Prima pagină » Informații utile » Ce înseamnă expresia „câinii latră, ursul merge”? Semnificație și origine

Ce înseamnă expresia „câinii latră, ursul merge”? Semnificație și origine

07 aug. 2024, 15:45,
în Informații utile

Una dintre expresiile cu tâlc ale limbii române este „câinii latră, ursul merge” și este o zicală foarte populară pe plaiurile mioritice.

Limba română este bogată în proverbe și zicale ce au la bază înțelepciunea populară transmisă prin viu grai. Cu toate acestea, nu se știu prea multe despre originea acestui proverb.

De unde vine expresia „câinii latră, ursul merge”?

Expresia câinii latră, ursul merge este frecvent întâlnită în limba română, însă proveniența ei este incertă. Cu toate acestea, o variantă foarte asemănătoare – câinii latră, caravana trece – este întâlnită și în alte limbi din Europa și nu numai.

Originea acestei expresii este adesea atribuită culturii tradiționale a Orientului Mijlociu sau a Asiei de Sud, dar nu există o sursă exactă sau o dată precisă care să ateste originea. Această expresie există și în limba turcă, dar și în limba engleză.

Expresia ar pute reflecta mentalitatea nomadă și a negustorilor care călătoreau cu caravanele prin deșerturi sau regiuni îndepărtate, întâmpinând adesea provocări pe parcursul călătoriei.

Ce înseamnă această expresie?

Expresia câinii latră, ursul merge, a fost adaptată și a devenit parte a folclorului global, fiind folosită în diverse culturi și limbaje pentru a ilustra perseverența în fața adversarilor. Ideea centrală este aceea că, indiferent de zgomotul sau ostilitatea din jur, oamenii sau lucrurile pot să-și continue cursul fără să fie afectate.

În esență, expresia sugerează ca o persoană sau o entitate puternică și hotărâtă nu este afectată de vorbele critice sau de opoziție. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să te oprești sau să te lași descurajat de comentariile negative sau de împotrivirea celor din jur.

Ce sunt proverbele și zicalele?

Proverbele sunt expresii scurte și memorabile care transmit înțelepciune populară și lecții de viață, bazate pe experiențe comune și valori culturale. Ele oferă sfaturi practice și morale, fiind universale și aplicabile în diverse contexte.

Zilele sunt expresii similare, dar adesea mai scurte și mai specifice, utilizate pentru a descrie situații sau comportamente cu un sens adesea umoristic sau critic. Spre deosebire de proverbe, zilele nu sunt întotdeauna universale și pot varia în funcție de cultură și regiune. Ambele forme comunică idei și valori într-un mod accesibil și memorabil.

Originea limbii române

Așa cum aflăm încă din primele clase, la școală, limba română este o limbă de origine latină. Mai exact, limba română este o limbă romanică, din grupul italic al familiei de limbi indo-europene, prezentând multe similarități cu limbile franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană și reto-romană.

Înainte de a deveni limba română, latina din Dacia s-a îmbogățit și cu unele cuvinte vechi grecești. Este vorba de cuvinte specifice latinei dunărene, transmise apoi limbii române, inexistente în celelalte limbi romanice.

Teritoriul de formare a limbii române a fost atât la nord, cât și la sud de Dunăre și s-a încheiat aproximativ în secolul al VII-lea, moment de la care se poate vorbi de existența poporului român și a limbii române. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urla spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân.

Expresia „câinii latră, ursul merge” este mai mult decât un simplu proverb; este o lecție valoroasă despre perseverență și reziliență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *