe tipuri de alcool, iar dintre acestea, două sunt utilizate pentru obținerea produselor dezinfectante.
- Etanolul – denumit și alcool etilic, acesta este ingredientul care dă tăria băuturilor alcoolice, însă este folosit și ca solvent, combustibil și produs dezinfectant. Se obține pe cale naturală, prin fermentarea zaharurilor și a drojdiilor, însă și prin diferite proceduri petrochimice.
- Alcoolul izotopic – este ușor de recunoscut datorită mirosului puternic, având capacitatea de a distruge agenții patogeni, însă fiind mai puțin eficient în a împiedica apariția acestora.
Clor
Dezinfectanții pe bază de clor sunt la fel de eficienți în distrugerea agenților patogeni, cu mențiunea că soluțiile din această gamă sunt recomandate doar pentru suprafețe.
În concentrație optimă, clorul acționează împotriva virusurilor, bacteriilor și ciupercilor, însă poate provoca iritații la nivelul pielii. De aceea, produsele pe bază de clor nu sunt recomandate pentru uzul extern, un alt dezavantaj fiind reprezentat de mirosul neplăcut, specific acestei substanțe.
Soluții diluante
Alcoolul și clorul nu sunt folosite în stare pură, fiind nevoie de adăugarea unei soluții în care să fie diluate până la atingerea concentrației optime. Apa este cea mai comună soluție diluantă, însă producătorii mai folosesc în acest scop apă oxigenată și glicerină. Prin diluare, alcoolul și clorul persistă mai mult pe suprafețele pe care sunt aplicate, având astfel mai mult timp să acționeze împotriva agenților patogeni.
De asemenea, în cazul produselor dezinfectante pentru uz extern, soluțiile diluante previn apariția iritațiilor la nivelul pielii, ce ar putea fi provocate de alcoolul în concentrație mai mare de 70%.
Substanțe aromatizante
Am amintit puțin mai devreme de mirosul neplăcut al clorului, astfel că producătorii au considerat necesar să adauge în soluțiile dezinfectante din această gamă și substanțe care să elimine acest inconvenient. Există o gamă largă de substanțe aromatizante care pot fi folosite pentru a da produselor dezinfectante un miros plăcut, acestea fiind utilizate în special în cazul soluțiilor pentru suprafețe.
Produsele pe bază de alcool nu au un miros atât de neplăcut, astfel că nu este neapărat necesară utilizarea unor aromatizanți, mai ales că unele substanțe pot fi toxice, în contact cu pielea.
Acestea unt principalele ingrediente care intră în compoziția unui produs dezinfectant, iar principalul indicator al calității este concentrația de substanță activă, respectiv alcool sau clor.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/3FHp2yOPDxU